RENATO USATII: SINT GATA SA TREC DETECTORUL DE MINCIUNI IMPREUNA CU PLAHOTNIUC

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a refuzat să se prezinte în fața procurorilor, după ce a declarat că Vladimir Plahotniuc a încercat să-l mituiască. El susține că de fapt Procuratura nu s-a autosesizat pe acest caz, ci doar a mimat această acțiune. De asemeni, el mai spune că posedă și alte probe pe care nu le-a anunțat anterior, referitor la întîlnirea cu Plahotniuc.

Renato Usatîi a refuzat să se prezinte pe 25 iulie în fața procurorului, ca urmare a declarațiilor sale potrivit cărora Vladimir Plahotniuc i-a propus bani pentru a pleca din țară.

„În citație este scris că materialul este înregistrat în Registrul Doi, unde se examinează cauze mai puțin importante, de genul Plahotniuc se ceartă cu Shor, iar vecinii au chemat poliția. După discuții cu avocații ei mi-au spus că este o bătaie de joc. În acest mod Procuratura vrea să demonstreze atitudinea față de informațiile pe care le-am declarat în cadrul emisunii Puterea a Patra. Eu nu am nici un statut pe acest caz. Dacă era în Regostru Unu, atunci pe această bază putea fi intentat un dosar penal. Ei mă invită să vadă dacă eu mai am ceva nou și care este situația. Dacă ei doresc să facă cu adevărat o anchetă, ei știu ce se poate de făcut”, a declarat Usatîi în fața jurnaliștilor.

El spune că „sînt pregătit să invităm un specialist internațional pentru a trece împreună cu Plahotniuc detectorul de minciuni. Acel moldovenesc nu poate fi utilizat, fiindcă poate avea un cablu tras la GBC, de unde se va regula ce va spune Plahotniuc. Eu ca cetățean al Republicii Moldova nu am încredere în Procuratura lui Plahotniuc, care a devenit SRL-ul lui, mai spune liderul Partidului Nostru.

Acesta susține că are alte probe despre care nu a vorbit anterior și poate demonstra că întîlnirea cu Vladimir Plahotniuc a avut loc. El mai sugerează ca Procuratura să stabilească locația telefoanelor sau să obțină imaginile de la camerele de luat vederi de pe strada Cantemir.

„În cazul respectiv Usatîi a spus cel puțin două ipoteze din care reiese o bănuială rezonabilă că s-au comis infracțiuni. Una este legată de mituire, este vorba de trafic de influență, iar a doua afirmație că îl va distruge pe Andrei Năstase și Renato Usatîi este amenințare cu aplicare forței fizice, psihice, amenințare cu răfuiala. Registrul numărul doi nu are nimic în comun cu evidența infracțiunilor. Tot ce se întîmplă acolo este o mimare a activității și pretinsa autosesizare nu există într-adevăr. Am considerat că este e prisos ca Renato Usatîi să piardă timpul cu o procuratură care nu se vede și este impotentă”, susține avocata Ana Ursachi.

Ea remarcă faptul că „Procuratura nu va deschide un dosar penal pe acest caz, fiindcă Plahotniuc va trebui să fie chemat la interogatoriu”, a declarat Ursachi.

Sursa: agora.md