Renuntarea la Tron a Imparatului Akihito al Japoniei, o abdicare istorica si o noua Era

Împăratul Akihito al Japoniei a încheiat, Marţi după-amiaza, ceremonia prin care a renunţat la Tronul Crizantemei în favoarea fiului său, Naruhito, marcînd prima abdicare a unui suveran nipon în mai bine de două secole, transmite AFP. Akihito rămîne Împărat al Japoniei pînă la miezul nopţii, după care această ţară va intra într-o nouă Eră, denumită Reiwa, şi care va corespunde întregii perioade de domnie a lui Naruhito.

Ceremonia de abdicare a avut loc în sala Matsu no ma din Palatul Imperial (Sala Pinilor n.r.).

“Astăzi îmi închei datoria de Împărat. Aş dori să-mi exprima profunda apreciere pentru cuvintele pe care premierul Abe le-a adresat în calitate de reprezentant al poporului nipon. Am avut norocul să-mi îndeplinesc îndatoririle de Împărat înconjurat de încrederea profundă şi de respectul poporului japonez timp de 30 de ani de la ascensiunea mea la tron. Oamenilor care m-au acceptat şi m-au susţinut ca pe un simbol, le transmit mulţumirile mele din inimă. Alături de Împărăteasă, sper din toată inima că noua Reiwa (Eră imperială) care începe de mîine va fi paşnică şi prosperă şi mă rog pentru pacea şi fericirea ţării noastre şi întregii omeniri”, a susţinut suveranul nipon în discursul său care a marcat momentul abdicării.

Nouă Eră pentru Japonia

Succesiunea imperială va însemna totodată începutul unei noi Ere pentru această ţară, în care există cea mai veche monarhie din lume, relatează DPA. În Japonia a fost organizat un ritual tradiţional la Palatul Imperial din centrul oraşului Tokyo, pe 30 Aprilie, în timpul căruia Împăratul Akihito a renunţat la tron, după o domnie de 30 de ani.

În cadrul ceremoniei, Împăratul nipon, în vîrstă de 85 de ani, a purtat o ţinută tradiţională şi a semnalat strămoşilor decizia lui de abdicare. Aceasta va fi prima abdicare înregistrată în Japonia după ce împăratul Kokaku a renunţat la tron în 1817.

Akihito a preluat tronul pe 8 Ianuarie 1989 la vîrsta de 55 de ani, după moartea tatălui său, Împăratul Hirohito, în numele căruia Japonia a luptat şi a pierdut Al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 300 de persoane, inclusiv prim-ministrul Shinzo Abe şi Cabinetul său de miniştri, au participat la ceremonia de Marţi, în timpul căreia premierul ţării și-a exprimat gratitudinea faţă de Împăratul Akihito.

În ziua următoare, pe 1 Mai, va fi organizată o a doua ceremonie, în care prinţul moştenitor Naruhito, fiul cel mare al lui Akihito, va urca pe tron şi va moşteni însemne imperiale tradiţionale, precum o sabie sacră şi o bijuterie, considerate o dovadă a succesiunii sale.

Naruhito consideră că discuţiile cu publicul larg au reprezentat “un stîlp important” al rolului său oficial şi a precizat că va continua să aibă astfel de discuţii şi după ce va deveni Împărat.

Publicul nipon va avea ocazia de a-i vedea pe viitorul Împărat, soţia lui - prinţesa Masako, în vîrstă de 55 de ani - şi pe alţi membri ai familiei imperiale pe data de 4 Mai, cînd ei vor apărea într-un balcon al Palatului Imperial pentru a saluta mulţimea, a precizat Agenţia Casei Imperiale.

Împăratul Akihito şi împărăteasa Michiko, care după abdicare vor deveni Împărat emerit respectiv Împărăteasă emerită, nu vor participa probabil la acel eveniment.

Pentru Japonia, ascensiunea pe tron a împăratului Naruhito înseamnă debutul unei noi Ere. Cu o lună înainte de acest eveniment, Guvernul de la Tokyo a anunţat că viitoarea Eră imperială se va numi “Reiwa”.

Preşedintele american Donald Trump şi soţia lui, Melania, vor călători în Japonia luna viitoare şi vor deveni primii oaspeţi care vor ajunge în această ţară într-o vizită de stat după întronarea lui Naruhito.

