REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (9 august)

Creştinii ortodocşi de rit vechi îl cinstesc pe Sfîntul Mare Mucenic Pantelimon

Creștinii ortodocși de stil vechi îl cinstesc vineri, 9 august, pe Sfîntul Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul bolnavilor, numit în popor și Pintilie Călătorul. În popor se mai spune că din această zi, vara începe, treptat, să cedeze locul toamnei. În bisericile din țară sînt oficiate slujbe de pomenire. Sfîntul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 9 august, acest sfînt este adesea numit "doctor fără de arginți", arătîndu-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi şi s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui şi nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. 

 

Ploile abundente au afectat mai multe gospodării din nordul ţării

Ploile abundente din seara zilei de joi, 8 august, au afectat mai multe gospodării din raioanele Glodeni şi Edineţ. Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, vîntul puternic a doborît mai mulți arbori la Glodeni, iar grindina a deteriorat geamurile unor locuințe din localitatea Camenca, raionul Glodeni. Totodată, din cauza precipitațiilor însoțite de rafale de vînt, de pe acoperișul a două depozite din localitatea Camenca au fost smulse foile de ardezie. Precipitații abundente au fost înregistrate și în satele Iabloana și Sturzovca din raionul Glodeni, iar de pe acoperișul unui depozit cu cereale din localitatea Burlăneși, raionul Edineț, vîntul a smuls mai multe foi de ardezie. La fața locului lucrează comisiile pentru situații excepționale în vederea stabilirii prejudiciilor materiale.

 

Comisia de concurs a selectat patru candidați la funcția de judecător al CC din partea guvernului

Comisia de concurs a selectat patru candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea guvernului. Aceștia sînt Șova Liuba, Serbenco Eduard, Grosu Vladimir și Roșca Nicolae. Cei patru candidați urmează a fi propuși guvernului pentru examinare. Procesul de intervievare a candidaților a început joi, 8 august, iar rezultatele acestuia au fost anunțate după miezul nopții. Interviurile au durat aproximativ 40 de minute cu fiecare candidat, fiind acceptați în concurs 12 candidați. Punctajul obținut de fiecare candidat a fost făcut public pe pagina oficială a guvernului.

 

CSP a anunţat concurs pentru funcţia de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis vineri, 9 august, de a anunța concurs pentru funcția de procuror general, în condiţiile în care ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a cerut amînarea lui. Dosarele pentru concurs pot fi depuse pînă la data de 10 septembrie. În dimineaţa zilei curente, ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, a solicitat membrilor CSP amînarea concursului pentru luna septembrie. Motivul îl constituie faptul că la minister este examinat un proiect de lege care ar urma să schimbe prevederile legii în privința concursului pentru șefia PG. Fotoliul de procuror general a rămas vacant după plecarea la 11 iulie a lui Eduard Harunjen. În prezent, interimatul funcţiei este asigurat de Dumitru Robu.

 

Ministrul Sănătății a anunțat majorarea indemnizațiilor unice pentru medicii din zonele rurale

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco a anunțat că indemnizațiile unice pentru activitatea în zone rurale a medicilor și farmaciștilor vor fi majorate de la 45 mii lei, la 120 mii lei. Totodată, indemnizațiile acordate personalului medical și farmaceutic mediu va crește de la 36 mii lei pentru pînă la 96 mii lei. Şeful de la medicină a anunţat că în următoarea perioadă va fi majorat și suplimentul pentru munca de noapte oferit personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală. “Plata în cuantum unic pentru o gardă - de la 190/250 pentru infirmiere și pînă la 1000 lei medici terapie intensivă”, susţine Nemernco.

 

Serviciile de plată fără numerar vor deveni mai transparente și mai sigure

Banca Națională a Moldovei (BNM) a aprobat o serie de hotărîri în domeniul serviciilor de plată fără numerar, care au cuprins mai multe aspecte ce țin de tendințele legislative la nivel european de ultimă oră, dar și de nevoile consumatorilor. Conform reglementărilor BNM, la sistemul automatizat de plăți interbancare (SAPI) vor avea acces nu numai prestatorii de servicii de plată bancari, dar și cei nebancari. Ca urmare, prestatorii de servicii de plată vor activa într-un mediu concurențial egal, iar circulația mijloacelor bănești între participanții la sistemul de plăți în lei va fi mai fluidă. Totodată, normele emise de banca centrală creează premisele necesare extinderii activității prestatorilor de servicii de plată nebancari. Astfel, vor fi diversificate serviciile accesibile utilizatorilor și va spori încrederea acestora în instrumentele de plată fără numerar.

 

Salvatorii şi pompierii din Ungheni vor avea sediu nou

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va demara în scurt timp lucrările de construcție a unei noi remize de pompieri și salvatori în orașul Ungheni. Clădirea urmează a fi edificată din temelie. Proiectul va fi implementat graţie Programului de asistenţă tehnică, realizat cu sprijinul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii. Contribuţia poporului american constituie peste 470 mii de dolari, iar perioada lucrărilor de construcție este de 36 de luni. Noua unitate de salvatori și pompieri va avea mai multe încăperi multifuncționale, birouri de lucru, boxe pentru păstrarea tehnicii de intervenţie în situaţii excepţionale, precum și săli de conferință și instruiri.

 

Reconstrucția scărilor din granit din Parcul „Valea Morilor" a fost finalizată

Lucrările de reconstrucție a scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor" din capitală au fost finalizate. Acestea vor fi inaugurate de Ziua Independenței, pe 27 august. Reconstrucția scării de granit a fost posibilă datorită unui grant în valoare de 18,9 mln lei din partea Consiliului local al Sectorului 1, municipiul Bucureşti, România. Totodată, Consiliul municipal Chișinău a alocat 3,5 milioane lei, suplimentar, pentru o serie de lucrări aferente construcției. Lucrările de reabilitare a scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor" au început în luna mai 2018.