RENATO USATÎI SAU GOLANII POLITICII MOLDOVENEŞTI

Crima organizată şi banditismul ameninţă Republica Moldova

Autor: Mihai CONŢIU

„Ca la noi, la nimeni!, spune o vorbă den bătrîni atunci cînd oamenii şi societatea sînt puşi în faţa unor indivizi sau întîmplări provocate de către aceştia; inşi şi fapte care nu au nimic de-a face cu bunul simţ, legea, normele sociale şi respectul firesc faţă de comunitatea în care trăiesc.

Săptămîna trecută, „infractorul politic” (de fapt, bandit al capitalismului de junglă de pe întinsurile Rusiei) Renato Usatîi a avut obrăznicia nemăsurată să declare la un post de televiziune următoarele golănii specifice criminalilor interlopi: „Cei de la guvernare fac tot posibilul ca să mă scoată din cursa electorală. Vorbesc serios, dacă o să facă aceasta, voi scoate oamenii în stradă şi o să vadă ei şi principii, şi valori, şi Uniune Europeană.” Bandiţelul acesta o tot dă cu născociri şi cu minciuni ca de vrăjitoare pe la colţurile de piaţă: ba ca va fi călcat cu maşina, ba că va fi otrăvit, ba că va fi arestat şi tot aşa. Ce i se spune la telefon, asta varsă banditul pe gură.

Acum înţelegeţi de ce tot insistăm ca să deschidem ochii oamenilor asupra acestui individ extrem de periculos? Pe care oameni vrea el să-i scoată în stradă? Pe cei pe care i-a mituit cu spectacole şi false acte umanitare făcute cu intenţii drăceşti, pe cei pe care o să-i plătească pentru asta? Omul acesta mînjeşte şi aduce blestem asupra tuturor celor care primesc pomeni de la el. Îi întreb pe cei care au beneficiat de ajutoare de la el, indiferent de cît de mare nevoie ar fi avut de ele:

Ştiu ei că sînt victimele lui nevinovate, că le foloseşte amărăciunea pentru nişte planuri ticăloase, îndreptate, în final, împotriva lor şi a ţării? Au uitat aceşti oameni de înţelepciunea bătrînească „mai bine sărac şi curat”? Sînt chiar atît de săraci chiar şi învăţătorii şi restul oamenilor din localitatea lui de baştină, încît îşi dau cinstea pe ruşine şi se mîndresc cu el, se gudură pe lîngă el extaziaţi că le aruncă nişte bani murdari? Atît de lipsiţi de moralitate, logică şi bun simţ sînt dacă nu pricep că i-a transformat în sclavi electorali ca să ducă ţara într-o cruntă debandadă? Moldova ar putea să aibă mari probleme din cauza acestui om apărut dracu ştie de pe unde!

Usatîi ameninţă cu violenţe stradale criminale, spunînd că guvernanţii vor să-l scoată din cursa electorală. Dumnezeule mare, dar noi ne mirăm de ce nu l-au scos încă? Ce face Fiscul? De ce nu-l ia la bani mărunţi pentru a demonstra legalitatea milioanelor aruncate în stînga şi în dreapta? Ce fac CNA şi Procuratura? Într-o ţară cu legi democratice funcţionale, individul acesta nu mai apuca nici să traverseze strada, din cauză că urma să fie umflat de mascaţi. El ştie că este în afara legii, de aceea şi strigă că ar putea fi arestat! De fapt, omul acesta e şi cam tîmpit, dacă-l ascultaţi cu atenţie ce spune! Uitaţi-vă ce se întîmplă în România în chiar aceste clipe, în care cad capetele unor indivizi politici de mare calibru, de o mie de ori mai bandiţi decît se presupune că ar fi Usatîi! Moldoveni, treziţi-vă!

Golănia politică a acestui ins a ajuns pînă acolo încît a ameninţat şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova, spunînd astfel: „Voi închide Ambasada SUA şi voi face în loc un club de karaoke, dacă aceştia nu se vor purta cum trebuie. Şi aşa va păţi orice ambasadă, dacă se va implica în treburile noastre, va promova anumite partide, vor trimite aici instructori sau vor organiza tabere pe la Vadul lui Vodă.” Auziţi a cui este de fapt vocea? Nu-i greu de ghicit. Usatîi este un copil rău trimis de bandiţii mai mari, care stau ascunşi, să intimideze şi să provoace oamenii cumsecade.

