REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT

Premierul Pavel Filip s-a întîlnit cu Ambasadorul Germaniei

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Julia Monar, Ambasador al Germaniei în Republica Moldova. Cei doi oficiali au discutat despre rezultatele obţinute de Republica Moldova în cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles.

Premierul Filip a subliniat că „obiectivul general este să facem calea europeană ireversibilă pînă la sfîrşitul mandatului”.

Părţile au examinat și evoluţiile recente în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. În context, Filip a apreciat sprijinul politic constant al Germaniei oferit autorităţilor de la Chişinău, inclusiv pe platforma OSCE.

Ambasadorul Germaniei a constatat că aceste progrese demonstrează că Republica Moldova îşi respectă înţelegerile şi doreşte să întreprindă paşi concreţi pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

 

Mărţişorul a fost inclus în Lista reprezentativă UNESCO

Mărțișorul a fost inclus în Lista reprezentativă a UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității. Un anunț în acest sens a făcut de Monica Babuc, ministru al Educației, culturii și cercetării. Potrivit sursei citate, decizia respectivă a fost luată în cadrul ședinței UNESCO, care a avut loc pe insula Jeju din Coreea de Sud. Lista Patrimoniului cultural a UNESCO include elemente culturale din toată lumea și este alcătuită în scopul protejării lor.

 

Ministerul Economiei planifică noi investiții în infrastructura rutieră

Ministerul Economiei și infrastructurii va investi în anul 2018 peste 4.16 miliarde de lei în reparaţia, reabilitarea și construcția drumurilor naţionale și regionale. Anunțul respectiv a fost făcut miercuri, 6 decembrie, de Octavian Calmîc, ministrul de ramură.

"Avem 355 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiții, resurse disponibile pentru 17 contracte în derulare, semnate în 2014-2016. Pentru anul viitor sperăm ca majoritatea dintre ele să le punem în aplicare. Avem 24 milioane de euro de la UE și 80 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru drumuri regionale", a spus Calmîc.

El a mai comunicat că la începutul anului viitor va fi lansată harta interactivă care va da posibilitatea de a urmări în timp real cine este responsabil pentru un tronson de drum sau altul, care este progresul în implementare proiectului.

 

BNM a diminuat rata de bază cu 0,5%, pînă la 6,5%

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a diminuat ratele la principalele instrumente de politică monetară.

Potrivit unui comunicat al BNM, rata de bază a fost diminuată de la 7% pînă la 6,5%. De asemenea, autoritatea de reglementare a diminuat cu 0,5% ratele de dobîndă la creditele overnight pînă la 9,5% şi la depozitele overnight pînă la 3,5% anual.

BNM a menţinut norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă este menținută la nivelul actual de 14%.

 

Vice-directorul ANSA a fost reținut

Directorul general adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a fost reţinut miercuri, 6 decembrie pentru corupere pasivă.

Procuratura Generală a difuzat un comunicat în care se afirmă că acesta a solicitat, cu titlu gratuit, de la mai mulţi agenţi economici vin, carne, mezeluri şi salamuri pentru a nu le crea împiedimente în activitatea economică. În caz contrar, acesta ameninţa că le va crea împedimente la importul produselor şi la eliberarea certificatelor fitosanitare de import.

Procurorii au documentat primirea de către vicedirectorul ANSA a bunurilor solicitate, care erau încărcate în automobilul acestuia de serviciu.

Vicedirectorul ANSA a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă de la șapte la 15 ani închisoare cu amendă de pînă la 500 mii lei, precum și interzicerea de a ocupa anumite funcţii publice de la 10 la 15 ani.

 

Guvernul intensifică securitatea informațională la frontieră

Datele personale ale cetățenilor care vor traversa frontiera, vor fi incluse într-un Sistem integrat al Poliției de Frontieră. O hotărîre în acest sens a fost aprobată miercuri, 6 decembrie, în ședința cabinetului de miniștri.

Potrivit hotărîrii respective Sistemul informațional integral al Poliției de Frontieră va fi destinat pentru colectarea, prelucrarea, stocarea, actualizarea și analiza datelor despre persoanele fizice și mijloacele de transport, care traversează frontiera Republicii Moldova, inclusiv celor cărora le-a fost interzisă intrarea sau ieșirea din țară.

La fel, Sistemul va conține date despre evenimentele ce au loc pe segmentul verde al frontierei. Aceste date vor fi oferite autorităților publice competente, precum și persoanelor fizice sau juridice.