REFORMA EDUCATIEI MAIEI SANDU - UN MIT!

Ion Ceban demonstrează cum a degradat sistemul de învățămînt sub conducerea Maiei Sandu

Chiar dacă declară că în perioada în care a ocupat funcția de ministru al Educației a reușit să facă reforme importante pentru acest domeniu, Maia Sandu a provocat mai multe daune în acest sens. De această părere este consilierul municipal din partea Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, care a prezentat joi într-o conferință de presă efectele devastatoare ale aflării actualului candidat PAS la conducerea ministerului Educației. 

„Numărul de cadre didactice demise din sistemul de învățămînt. Aici cifra este pur și simplu alarmantă. Ca să fie foarte clar, în 2012 , Filat cu Drăguțanu și cu Lazăr, sau cine era atunci pe la Ministerul Economiei, își iau un angajament față de FMI ca să scoată din sistemul de învățămînt 8.000 de pedagogi. Și aici mă refer doar la cadre didactice, nu este vorba despre personalul auxiliar. Anul 2011, cadre didactice în sistemul de învățămînt – 48.654. Anul 2015 – 39.112. Deci minus 9.542 de persoane din sistemul de învățămînt. Cel mai mult a fost atins în acest sens sistemul de învățămînt pe nivelurile primar și gimnazial. Aici sunt mii de profesori. Și sistemul de învățămînt superior, unde au fost disponibilizate practic 1.000 și ceva de cadre didactice”, susține Ceban. 

De asemenea, potrivit socialistului, tot în acea perioadă, numărul instituțiilor de învățămînt a fost redus de la 1.645 pînă la 1.446. 

„Rata de cuprindere învățămînt gimnazial: luăm datele 2011-2015. 88,1 % - 86,7 %. Acestea sunt datele generale macro. Eu am rugat instituțiile internaționale să facă un studiu calitativ, avem situații în foarte multe localități unde 20% este abandonul sau rata de necuprindere. Deci copiii de vîrstă școlară, gimnazială nu știu a scrie și a citi în secolul 21, secolul tehnologiei informației. Pentru că ori părinții nu le permit să meargă cu acele autobuze care o bună parte din ele sunt stricate, ori aceste autobuze nu se deplasează. Sunt foarte multe cazuri” , a adăugat Ceban. 

Consilierul PSRM a precizat, de asemenea, că în perioada 2011-2015, cînd Maia Sandu era la conducerea Ministerului Educației, cheltuielile pentru acest domeniu atît de crucial pentru stat au scăzut de la 9,4% din PIB pînă la 7,2%. Acesta a adăugat că datele prezentate de el nu sunt inventate sau manipulatorii, ci toate pot fi cu ușurință găsite pe site-ul Biroului Național de Statistică.