Mai tîrziu în acest an, Guvernul japonez va invita diverşi oaspeţi din 195 de ţări care vor participa la evenimente ce vor fi organizate pentru a celebra întronarea Împăratului Naruhito.

Date importante din viaţa Împăratului japonez Akihito

Jurnaliştii de la AFP au publicat recent un rezumat ce conţine evenimente importante din viaţa Împăratului japonez Akihito.

23 Decembrie 1933: Se naşte Akihito, primul dintre cei doi fii ai Împăratului Hirohito şi Împărătesei Nagako, care au avut în total şapte copii.

1945: Hirohito anunţă pe 15 August capitularea fără condiţii a Japoniei în Al Doilea Război Mondial, după bombardamentele nucleare americane de la Hiroshima şi Nagasaki şi intrarea în război a Uniunii Sovietice. Constituţia adoptată în 1947, concepută de americani și valabilă și astăzi, retrage Împăratului orice rol politic.

1952: Akihito devine prinţ moştenitor.

1959: Se căsătoreşte cu Michiko Shoda, o femeie fără origini aristocrate şi fiică a unui industriaş bogat. În anul următor se naşte primul dintre cei trei copii ai lor, viitorul împărat Naruhito.

2011: Pe 16 Martie, a susţinut o alocuţiune televizată excepţională, adresată unei populaţii aflate în stare de şoc după un tsunami produs în Nord-Estul Japoniei, în urma căruia au murit aproximativ 18.500 de persoane şi care a lovit centrala nucleară de la Fukushima.

2012: La vîrsta de 78 de ani, a suferit în luna Februarie un pontaj coronarian, încredinţînd pentru scurtă vreme îndatoririle sale oficiale prinţului moştenitor Naruhito. Împăratul nipon suportase deja în 2003 o operaţie chirurgicală cauzată de un cancer la prostată.

2015: Akihito exprimă “remuşcări profunde” pentru Al Doilea Război Mondial cu ocazia ceremoniei ce a marcat împlinirea a 70 de ani de la încheierea conflagraţiei.

2016: Într-o alocuţiune televizată, Împăratul nipon s-a declarat preocupat de capacitatea lui de a se achita de obligaţiile sale oficiale, deschizînd astfel calea spre o dezbatere despre posibila lui abdicare. Guvernul a anunţat apoi că Împăratul Akohito se va retrage de pe tron pe 30 Aprilie 2019.

Care ar fi adevăratul motiv din spatele abdicării istorice a Împăratului Akihito al Japoniei

În vîrstă de 82 de ani, Împăratul Akihito a dat de înțeles că, în spatele deciziei istorice de abdicare, este starea sa de sănătate, care s-a înrăutățit în ultimii ani. Însă abdicarea împăratului ar putea avea o legătură și cu decizia premierului Shinzo Abe de a schimba constituția pacifistă a Japoniei, un lucru pe care Akihito ar fi încercat să îl împiedice, relatează South China Morning Post.

În timpul domniei sale, Împăratul Akihito a făcut multe lucruri considerate fără precedent pentru un monarh japonez. S-a adresat oamenilor de două ori în intervenții televizate, s-a căsătorit cu Michiko, o femeie din popor, a efectuat numeroase vizite în străinătate și a încercat să remedieze legăturile diplomatice cu Coreea de Sud, recunoscînd public legăturile de sînge care datează încă din secolul 15 cu fosta Casă Regală din peninsula vecină.

Abdicarea lui Akihito, al 125-lea Împărat al Japoniei, este prima din ultimii 200 de ani. Monarhul a decis să își trăiască restul vieții avînd mai puține îndatoriri oficiale, mai ales în condițiile în care starea sa de sănătate s-a deteriorat.

„Cînd iau în calcul faptul că sănătatea mea se deteriorează gradual, încep să îmi fac griji că s-ar putea să devină prea dificil pentru mine să îmi îndeplinesc obligațiile de simbol al statului”, a spus Împăratul în 2016, în al doilea interviu televizat al său din istorie. Primul interviu televizat al împăratului Akihito a avut loc în urmă cu opt ani și a cuprins un mesaj de solidaritate după dezastrul care a lovit Japonia în Martie 2011.

