REMEDII NATURALE PENTRU TRATAREA BOLILOR DE FICAT

Ficatul este un organ responsabil pentru sute de funcţii importante din organism, aşadar, deteriorarea acestuia duce la probleme majore. De obicei, simptomele bolilor hepatice sînt: senzaţia de slăbiciune, oboseală, pierdere în greutate, greaţă, vărsături, icter, etc. Ficatul îşi poate regenera celulele deteriorate cu uşurinţă, însă, dacă mai mult de 75% dintre acestea sînt deteriorate, ficatul nu mai este capabil să-şi îndeplinească funcţiile. Unele afecţiuni pot fi tratate cu remedii naturale, altele cu medicamente, iar insuficienţa hepatică poate necesita transplantul de ficat.

Iată cele mai importante remedii naturale pentru tratarea bolilor de ficat:

Armurariul este eficient pentru o varietate mare de boli de ficat: ciroză, hepatită alcoolică, hepatită virală, toxicitate provocată de substanţe chimice, ciuperci, etc.

  • Se iau 900 mg de 2 ori pe zi, în timpul meselor.

Oţetul de mere ajută la detoxifierea ficatului. Dacă este consumat înainte de masă, va ajuta la eficientizarea metabolizării grăsimilor.

  • Se amestecă o lingură de oţet de mere într-un pahar cu apă, se adaugă o linguriţă de miere şi se bea acest amestec de 3 ori pe zi.

Ceaiul de rădăcină de păpădie ajută la îmbunătăţirea funcţiei hepatice.

  • Prepară ceaiul folosind pulbere de rădăcină de păpădie şi bea de cel puţin 2 ori pe zi.

Agrişa indiană (amla) este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, ajutînd menţinerea funcţiei hepatice la nivelul optim.

  • Se pot consuma 4-5 agrişe crude pe zi;
  • Se pot utiliza, crude, în salate sau se pot face la grătar şi consuma alături de brînză dulce (caş) şi sare.

Lemnul dulce este un remediu excelent pentru ficatul gras. De asemenea, elimină cu succes toxinele acumulate în ficat: alcool, medicamente, pesticide, etc.

  • Se prepară ceai de pulbere de lemn dulce şi se bea de 1-2 ori pe zi.

Curcuma are proprietăţi antiseptice şi antioxidante, îmbunătăţind considerabil sănătatea ficatului. Acţiunea antivirală a curcumei previne multiplicarea virusurilor care provoacă hepatita B şi C.

  • Foloseşte-l ca şi condiment;
  • Poţi amesteca ½ linguriţă de curcumă cu lapte şi bea această băutură zilnic;
  • Poţi amesteca ½ linguriţă de curcumă cu 1 linguriţă de miere şi consumă acest amestec zilnic;

Seminţele de in ajută la detensionarea ficatului şi la reducerea presiunii asupra acestuia.

  • Se pot consuma întregi sau zdrobite, pe sandviciuri, în salate sau alături de cereale integrale.

Papaya este un remediu eficient pentru ciroza hepatică.

  • Adaugă ½ linguriţă de suc ​​de lămîie la 2 linguriţe de suc ​​de papaya şi consumă-l în fiecare zi, timp de 3-4 săptămîni.

Sucul din morcovi şi spanac este, de asemenea, un remediu eficient pentru ciroza hepatică.

  • Se amestecă ½ pahar suc proaspăt de morcovi cu ½ pahar suc proaspăt de spanac şi se consumă zilnic, în decurs de minim 3 ore.

Ceaiul verde este un remediu excelent pentru problemele hepatice, datorită cantităţii mari de catechine pe care o conţine.

  • Pentru a proteja şi însănătoşi ficatul, consumă 3-4 căni de ceai verde zilnic (în prima parte a zilei).

Apa fără fluor menţine ficatul sănătos şi ajută la curăţarea tractului digestiv.

  • Bea 10-12 pahare pe zi.

Nucile şi fructele de avocado protejează ficatul de boli şi ajută la detoxifierea acestuia.

Merele şi legumele cu frunze verzi stimulează fluxul biliar şi pectina prezentă în mere elimină toxinele din tractul digestiv, protejînd, astfel, ficatul.

Exerciţiile fizice regulate stimulează şi îmbunătăţesc digestia, elimină grăsimilor şi toxinelor din organism, diminuînd astfel presiunea asupra ficatului.

Nu uita, dacă vrei să ai un ficat sănătos, evită mîncatul excesiv, fumatul (inclusiv ce pasiv), consumul de băuturi alcoolice şi carbogazoase, de medicamente, de uleiuri prăjite şi de alimente bogate în conservanţi, aditivi, coloranţi şi îndulcitori. De asemenea, nu sări peste micul dejun şi nu te culca şi trezi la ore tîrzii.

Sursa: fitness-nutritie.ro