Regizorul de teatru Aleksandr Burdonski, nepotul lui Stalin, a murit la 75 de ani

Regizorul de teatru Aleksandr Burdonski, nepot al dictatorului sovietic Iosif Stalin, a murit Marți seara la Moscova la vîrsta de 75 de ani, au informat mass-media locale citate de EFE. Burdonski, care suferea de probleme cardiace, era de mult timp spitalizat, au precizat surse ale Teatrului Central Academic al Armatei Ruse, unde el a pus în scenă peste 20 de spectacole. Tatăl său, generalul de aviație Vasili Stalin, era cel mic dintre fiii lui Stalin și a suferit represalii după moartea dictatorului.

"Bunicul a fost un adevărat tiran. Nu pot să văd cum unii încearcă să-i pună aripi de înger, negînd crimele pe care le-a comis", declarase Burdonski într-un interviu publicat în urmă cu cîțiva ani de ziarul ucrainean Bulvar Gordona. "Nu doresc nimănui acest lucru... Să fii nepotul lui Stalin este o cruce foarte grea", explicase regizorul. Burdonski a purtat numele de familie al mamei sale.

Munca în teatru a lui Burdonski a fost distinsă de autoritățile ruse atît în epoca sovietică cît și după desființarea URSS: în 1985 a primit titlul de Artist Emerit al Republicii Socialiste Federative Sovietice Ruse, iar în 1996 pe cel de Artist al Poporului Federației Ruse. (AGERPRES)