REGULI de SUPRAVIEŢUIRE pentru vedetele, politicienii şi bogătaşii din puşcării. Cum rezistă printre interlopi BRUTALI şi CRIMINALI

Pînă şi clanul BECALI din România respectă aceste legi nescrise

Alături de regulile impuse de gardieni, VIP-uri ca Gigi Becali, Gică Popescu sau Cătălin Voicu au de respectat şi un instructaj verbal primit de la colegii de detenţie.

„Păi, în momentul în care te duci la Rahova, dacă cineva îţi pune gînd rău, n-ai cum să scapi. Cine spune că eşti protejat acolo, zice o poveste. Nu rezişti dacă în viaţă nu ţi-ai format un bagaj relaţional”, spunea, într-un interviu, Cătălin Voicu, fostul senator, condamnat la şapte ani pentru trafic de influenţă.

Combinatorul PSD făcea referire la un set de reguli pe care condamnaţii „cu nume” trebuie să le respecte după gratii, ca să nu fie agresaţi. Aceste norme de după zăbrele ne-au fost povestite de foşti deţinuţi de la penitenciarele din Jilava, Rahova şi Giurgiu.

1. Deţinuţilor-VIP nu le este permis să fie solitari, să iasă singuri în curte sau în penitenciar. Motivul: pot fi uşor şantajaţi sau atacaţi, caz în care gardienii taie drepturile tuturor deţinuţilor. Aşa că Gigi Neţoiu sau Cristi Borcea sînt sub protecţia clanurilor din penitenciarele Craiova şi Slobozia.

2. Să devină membrul unui clan. Orice VIP trebuie să aleagă, încă din prima săptămînă, o grupare care să-l protejeze. Liderul acestui clan, care are titlul de „jupîn”, trebuie apoi să negocieze cu restul găştilor împărţirea avantajelor: banii şi bunurile primite de la vedetă. Meme Stoica este protejat, la Rahova, de membri ai Clanului Sportivilor, din care face parte şi Gheorghe Mustaţă, şeful galeriei Stelei.

3. Să nu fie pîrîcios. Dacă Gigi Becali este agresat, el nu trebuie să anunţe incidentul gardienilor. Agresiunea este raportată doar jupînului care-l protejează. Acesta îl va pedepsi dur pe agresor: i se înţeapă limba dacă a vorbit urt sau i se va rupe o mînă - dacă a lovit.

4. Să împartă ce primeşte. Deţinuţii- VIP trebuie să ofere o parte din bunurile pe care le primesc de acasă, membrilor clanului care-l protejează.

5. Batjocura nu este permisă. Să nu fie niciodată cu nasul pe sus în faţa altor deţinuţi. Să nu umilească cu glume.

6. Mobilul vedetei este al tuturor. Membrii importanţi ai clanului care-l protejează pot folosi telefonul VIP-ului ca să-şi sune apropiaţii din libertate.

7. Să plătească un „vinovat”: un coleg de celulă care, în cazul în care vedeta este prinsă cu bani în buzunare sau telefon mobil, să mintă şi să-şi asume el vina.

8. Să plătească „salarii” gărzilor de corp. Membrii clanului care-l protejează vor avea, la eliberare, o sumă de bani din partea vedetei.

9. După eliberare, să nu vorbească niciodată urît despre foştii camarazi care l-au apărat.

„În penitenciar, în orice moment poţi fi atacat de oricine. Aşa că, pentru a supravieţui, trebuie să respecţi regulile celorlalţi şi să fi i prieten cu toată lumea” (FERNANDO VIERU, deţinut Focşani)

Recompensele vedetelor

Pe lîngă protecţia fizică, condamnaţii cu nume sonore au parte şi de alte avantaje din partea deţinuţilor cu care relaţionează: ţigări sau minute suplimentare la telefonul fix. Spre exemplu, Gigi Becali ţine morţiş, după ce a fost prins cu o mie de euro în buzunar, să respecte orice regulă a gardienilor, pentru a putea ieşi condiţionat. Astfel, el nu foloseşte telefon mobil pentru a nu fi prins, ci consumă şi minutele „prietenilor” de la telefonul fix la care au acces condamnaţii. Sînt şi deţinuţi-vedetă rebeli. Spre exemplu, Sorin Ovidiu Vîntu nu plătea pe nimeni pentru a-şi asuma vina în locul lui. Aşa că, la un control al gardienilor, a fost prins cu mobil în celulă.