„Nemernicul politic” ar vrea să închidă tocmai acele ambasade ale ţărilor care au construit din donaţii şoselele din Moldova, pe care „interlopul politic” se plimbă cu maşinile lui de lux. Vă daţi seama cît de nesimţit, golan şi periculos este acest analfabet politic în clipa în care spune că va face aceste lucruri dacă „ambasadele nu se vor purta cum trebuie”? Cu alte cuvinte, el ar vrea nişte ambasade reprezentate de „hoţi în lege”! Iarăşi întreb: Oare celor din localitatea lui de naştere nu le este ruşine cu un astfel de „golan politic interlop”?

„Derbedeul politic” vrea alte legi într-o ţară care de mult nu este a lui. Este a lui doar din perspectiva faptului că „a fost fătat aici”. Ce a făcut el pentru ţara lui de baştină? A venit cu nişte pomeni? De ce, dacă are atîţi bani, nu a construit o şosea costisitoare, nu a creat locuri de muncă şi, în general, de ce nu are activităţi productive aici? Legalitatea banilor pe care-i rulează electoral în Republica Moldova – aceasta-i întrebarea cu care trebuie să-l lege instituţiile de forţă! Oare se tem de el dacă individul încă este liber să ameninţe ordinea constituţională a ţării? Sîntem chiar atît de neputincioşi că ne temem de ameninţările lui? Îşi dau oare seama instituţiile abilitate cît de mult stimulează prin această toleranţă faţă de Usatîi banditismul din Moldova?

Aceleaşi instituţii de aplicare a legii ar trebui să înţeleagă bine faptul că acest aventurier trimis aici ca să destabilizeze ţara poate să aibă în spatele său grupări, mafiote, banditeşti puternic organizate ca să-şi pună în practică ameninţările.

Oamenii pe care spune el că îi va scoate în stradă, moldovenii nevinovaţi, mulţi dintre ei simţindu-se obligaţi din cauza pomenilor politice, nu sînt nimic altceva decît viitoarele victime ale unor confruntări violente pe care vrea să le iniţieze. Victime colaterale, căci trupele de şoc nu vor fi aceşti oameni, ci inşi specializaţi în lupte de guerilă urbană!

Ordinea constituţională este în pericol. Ce fac instituţiile abilitate să o apere?

Cine stă în spatele lui Usatîi?

Nu cunoaştem operativitatea SIS în cazul lui Usatîi, dar nici nu ne face să credem că este funcţională. De ce, pe lîngă Fisc, Procuratură sau CNA, invoc şi SIS în cazul acestui individ? Primele trei instituţii, Fisc, Procuratură sau CNA, se ştie că trebuie să stabilească legalitatea operaţiunilor financiare pe care le face, dar şi cît „furgăseşte” şi de pe aici, însă SIS are datoria să observe faptul că Usatîi se comportă ca un individ ce dă certitudinea că este beneficiarul unor informaţii şi tehnologii de dezinformare specifice unor servicii secrete, precum şi lumii interlope, organizaţii de crimă organizată.

Ca intelect sau pretins politician, individul este o nulitate absolută, un bou la poarta politicii moldoveneşti, dar asta nu înseamnă că este şi un prost pe măsură. În privinţa aceasta seamănă cu Mihai Ghimpu. Usatîi este, potrivit presei, suficient de umblat în zona clanurilor criminale ruseşti, ştie să facă bani prim metode oculte şi, în consecinţă, este la fel de vulnerabil pentru anumite structuri statale din sfera serviciilor secrete spre a şi-l recruta. Este suficient de robotizat să execute orice operaţiune ca să se salveze pe sine şi propriile-i averi.

Pentru el este un fleac dacă va trebui să sacrifice stabilitatea internă şi viitorul Moldovei atîta timp cît va avea garanţia păstrării unei anumite puteri personale. El reprezintă un sistem, dă certitudinea unui exponent al unei structuri de interese cu dublă coordonare, un balaur cu două capete, aşa cum sugeram mai sus. În consecinţă, dacă el acţionează din perspective politice în strictă coordonare cu anumite structuri secrete, atunci finalizarea „ambiţiilor sale”, adică accederea în Parlament, trebuie să determine readucerea în Moldova a tuturor „hoţilor în lege” şi a clanurilor mafiote refugiate în Rusia încă de cînd i-a pus pe fugă Vladimir Voronin.

Tocmai aceste lucruri trebuie să fie în atenţia SIS. Sau şi acestea!!! Cînd Usatîi spune că vrea să lupte cu bandiţii sau mafioţii, asta înseamnă că el vrea aducerea propriilor lui mafioţi în Moldova, dacă acest lucru îi va sta în putinţă.

