Recucerirea Africii. Marea Britanie isi deschide Ambasade in Ciad si Niger

Şefa Guvernului britanic Theresa May, aflată în turneu diplomatic în Africa, a anunţat Miercuri deschiderea în curînd de Ambasade ale Marii Britanii în Ciad şi în Niger, pentru a sprijini combaterea factorilor de ”instabilitate’ într-una ‘din cele mai fragile regiuni’ de pe continent, transmite AFP. Theresa May, care Miercuri se afla în Nigeria, venind din Africa de Sud, a anunţat totodată suplimentarea efectivelor Ambasadei britanice în Mali. ‘Într-una din regiunile cele mai fragile ale Africii, ne întărim sprijinul faţă de eforturile depuse de ţările africane pentru a lupta împotriva factorilor secundari instabilităţii şi conflictelor’, subliniază un comunicat emis de Ministerul de Externe. Această extindere a reţelei diplomatice are ca obiectiv ‘reducerea ameninţărilor potenţiale la adresa securităţii britanice şi europene’, explică Foreign Office.

‘Nu trebuie să permitem ca instabilitatea din Sahel, exacerbată de conflictele regionale, să frîneze în continuare dezvoltarea şi să se extindă în restul Africii sau în Europa’, a declarat secretarul de stat britanic pentru Africa, Harriett Baldwin.

Marea Britanie dispunea pînă acum de ‘birouri’ în Ciad şi Niger, dar cererile din aceste două ţări erau trimise către Ambasadele sale de la Yaoundé, în Camerun, şi, respectiv, de la Bamako, în Mali

Ciad şi Niger, ca şi alte state din zonă, sunt marcate de o puternică instabilitate provocată de atacurile repetate ale grupărilor jihadiste care acţionează în Sahel, printre care Boko Haram. Un atac întreprins de membri ai Boko Haram în luna Iulie s-a soldat cu 18 morţi la Daboua, o subprefectură din Sudul Ciadului, nu departe de frontiera cu Niger.