REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (8 noiembrie 2019)

Primele 50 mii de doze de vaccin antigripal au ajuns la ANSP

Primul lot de 50.000 de doze de vaccin antigripal ”Vaxigrip Tetra” a fost recepționat la Depozitul Național de vaccinuri al Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Lotul a fost procurat din sursele Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.Vineri, 8 noiembrie vaccinul va fi livrat instituțiilor medicale din Chișinău și teritoriilor aferente. În următoarele zile, vaccinul antigripal va fi transportat în toate unitățile administrativ-teritoriale.

 

Federația Rusă va aloca suplimentar 500 de autorizații transportatorilor moldoveni

Federația Rusă a acceptat eliberarea unei cote suplimentare de 500 de autorizații pentru transportatorii moldoveni pentru acest an. Anunțul a fost făcut de Ministerul economiei după ședința Comisiei mixte moldo-ruse în domeniul transportului rutier internațional.Autorizațiile urmează să ajungă săptămîna viitoare prin poșta diplomatică la Agenția Națională Transport Auto (ANTA), pentru a fi ulterior distribuite transportatorilor locali conform cererilor depuse.Totodată s-a decis majorarea numărului autorizațiilor pentru transportul bilateral/tranzit de mărfuri pentru anul 2020 cu o mie de unități.

 

La Chișinău a fost organizată o conferință consacrată căderii zidului de la Berlin

Centrul Cultural German ”Akzente”, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a organizat joi, 7 noiembrie, o conferință cu participarea istoricilor din Germania și R. Moldova, consacrată împlinirii a 30 de ani de la căderea zidului de la Berlin.Directorul Centrului Cultural German ”Akzente”, Corina Gîrlă, a comunicat că la 9 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Șeful adjunct al misiunii diplomatice a Republicii Federale Germania în R. Moldova, Ullrich Kinne, a menționat că Ambasada a organizat la Chișinău un șir de evenimente cu ocazia aniversării căderii Zidului berlinez și o expoziție cu genericul ”Puterea Emoțiilor” la Muzeul Național de Artă al Moldovei.

 

Președintele R. Moldova a avut o întrevedere cu șefii misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a avut joi, 7 noiembrie, o întrevedere tradițională cu șefii misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale, acreditate la Chișinău.Potrivit Serviciului de presă al Președinției, oficialii au făcut un schimb de opinii privind situația în politica internă a R. Moldova, menționînd riscurile legate de activitatea actualului Guvern și perspectivele funcționării ulterioare a majorității parlamentare.Igor Dodon a reiterat poziția instituției prezidențiale privind susținerea în continuare a Guvernului și a majorității parlamentare cu condiția ca acțiunile unor forțe și persoane politice să nu depășească limitele normelor constituționale.

 

Leul se va aprecia față de euro și dolar

La sfîrșitul acestei săptămîni, moneda națională se va aprecia față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM).Astfel, dolarul va costa în următoarele trei zile 17 lei și 41 de bani, cu un ban mai puțin decît ieri. Euro se va ieftini cu doi bani, pînă la cotația oficială de 19 lei și 29 de bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit un curs valutar oficial de 4 lei și 05 bani. Hrivna ucraineană își va păstra prețul oficial de 70 de bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, care va costa în continuare 27 de bani.

 

Consilierii din 20 raioane urmează să se întîlnească săptămîna viitoare în prima şedinţă

Consiliile din 20 raioane urmează să se întrunească săptămîna viitoare în prima şedinţă. O decizie în acest sens a fost adoptată joi, 7 noiembrie, de membrii Comisiei Electorale Centrale /CEC/. Potrivit deciziei CEC, consilierii se vor întruni în prima şedinţă după ce la finele lunii octombrie instanţele de judecată au validat mandatele consilierilor aleşi la scrutinul din 20 octombrie.

 

Un bărbat care a încercat să violeze o bătrînă a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Un bărbat din Sîngerei în vîrsta de 48 de ani, care în luna iulie a încercat să violeze o bătrînă, a fost condamnat la 5 ani şi şase luni de închisoare.Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul aflat la muncă sezonieră în raionul Briceni în luna iulie 2019, după ce a consumat băuturi alcoolice, a pătruns în locuința unei bătrîne din satul Trestieni, i-a sustras banii şi a încercat să o violeze. Acesta a doborît-o la pămînt însă nu și-a putut înfăptui intenția, fiind în stare de ebrietate avansată.

 

La Comrat se desfășoară cel mai important forum economic regional

La Comrat au demarat lucrările cel mai important forum economic regional din Moldova - Invest Gagauzia-2019.Forumul se desfășoară în zilele de 8 și 9 noiembrie, fiind organizat de Comitetul executiv al Găgăuziei. La eveniment sînt prezenți peste 400 de participanți din peste 10 țări ale lumii, printre care demnitari de prim rang din conducerea țării, reprezentanții unor structuri de stat din străinătate și ai corpului diplomatic, oameni de afaceri locali, dar și reprezentanții unor mari companii internaționale, experți și reprezentanți ai societății civile.

 

Proiectele culturale desfășurate de organizații necomerciale vor primi mai mulți bani de la bugetul de stat

Proiectele culturale, desfășurate de organizații necomerciale și declarate cîștigătoare în cadrul concursului anunțat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării vor primi mai mulți bani de la bugetul de stat. Suma a fost dublată și va constitui 200 de mii de lei, față de 100 de mii cît a fost pînă în prezent. Noua regulă se conține într-un regulament publicat vineri, 8 noiembrie în Monitorul Oficial. În același timp, documentul prevede majorarea cotei maxime din costul proiectului care va fi acoperită de către minister, de la 50% la 80%.

 

PCCOCS a descins la mai multe filiale MoldovaGaz

PCCOCS și INI au descins la mai multe filiale MoldovaGaz. Perchezițiile au loc al domiciliile factorilor de decizie din cadrul cîtorva filiale, în birourile, dar și în automobilele acestora.Potrivit PCCOCS, ar fi vorba despre reprezentanțele din Bălți, Șoldănesti, Ialoveni și despre Moldova-Trans-Gaz. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al Procuraturii Generale, Emil Gaitur.