Observ că cei mai mulţi dintre jurnalişti se reped înfocaţi asupra tuturor „dezvăluirilor senzaţionale” ale lui Usatîi şi le tirajează la maxim, dar nimeni, la modul serios, nu se întreabă de unde şi pînă unde o nulitate şi un „derbedeu politic” ca el poate fi posesorul acestor presupuse „dezvăluiri de senzaţie”. Am convingerea că mulţi dintre aceşti jurnalişti chiar sînt plătiţi de el ca să scrie aproape orice în cazul său fiindcă asta îi şi aduce notorietate.

Recent, ultima lui „bombă” este „dezvăluirea senzaţională” prin care vrea să demonstreze că a fost consilierul lui Vlad Filat. Nu intru în detaliile acestei „dezvăluiri” deoarece nu comunic niciodată cu liderul PLDM spre a-mi confirma sau infirma faptele date, dar pot, în cunoştinţă de cauză şi cu pricepere, să vă spun următoarele: Eu, semnatarul acestor rînduri, dacă aş dori, mi-aş aranja oricînd contrafacerea nu doar a unor documente ca cele arătate de Usatîi, prin care i se certifică presupusa calitate de fost consilier al lui Filat, ci acte şi documente cu mult mai grele. N-o fac pentru că respect legile, nu sînt falsificator şi nici nu sînt agentul vreunui serviciu secret, ca să fiu nevoit să-mi fac legitimaţii sau paşapoarte false.

Usatîi murdăreşte tot ceea ce atinge

Scriam în editorialul de ieri că, la ora actuală, după votul pro-european din Ucraina, cînd pentru prima dată în istorie comuniştii nu au mai intrat în Parlament, Usatîi şi Igor Dodon au ajuns două mori stricate şi nişte mincinoşi prăpădiţi dacă mai continuă să-i prostească pe moldoveni cu integrarea Moldovei în Uniunea Vamală. Poate or să promită că vor săpa nişte tuneluri pe sub pămînt ca moldovenii să poată ajunge în Uniunea Vamală cu pătlăgelele şi murăturile. Gata, fraţilor, Ucraina s-a interpus şi a închis Moldova în inima Europei. Acum pînă şi liderii autoproclamaţi de la Tiraspol nu mai au cum să mîrîie în favoarea Uniunii Vamale şi alipirii la Rusia, căci vor fi nevoiţi să accepte ofertele generoase ale Uniunii Europene. Asta dacă nu-s cu totul criminali şi vor să-i extermine pe bieţii moldoveni din Transnistria!

Prin urmare, dacă Usatîi va continua să scuipe într-una spre moldoveni cu perspectiva aderării ţării la Uniunea Vamală, aceştia ar trebui să-l întrebe: Cum, măi, neghiobule şi mincinosule, prin teleportare? Usatîi murdăreşte şi pîngăreşte absolut tot cea ce atinge, inclusiv prin cadourile „umanitare” pe care le oferă! El este avocatul şi trimisul Diavolului, iar dacă chiar se vor găsi moldoveni care să-l voteze, atunci chiar că Biserica nu a pătruns niciodată în casele lor.

“Sufletele josnice nu se bizuiesc decît pe nobleţea celorlalte”, scria cîndva scriitorul francezJules Renard. Aşa face şi Usatîi cu moldovenii, cărora le exploatează bunătatea, credulitatea, bunul simţ şi, mai ales, faptul că mulţii dintre ei sînt nevoiaşi. Orbiţi fiind de „generozitatea lui”, bieţii oameni nu se mai gîndesc că aceşti bani oferiţi de el sînt pătaţi cu sînge sau reprezintă arginţii lui Iuda. Atunci, totuşi, unde-i demnitatea lor de oameni săraci şi curaţi? …Şi iarăşi revenim la credinţă., la Biserică, la Biblie...

Vom mai avea timp să-l luăm în discuţie pe acest individ extrem de periculos, despre care moldovenii au auzit că este „cu dare de mînă” doar de puţin timp, căci pînă acum vreun an „doar lua lecţii de cum să devină milos cu moldovenii”. Un om cu adevărat generos este cunoscut ca fiind aşa de cînd este el, chiar şi de cînd nu era milionar, cu milioane cîştigate, mai apoi, într-un mod numai de el ştiut. Fraţilor, chiar nu vi se pare deloc suspect? Chiar credeţi că acest individ vă vrea binele cu adevărat?

Uitaţi-vă numai cum a apărut ca o nălucă, aruncînd bani în dreapta şi în stînga şi, brusc, a devenit interesat de viitorul acestei ţări în Uniunea Vamală, tocmai cînd ne-am aflat drumul european şi am început să ne punem şi noi pe picioare, să ne civilizăm şi să ajungem în rînd cu ţările dezvoltate din Europa! Doar Moldova este în Europa, nu în Asia!