Însă ar mai putea exista un motiv care l-a făcut pe Împărat să abdice. Mulți analiști văd în retragerea lui Akihito o mișcare pentru a slăbi influența crescîndă a Partidului Liberal Democrat al premierului japonez Shinzo Abe. Grupul politic ar urmări să readucă Japonia la Constituția de dinaintea războiului și să îi redea Împăratului statutul de zeu.

„Împăratul Akihito și familia sa au sugerat discret ani de zile că există nevoia unui sistem de abdicare, așa că decizia lui nu este complet neașteptată. Însă mai interesant este momentul acestei decizii. Asta va însemna că politicienii conservatori vor fi nevoiți să se confrunte cu mai multe situații din jurul sistemului imperial. Nu pot sta pe margine să îi critice pe alții pentru că încearcă să submineze prestigiul sistemului imperial. Va fi interesant de văzut cum se vor desfășura lucrurile, iar abdicarea ar putea să devină motiv de diviziune în interiorul conservatorilor”, spune Corey Wallace, specialist în politica Japoniei, la universitatea Freie din Berlin.

În discursul în care și-a anunțat intenția de a abdica, în urmă cu trei ani, Împăratul Akihito a făcut doar cîteva aluzii legate de ceea ce își dorește. Lipsa unui discurs explicit nu este doar o formalitate specifică Japoniei, ci o constrîngere reală a Împăratului, dictată de Constituția scrisă de americani, în timpul ocupării Japoniei, după al Doilea Război Mondial. La acea vreme, forțele militare americane au rescris Constituția japoneză, pentru a restrînge semnificativ puterile și rolul pe care îl avea Hirohito, tatăl Împăratului Akihito.

Constituția interzice clar familiei imperiale să se implice în politică sau să aibă statutul religios de zeu, așa cum se întîmpla înainte, cînd Împăratul era considerat o semi-divinitate. Hirohito a murit în 1989 și a fost succedat de fiul său, Akihito. Acesta, fără să aibă imaginea pătată de crimele de război comise de tatăl său, a urcat la putere, iar modul în care și-a îndeplinit îndatoririle i-au cîștigat respectul, admirația și iubirea poporului nipon. Un sondaj recent arată că 85% dintre japonezi nu vor ca Împăratul să abdice, dar îi susțin decizia, dacă aceasta este dorința Împăratului.

Spre deosebire de tatăl său, Akihito a fost considerat un Împărat pacifist. În timpul vizitelor sale în Asia, el și-a exprimat adeseori regretul față de victimele agresiunii japoneze din timpul războiului, un lucru pe care politicienii s-au ferit adeseori să îl facă.

Pe de altă parte, premierul Shinzo Abe este primul lider de după război care a susținut pe față nevoia de a avea o putere militară și a făcut presiuni pentru a schimba Articolul 9 din Constituția scrisă de americani. Această clauză de non-agresiune este motivul pentru care Japonia nu se poate înarma, iar abolirea articolului ar putea face din Japonia o nouă putere militară a lumii.

Opoziția la planurile lui Shinzo Abe nu a fost însă una puternică, iar premierul a fost reales în funcție. După alegerile din 2016, el a promis că va face tot ce îi stă în puteri pentru a elimina Articolul 9.

Abdicarea lui Akihito ar putea însă să îi încurce planurile lui Abe pe mai multe fronturi. În primul rînd, atenția de la programul legislativ și dezbaterea privind schimbarea Constituției au fost deturnate de vestea că Împăratul va abdica. În al doilea rînd, Shinzo Abe nu poate trece prin Parlament propunerea de a schimba sau elimina complet Articolul 9, întrucît este nevoie de consens între partidele de la guvernare, partidele din opoziție, precum și de acceptarea din partea opiniei publice. Tot acest proces ar putea dura mai mult decît administrația condusă de Abe.

De aceea, mulți analiști văd în decizia Împăratului Akihito o mutare inteligentă pentru a împiedica planurile de schimbare a Constituției și înarmare a Japoniei, așa cum visează premierul Shinzo Abe. Însă alții văd abdicarea doar ca pe o dorință sinceră de a se retrage din viața publică.