REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT

O delegație a Coaliției de guvernare efectuează o vizită în SUA

 

O delegație a Coaliției de guvernare efectuează cu începere de marți, 5 decembrie, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat al Partidului Democrat din Moldova, delegația va fi condusă de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc. Aceasta va avea întrevederi cu reprezentanți ai instituțiilor americane, precum și cu reprezentanți ai societății civile din SUA.

Potrivit sursei citate, discuțiile vor viza evoluțiile din țara noastră, strategia Coaliției de guvernare pentru perioada următoare și aspecte ce țin de relațiile dintre SUA și Republica Moldova în contextul împlinirii a 25 de ani de relații diplomatice bilaterale.

 

Ministrul de interne afirmă că poliția și-a asumat răspunderea în cazul Braguța

Ministrul de interne, Alexandru Jizdan susține că poliţia nu a încercat să transfere răspunderea pentru cazul ”Andrei Braguţa” spre alte structure de stat. Potrivit lui Jizdan, lucrurile s-ar fi întîmplat invers.

”Ne-am asumat responsabilitatea, am analizat unde am greşit şi am tras concluzii, astfel încît să nu mai fie admise asemenea situaţii”, a spus ministrul.

Totodată, el susține că din filmările făcute publice s-a văzut că nu poliţia a fost cea care l-a maltratat pe Braguța. În opinia lui Jizdan, atunci cînd Braguța a fost reţinut, poliţiştii au acţionat în limitele legii.

Oficialul consideră că ”problema cea mare a fost în izolator, acolo unde nu s-a raportat despre încălcarea legislaţiei și unde nu s-a reacţionat cum trebuie”.

 

CC a decis că verificarea judecătorilor este neconstituțională

Verificarea judecătorilor de către Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este o procedură neconstituțională, care încalcă independența magistraților. O hotărîre în acest sens a fost aprobată marți, 5 decembrie, de Curtea Constituțională.

Curtea a fost sesizată de fosta judecătoare Domnica Manole, care a invocat faptul că avizele SIS încalcă principiul de independență a judecătorilor și constituie un instrument de presiune asupra magistraților.

Reprezentanții Guvernului și Parlamentului au opinat că sesizarea nu ar fi întemeiată și că avizele SIS ar avea un caracter consultativ.

Judecătoarea Domnica Manole a fost suspendată din funcție de Consiliul Suprem al Magistraturii, ca urmare a unui aviz al SIS care a constatat ”incompatibilitatea magistratei cu statutul de judecător”.

 

PAS și PDA au devenit membri oficiali ai PPE

Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr au fost acceptate drept partide membre ale Partidului Popular European (PPE). Anunțul a fost făcut marţi, 5 decembrie, de europarlamentarul Sigfried Mureșan, purtătorul de cuvînt al PPE.

 „De mîine, ne apucăm de treabă: pregătim strategia pentru alegerile parlamentare din Moldova din 2018. Obiectivul PPE este clar: să cîștigăm aceste alegeri și să dăm Republicii Moldova un guvern care să aducă Moldova mai aproape de Europa. Cetățenii Republicii Moldova merită o clasă politică mai bună decît ceea ce au avut pînă acum”, a spus Mureșan.

 

Ministerul finanțelor va despăgubi persoanele disponibilizate

Persoanele care vor fi disponibilizate în urma procesului de reorganizare a instituțiilor vor primi indemnizații. În acest scop Ministerul finanțelor a propus un proiect, prin care se alocă peste 3,1 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de disponibilizare, ca urmare a implementării Strategiei de reformă a administrației publice.

Documentul propune repartizarea banilor din alocațiile aprobate în bugetul de stat pentru anul 2017. Alocațiile repartizate vor fi utilizate pentru acordarea indemnizațiilor la încetarea acțiunii contractului de muncă, survenite în urma reorganizării instituției.

Potrivit autorilor proiectului, sumele au fost determinate în baza propunerilor parvenite de la autorități. În același timp, compensarea concediilor de odihnă anuale nefolosite se va realiza în limita alocațiilor aprobate în buget la compartimentul ”cheltuieli de personal”.