Realitatea romaneasca si din Europa. Initiativa pentru legalizarea parteneriatelor civile din Romania

Uniune consensuală pentru persoanele de acelaşi sex, dar şi pentru heterosexuali. Cuplurile gay nu vor putea adopta copii

Cuplurile heterosexuale sau homosexuale care nu vor sau nu pot să se căsătorească vor putea opta pentru oficializarea unei uniuni consensuale, înregistrate la ofiţerul de stare civilă, potrivit unui proiect de lege propus de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării(CNCD)din România şi transmis către partidele parlamentare şi Guvern. Potrivit iniţiativei consultate de Gîndul.info.ro, „uniunea consensuală reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de acelaşi sex în scopul organizării vieţii lor comune ca viaţă de familie”. 

Partenerii sunt asimilaţi soţilor, în materia: asistenţei sociale, asigurărilor sociale, asigurărilor de sănătate, drepturilor pacientului, impozitelor şi taxelor, prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a altor fapte de natură penală sau contravenţională săvîrşite asupra unui membru de familie, se arată în documentul transmis de CNCD. De asemenea, partenerii sunt asimilaţi soţilor în ceea ce priveşte prezumţia de paternitate şi drepturile şi obligaţiile ce decurg din autoritatea părintească pentru copiii născuţi în timpul uniunii consensuale dintre două persoane de sex diferit. 

Potrivit proiectului, partenerii civili de acelaşi sex nu au dreptul la adopţie

În cazul căsătoriile între persoanele de acelaşi sex legal încheiate pe teritoriul altor state, partenerii beneficiază de totalitatea drepturilor şi obligaţiilor pe care le au cuplurile de acelaşi sex care au încheiat o uniune consensuală în România. Uniunea consensuală se încheie de către ofiţerul de stare civilă la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor, al Primăriei în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul ori reşedinţa unul dintre viitorii parteneri sau, după caz, la un sediu destinat acestui scop, stabilit de primarul unităţii administrativ-teritoriale respective, se arată în proiect. 

Încetarea uniunii consensuale are loc prin decesul sau declararea judecătorească a morţii unuia dintre parteneri, prin acordul comun, prin comunicarea deciziei unilaterale a unuia dintre parteneri, la data încheierii căsătoriei între cei doi parteneri. La încetarea uniunii consensuale, situaţia bunurilor comune se stabileşte de comun acord între parteneri, în caz de dezacord, se poate sesiza instanţa. Acelaşi lucru este valabil şi cînd cei doi parteneri nu se înţeleg în privinţa situaţiei copiilor născuţi pe durata uniunii consensuale. 

Asztalos Csaba: „România este stat de drept şi are obligaţia să ofere o formă de recunoaştere şi protecţie juridică pentru cuplurile de acelaşi sex”

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat, pentru Gîndulcă proiectul a fist discutat cu organizaţiile non-guvernamentale de profil, în special ACCEPT şi, de asemenea, au avut loc discuţii informale cu reprezentanţii partidelor parlamentare „Eu apreciez că acest proiect de lege este unul competitiv. Eu sunt conştient că la nivelul societăţii există un grad ridicat de prejudecată faţă de minorităţile sexuale, însă România este stat de drept şi are obligaţia să ofere o formă de recunoaştere şi protecţie juridică pentru cuplurile de acelaşi sex, dar şi o formă de recunoaştere juridică a acelor cupluri de sex diferit care nu au apelat ca instituţia căsătoriei”, a mai spus Asztalos Csaba, întrebat despre cum crede că va fi primită iniţiativa de vreme ce altele similare au fost respinse atît în Parlament, cît şi la nivelul societăţii. 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că vrea, ca în perioada următoare, modificările la Legea Referendumului să ajungă la promulgare, astfel încît să se poată stabili data referendumului pentru familie, în acelaşi timp liderul PSD dorind o dezbatere pe necesitatea parteneriatului civil. "Nu putem să nu analizăm şi situaţia unei minorităţi, să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil şi aici l-am rugat pe Victor Negrescu să discute cu ONG-urile din domeniu pentru a merge către o formă legislativă pentru această situaţie", a mai spus Dragnea. Întrebat dacă se teme de proteste din partea comunităţii gay, după modificarea Constituţiei, liderul PSD a răspuns: "motivul meu nu e teama de proteste, ci despre o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau că nu există. Ca orice minoritate, trebuie tratată aşa cum trebuie şi să încercăm să găsim ca măcar o parte din solicitările lor să fie rezolvate".

Cum sunt reglementările legale în domeniu în Europa

AUSTRIA

Parteneriatul înregistrat se bazează pe Legea parteneriatelor înregistrate  şi este rezervat cuplurilor homosexuale.  

