RECRUDESCENTA A VIOLENTELOR IN ESTUL UCRAINEI: REBELII ATACA IN ZONA PORTULUI MARIUPOL

Șapte soldați ucraineni și un civil au fost uciși în ultimele 24 de ore în estul separatist al Ucrainei, în timp ce avioane de vânătoare au zburat de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Motuzianik.

«Șapte militari au fost uciși și alți 13 au fost răniți în cursul ultimelor 24 de ore», a specificat acesta, în cursul unei conferințe de presă.

Armata ucraineană a înregistrat pierderi grele în apropiere de Mariinka, aproximativ 17 kilometri sud-vest de Donețk, fief al rebelilor, și în zona Mariupol, port strategic la Marea Azov și ultimul mare oraș din zona de conflict controlat de guvernul ucrainean.

În același timp, un civil a fost ucis de «un lunetist ucrainean» în teritoriile controlate de rebeli, au indicat pe site-ul lor oficial separatiștii proruși, fără să precizeze locul unde s-a produs acest caz.

Armata ucraineană a reperat «avioane de vânătoare ruse» în regiunea rusă Rostov pe Don, la frontiera cu regiunea separatistă ucraineană Lugansk.

Estul separatist prorus al Ucrainei, unde peste 6.800 de persoane au fost ucise din aprilie 2014 și până în prezent, cunoaște în ultimele săptămâni o recrudescență a violențelor, în pofida armistițiului în vigoare de la mijlocul lunii februarie, ca parte a acordurilor de pace Minsk-2.

Degradarea situației din estul Ucrainei a făcut obiectului summitului de la Berlin din 24 august, la care au participat cancelarul german Angela Merkel, președintele Franței, Francois Hollande, și șeful statului ucrainean, Petro Poroșenko.

Cu această ocazie, președintele Poroșenko a afirmat că Rusia și rebelii reprezintă «singura amenințare pentru reinstaurarea păcii». Ucraina și Occidentul acuză Rusia că înarmează rebelii din estul separatist unde a desfășurat trupe regulate, fapt negat constant de Moscova.

Sursa: Agerpres