RECOMANDARILE EXPERT-GRUP PRIVIND REFORMA CONCEDIULUI DE INGRIJIRE A COPIILOR

Studiul „Reforma concediului de îngrijire a copiilor de vîrsta 0-3/3-6 ani: mai scurt, mai bine plătit, urmat de servicii bune de creşă/grădiniţă” a fost elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” (autor - Constanţa Popescu) la solicitarea Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie, în cadrul proiectului „Parteneriat pentru politici de rezultat bazate pe analiză: Unicef - Parlamentul Republicii Moldova - Expert-Grup”, realizat cu sprijinul UNICEF şi a Guvernului Suediei.

În baza recomandărilor şi a conlucrării cu societatea civilă în perioada de elaborare a acestui studiu, legislatorii din Comisia Parlamentară Protecţie Socială, Sănătate şi Familie au examinat deja un pachet de iniţiative legislative menite să îmbunătăţească situaţia familiilor cu copii cu vîrsta 0-3 ani (detalii despre aceste proiecte poate oferi separat Comisia Parlamentară vizată).

Problemele identificate includ faptul că părinţii din Republica Moldova care vor să-şi ia concediu de îngrijire a copilului au la dispoziţie doar o singură schemă de concediu de îngrijire a copilului, spre deosebire de alte ţări din regiune. Pragul minim al indemnizaţiei de îngrijire a copilului este sub minimul necesar de existenţă.

Părinţii a două treimi din copiii cu vîrsta de 0-3 ani sînt neasiguraţi şi primesc o indemnizaţie fixă de 400 lei lunar timp de maxim 1,5 ani. Astfel copiii de 1,5-3 ani din aceste familii sînt în afara oricărei finanţări din partea statului (excepţie un mic % de familii eligibile în anumite cazuri de a aplica la ajutorul social).

Studiul reprezintă exclusiv opinia autorului şi are drept scop oferirea unui cadru de mai multe soluţii posibile pentru legislatori.