BELGIA

În legislaţia belgiană există coabitare legală - sintagmă introdusă prin Legea din 23 Noiembrie 1998 (Legea privind coabitarea legală, Moniteur Belge, 12 Ianuarie 1999), care a intrat în vigoare la 1 Ianuarie 2000, după adoptarea Decretului Regal din 14 Decembrie 1999. Acest parteneriat este deschis atît cuplurilor de acelaşi sex, cît şi cuplurilor de sexe diferite.

CROATIA

În anul 2003, în Croaţia a intrat în vigoare o lege care reglementa uniunea persoanelor de acelaşi sex.  

DANEMARCA

În 1989, Danemarca a fost reglementat pentru prima dată în lume parteneriatul înregistrat. În conformitate cu Legea nr.372/1989 privind parteneriatele înregistrate, două persoane de acelaşi sex pot încheia un parteneriat înregistrat.

ESTONIA

Estonia a adoptat în 2016 o lege privind parteneriatul civil. Legea se aplică atît cuplurilor heterosexuale (ca o alternativă la căsătorie), cît şi cuplurilor cu persoane de acelaşi sex. 

FINLANDA

În Finlanda, parteneriatele înregistrate se încheie în baza Legii nr.950/2001, cu modificările şi completările ulterioare. Conform Capitolului 1 - Secţiunea 1, două persoane de acelaşi sex, cu vîrsta de peste 18 ani, îşi pot înregistra parteneriatul în cadrul birourilor locale sau districtuale de înregistrare organizate pe teritoriul Finlandei sau în cadrul birourilor notariale. 

FRANŢA

În Codul civil (Cartea I, Titlul XIII - Despre pactul civil de solidaritate şi despre concubinaj) sunt reglementate parteneriatul neînregistrat (concubinajul), dar şi parteneriatul înregistrat (PACS – pactul civil de solidaritate). 

GERMANIA

Parteneriatul de viaţă prevăzut de Legea privind parteneriatul de viaţă (Eingetragene Lebenspartnerschaftsgesetz ), din 16 Februarie 2001, este rezervat cuplurilor de acelaşi sex. 

GRECIA

În anul 2008, Grecia a adoptat legea prin care se reglementa parteneriatul civil pentru persoane de sex opus. Din Decembrie 2015, Grecia a extins dreptul de a intra într-un parteneriat civil şi pentru persoanele de acelaşi sex.

ITALIA

În anul 2016, Italia a adoptat o lege privind parteneriatul civil pentru persoane de acelaşi sex. 

LUXEMBURG

O lege din 2004 defineşte parteneriatul ca o comuniune de viaţă între două persoane de sexe diferite sau de acelaşi sex, denumite parteneri, care trăiesc în cuplu.

MAREA BRITANIE

În Marea Britanie, Legea parteneriatului civil  a fost adoptată în anul 2004, intrînd în vigoare începînd cu 2005. Legea se adresează exclusiv partenerilor de acelaşi sex, care au vîrsta minimă de 16 ani şi care doresc să-şi înregistreze parteneriatul, urmînd să beneficieze de toate drepturile şi obligaţiile similare unei căsătorii. 

OLANDA

Olanda este una dintre primele ţări din Uniunea Europeana care a recunoscut dreptul persoanelor de acelaşi sex de a se căsători. Codul civil olandez recunoaşte, de asemenea, parteneriatele civile, atît pentru cupluri de acelaşi sex, cat şi pentru cele de sex diferit.

PORTUGALIA

Căsătoria între persoane de acelaşi sex este permisă în Portugalia din 2010. 

SLOVENIA

Legea reglementează înregistrarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex, cu vîrsta peste 18 ani, care nu sunt căsătoriţi sau parte a altui parteneriat.

SUEDIA

Legea privind parteneriatele înregistrate  datînd din anul 1994 a fost abrogată la sfîrşitul lunii Aprilie 2009. La aceeaşi dată cuplurile de acelaşi sex au dobîndit dreptul de a se căsători. Legea abrogată a parteneriatelor continuă să producă efecte legale în ceea ce priveşte cuplurile care au încheiat un parteneriat înainte de sfîrşitul lunii Aprilie 2009 şi care nu au convertit parteneriatul în căsătorie de la acea dată.

UNGARIA

O lege din 2009 privind parteneriatele înregistrate vizează cuplurile de acelaşi sex. Parteneriatele înregistrate au, în cea mai mare parte, acelaşi regim juridic cu căsătoria, principalele diferenţe fiind: vîrsta minimă pentru a încheia un parteneriat este de 18 ani, partenerii înregistraţi nu pot adopta copii şi nu au acces la procedurile de reproducere asistată. (Articol preluat din Gîndul.info.ro)