Referendum privind intarirea prerogativelor prezidentiale in Turcia ste pus la indoiala de europeni

Comisia Europeană cere o "anchetă transparentă" asupra neregulilor

Comisia Europeană a făcut apel Marți la Turcia să investigheze "presupusele nereguli" produse în cursul referendumului de Duminică privind întărirea prerogativelor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, transmit Reuters și AFP.

"Cerem autorităților turce să evalueze cu mare atenție următorii pași și să încerce să obțină cel mai larg consens național posibil după referendum", a declarat la conferința de presă de Marți purtătorul de cuvînt al executivului european Margaritis Schinas. "Cerem, de asemenea, autorităților să lanseze o anchetă transparentă asupra presupuselor nereguli", a adăugat el, evocînd relatările observatorilor internaționali și decizia comisiei electorale de a permite folosirea de buletine neștampilate.

Misiunea comună de observatori din partea OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a indicat Luni într-un comunicat că referendumul din Turcia de pe 16 Aprilie privind extinderea prerogativelor președintelui Erdogan s-a desfășurat în condiții inechitabile, critici respinse de acesta. La rîndul său, Uniunea asociațiilor de barouri din Turcia a apreciat într-un comunicat că decizia de ultim moment a Comisiei electorale turce de a permite folosirea de buletine de vot neștampilate în referendumul de Duminică a fost în mod clar nelegală, a împiedicat înregistrarea corectă a voturilor și este posibil să fi influențat rezultatele referendumului.

Erdogan le recomandă observatorilor europeni "să stea la locul lor"

Recep Tayyip Erdogan a cerut Luni reprezentanților OSCE și ai Consiliului Europei, care au monitorizat referendumul constituțional de Duminică din Turcia privind sporirea prerogativelor prezidențiale, "să stea la locul lor", după ce au publicat un raport preliminar critic, potrivit AFP, Reuters și Rbtf.

"Ei pregătesc un raport pe placul lor (...)", a lansat Recep Tayyip Erdogan în timpul unui discurs la palatul prezidențial din Ankara, recomandîndu-le "să stea la locul lor". "...Nu vom ține cont de niciun raport pe care îl veți pregăti", a adăugat el, în condițiile în care OSCE și Consiliul Europei au estimat că referendumul a fost desfășurat în condiții inechitabile.

Erdogan a adoptat, de asemenea, un ton ferm față de Uniunea Europeană, invocînd organizarea unui referendum pentru a decide continuarea sau nu a negocierilor de aderare a Turciei la UE. "Ei ne fac să așteptăm la ușa Uniunii Europene de 54 ani, nu-i așa ? (...) Vom putea merge în fața poporului nostru și vom asculta decizia sa", a declarat Recep Tayyip Erdogan în cursul acestui discurs virulent la palatul prezidențial.

Relațiile dintre Ankara și UE s-au tensionat puternic în ultimele luni, președintele turc acuzîndu-i pe unii lideri europeni de recurgerea la "practici naziste" după anularea unor mitinguri pro-Erdogan, în special în Germania și Olanda.

"Uniunea Europeana amenință să înghețe negocierile. La drept vorbind, aceasta nu este foarte important pentru noi. Să ne comunice decizia lor!', a adăugat președintele turc. De asemenea, el a reiterat faptul că ar aproba reintroducerea pedepsei cu moartea în cazul unui vot în acest sens în parlament, în caz contrar se va organiza un referendum pe această temă.