RECORDURI, LUCRURI INTERESANTE ŞI SITUAŢII HAIOASE CONSEMNATE ÎN PRELIMINARII

Succesul memorabil al Bosniei-Herţegovina, recordul lui Robin van Persie şi hat-trick-ul lui Jóhann Gudmundsson sînt doar cîteva dintre cele mai interesante lucruri petrecute în preliminariile Cupei Mondiale din 2014, Zona Europeană.

Echipă: Bosnia-Herţegovina

În urmă cu patru ani, Bosnia-Herţegovina a ajuns pentru prima dată la baraj, pierzînd cu 1-0 atît pe teren propriu cît şi în deplasare în faţa Portugaliei. Aceeaşi soartă a avut-o şi în preliminariile Euro 2012, cînd a ajuns la baraj şi a pierdut tot în faţa Portugaliei, după ce Franţa i-a suflat primul loc în grupă. Bosnia s-a impus, marţi, cu 1-o, în Lituania, prin golul decisiv marcat de Vedad Ibišević. Acesta a declarat: "Am marcat pentru victorie, pentru Brazilia, pentru suporterii noştri răspîndiţi în toată lumea şi pentru ţara noastră".

Jucător: Robin van Persie (Olanda)

Atacantul lui Manchester United a dus Olanda spre obţinerea primului loc în Grupa D, cu 11 goluri (record pentru preliminarii). El a marcat în 7 dintre cele 9 meciuri disputate. Van Persie a marcat primul său gol în septembrie 2012, în poarta Ungariei, apoi, vineri a înscris de încă trei ori în poarta maghiarilor, în victoria de senzaţie cu 8-1.

Atacantul în vîrstă de 30 de ani a ajuns astfel la "cota" 41 la naţională, depăşindu-l pe Patrick Kluivert în clasamentul marcatorlor.

Meci: Germania - Suedia 4-4

La golul de 4-0 înscris de Mesut Özil în minutul 56, a 14-a victorie consecutivă a Germaniei în preliminarii părea ca şi realizată, dar Suedia a amuţit Olympiastadion ajungînd să reducă din handicap pînă la 4-3, graţie golurilor marcate de Zlatan Ibrahimović, Mikael Lustig şi Johan Elmander. Golul remizei (4-4) a fost opera lui Rasmus Elm şi a fost consemnat în prelungirile partidei. "Antrenez de 3-0 de ani, dar nicio echipă a mea nu a revenit de la 0-4. Noi am făcut-o acum împotriva uneia dintre cele mai puternice selecţionate din lume", a declarat selecţionerul Suediei, Erik Hamrén. În retur, marţi, în meciul dintre cele două selecţionate s-au marcat din nou 8 goluri, partida încheindu-se cu scorul Suedia - Germania 3-5.

Gol: Jóhann Gudmundsson (Islanda)

"O triplă şi una dintre cele mai bune prestaţii dintotdeauna ale unui jucător islandez", a scris cotidianul naţional islandez Visir, după cele trei reuşite ale atacantului lui Alkmaar din meciul cu Elveţia, încheiat cu scorul de 4-4. Gudmundsson a înscris şi golul de 4-4, cu un şut splendit din întoarcere la colţul lung, în prelungirile partidei.

Numărul: 320.000

Atît numără populaţia Islandei, care, dacă va trece de baraj, va deveni cea mai mică naţiune care va ajunge la un Campionat Mondial. Tragerea la sorţi a meciurilor de la baraj, programate în luna noiembrie, va avea loc luni.

Declaraţie: "Sînt mîndru că fac parte din această echipă care a scris istoria fotbalului nostru. Sînt mîndru că sînt maltez şi că am cîştigat pe terenul unei formaţii mai bine cotată decît noi". Acestea au fost spusele portarului naţionalei Maltei, Justin Haber, entuziasmat după victoria echipei sale cu 1-0 în Armenia, prima victorie din deplasare după 20 de ani.