REPATRIEREA VICTIMELOR TRAFICULUI DE FIINTE UMANE VA FI URGENTATA

Perioada de repatriere a victimelor traficului de ființe umane, a persoanelor aflate în situații de dificultate, precum și a copiilor neînsoțiți ar putea să fie redusă, potrivit modificărilor propuse la regulamentul respectiv, aprobat în 2008.

Astfel, propune ca termenul de eliberare a certificatelor de naștere a copiilor, victime ale traficului de ființe umane sau a copiilor neînsoțiți, identificați în alte țări, să fie de 5 zile. Pînă acum, procedura de documentare dura cîteva luni, copiii erau plasați în diverse centre sociale din țările terțe și nu puteau fi transportați în Republica Moldova.

La fel, se va permite victimelor traficului de ființe umane, a persoanelor aflate în dificultate, precum și a copiilor neînsoțiți și cu taxiul, nu doar cu mijloacele transportului public, fapt care, de asemenea, va scurta perioada de repatriere.

După repatriere, copiii și adulții, victime ale traficului de ființe umane, copii neînsoțiți, adulții aflați în dificultate sau bolnavi, urmează a fi conduși de către persoane din instituțiile de stat pînă la centrele specializate de asistență sau la locul de trai.

Modificările respective, menite să îmbunătățească procedura de repatriere rezultă din angajamentele asumate de Republica Moldova, urmare a ratificării tratatelor internaționale pe domeniu.

Documentul este propus pentru consultări publice pe platforma guvernamentală http://particip.gov.md/.

Sursa: IPN