REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (7 septembrie 2018)

Ziua Vinului va avea loc în acest an pe 6 și 7 octombrie

Cea de-a 17-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va fi sărbătorită în acest an, pe 6 și 7 octombrie, informează Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, în Piața Marii Adunări Naționale vor fi amenajate mai multe zone: Zona meșterilor populari, Curtea Țărănească, precum și o zonă de pictură. Vor fi improvizate trei sate moldovenești și va fi creat un „drum al vinului”. De asemenea, a fost extinsă de trei ori zona sanitară pentru participanți și vizitatori. La eveniment vor participa cu circa 20 de producători mai mult decît în ediția de anul trecut.

 

Candu a solicitat audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a 7 cetățeni străini

Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din țară a 7 cetățeni străini. Candu a subliniat importanța controlului parlamentar în acest caz din perspectiva respectării drepturilor omului și normelor naționale și internaționale. El a cerut conducerii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, condusă de Eugen Carpov și subcomisiei pentru control parlamentar asupra Serviciului de Informații și Securitate să organizeze audieri cu invitarea conducerii SIS.

 

Preluarea Vestmoldtransgaz de către Transgaz a fost finalizată

Certificatul de finalizare a procesului de privatizare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz a fost semnat cu Eurotransgaz Moldova, subsidiară a companiei Transgaz România, urmare a semnării contractului de vînzare-cumpărare. Odată cu finalizarea procedurii de reorganizare, vor demara lucrările de construcție a gazoductului Ungheni–Chișinău. Certificatul de finalizare pentru tranzacția de vînzare-cumpărare a Vestmoldtransgaz a fost semnat după îndeplinirea integrală a condițiilor contractului. Imediat după semnare, în bugetul de stat vor fi încasate 180.2 milioane de lei. Conducta Ungheni–Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri şi capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în R. Moldova.

 

La Chișinău s-a desfășurat Forumul oamenilor de afaceri din R. Moldova și Belarus

La Chișinău s-a desfășurat Forumul oamenilor de afaceri din R. Moldova și Belarus. La eveniment au participat reprezentanți a 25 de companii din domeniile agroalimentar, transport și logistică. Sergiu Harea, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova a declarat că asemenea acțiuni contribuie la impulsionarea comerțului dintre cele două state. Potrivit lui Harea, în anul 2017, volumul comerțului exterior al Moldovei cu Belarus a crescut cu circa 10 la sută. Svetlana Katkova, reprezentant al Ambasadei Republicii Belarus la Chișinău, a afirmat că asemenea forumuri sînt foarte importante, întrucît ele permit agenților economici să se cunoască mai bine și să stabilească eventuale domenii de cooperare. În R. Moldova activează 91 de întreprinderi cu capital belarus.

 

Ambasadorul R. Moldova la Haga a prezentat scrisorile acreditare

Ambasadorul R. Moldova în Regatul Țărilor de Jos, Tatiana Pîrvu, a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lîngă Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW). Urmare a acreditării, reprezentantul permanent al R. Moldova a avut o discuție cu directorul general OPCW, ambasadorul Fernando Arias González, pe marginea implementării Convenției privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării și folosirii armelor chimice si distrugerea acestora, provocările la adresa securității și numărul alarmant a cazurilor de utilizare a armelor chimice. R. Moldova a semnat Convenția la 13 ianuarie 1993.

 

Comisia Unificată de Control și-a reluat activitatea

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a întrunit ieri în orașul Bender, marcînd astfel începutul unei noi sesiuni, a comunicat Biroul politici de reintegrare. În cadrul examinării chestiunii organizatorice, la propunerea Delegației Federației Ruse, a fost eliberat din funcția de observator militar maiorul Alexei Abuneaev în legătură cu finisarea deplasării de serviciu. Reprezentanţii Misiunii OSCE în R. Moldova l-au prezentat pe Frankl Bernhard, consilier pe probleme militare și politice. Următoarea ședință a CUC este preconizată pentru 13 septembrie 2018.

 

În R. Moldova au fost confirmate 273 cazuri de rujeolă

Numărul bolnavilor de rujeolă a crescut în ultima săptămînă, atingînd cifra de 273 cazuri. Dintre acestea, 77 au fost confirmate în primele şase zile ale lunii septembrie, astfel în ţară se menţine Codul portocaliu de rujeolă. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, teritoriile afectate de rujeolă în ultima săptămînă sînt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir, Ocnița, Nisporeni şi Chișinău. Autoritățile au anunțat la finele lunii august Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării şi au atenționat că minorii nevaccinaţi nu vor fi admişi în grădiniţe şi şcoli.