REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (7 mai 2021)

Peste 500 de salvatori vor interveni în cazul situațiilor excepționale de Blajini

În acest an, și de Paștele Blajinilor, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor fi la datorie. Astfel, de veghe vor sta peste 500 de salvatori și pompieri cu 150 autospeciale de intervenție care sînt pregătite pentru misiuni de salvare. În acest sens, salvatorii și pompierii vor fi gata să intervină la lichidarea consecințelor situațiilor excepționale, stingerea incendiilor și focarelor de ardere, dar și pentru lucrări de deblocare. Totodată, pompierii îndeamnă oamenii să nu utilizeze focul deschis la igienizarea gospodăriilor, terenurilor, dar și nimicirea gunoiului menajer.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 333 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4474 de teste, fiind confirmate 333 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 252 153 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, cinci sînt în rîndul lucrătorilor medicali: un medic, doi asistenți medicali, doi angajați în personalul auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1561 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 178 în stare extrem de gravă. Alte 451 de persoane au fost vindecate. În total, 242 363 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

La bugetul de stat s-au acumulat 22,5 miliarde de lei

În primele patru luni ale anului 2021, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 22,5 miliarde de lei, fiind în creștere cu 3,6 miliarde de lei față de perioada similară a anului trecut, transmite Ministerul Finanțelor. Potrivit instituției, cheltuielile au constituit 24,7 miliarde de lei, care, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sînt mai mari cu 3,3 miliarde de lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,2 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 7,8 miliarde de lei.

 

Mai multe instituții profesionale au primit echipament IT

Douăsprezece colegii, centre de excelență și școli profesionale din ţară au beneficiat de tehnică IT performantă, în cadrul proiectului „Dezvoltarea abilităţilor de viaţă şi a comportamentelor sănătoase în rîndul elevilor din învăţămîntul profesional tehnic pentru o mai bună pregătire de angajare în cîmpul muncii”. Acesta este realizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, în colaborare cu Ministerul educaţiei. Instituțiile au primit 65 de tablete, 13 laptopuri, 13 televizoare HD, 13 imprimante color, 13 ochelari VR (realitate virtuală) și 13 console de joc.

 

Mai multe persoane vor primi ajutoare pentru depășirea crizei cauzate de COVID-19

Peste patru mii de familii din grupurile sociale defavorizate din R. Moldova vor beneficia de pachete cu ajutoare din partea ONU, în contextul crizei cauzate de COVID-19. Suportul vine din partea partenerilor de dezvoltare pentru a îmbunătăți situația creată de pandemie și în contextul inițiativelor și viziunilor adoptate de Agenda 2030. Printre produsele de primă necesitate oferite în cadrul acestei inițiative, persoanele beneficiare vor primi pachete alimentare, produse igienice și echipament personal de protecție. De ajutoare beneficiază persoane de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Ministerul Sănătăţii recomandă de Paștele Blajinilor abținerea de la serviciile în cimitire

Ministerul sănătății, a îndemnat populația să se abțină de la participarea la serviciile divine de pomenire în cimitire (Paștele Blajinilor), deoarece riscul de infectare cu noul coronavirus este unul imminent. Conform ultimei Hotărîri a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 29 aprilie 2021, starea de urgență în sănătate publică este instituită la nivel de unitate administrativ-teritorială, corespunzător gradului de alertă, stabilit în funcție de indicatorul de incidență al COVID-19. ”Codul Roșu” (stare de urgență) va fi atribuit dacă în ultimele 14 zile indicatorul este mai mare de o sută cazuri la o sută de mii populație.

 

Pentru sesiunea de Bacalaureat 2021 vor fi deschise 93 de centre

Comisia Națională de Examene a aprobat lista centrelor de bacalaureat, sesiunea 2021. Potrivit Comisiei, examenele vor avea loc în 93 de Centre de bacalaureat, dintre care 31 vor fi în municipiul Chişinău. Reieșind din numărul total de candidați, în 17 raioane a fost instituit cîte un singur Centru de bacalaureat. În sesiunea precedentă, examenele au fost susținute în 88 de centre de bacalaureat. În sesiunea de examen 2021 sînt înscriși 16773 de candidați, mai puţin decît în anii trecuți (în sesiunea 2020 - 17305 candidați; 2019 – 17442; 2018 – 18357). Examenele se vor desfășura în perioada 4 – 22 iunie 2021.

 

R. Moldova a susținut prima parte a auditului pentru exportul cărnii de pasăre şi ouălor în UE

R. Moldova a susținut prima parte a auditului Comisiei Europene (CE) pentru aprobarea exporturilor de carne și ouă de pasăre în Uniunea Europeană, conform rezultatelor preliminare anunţate de CE pentru sectorul avicol din ţara noastră. În conformitate cu concluziile preliminare ale auditului, sistemul de control în domeniul sănătății animale din ţara noastră este bine organizat și în linii generale corespunde cerințelor UE, cu potențial major de listare de partea europeană pentru a permite importul cărnii de pasăre și ouălor.

 

O companie franceză va elabora studiul de fezabilitate pentru Stația de epurare din Soroca

Ministerul agriculturii și compania franceză SEURECA au semnat un contract de consultanță pentru elaborarea Studiului de fezabilitate și de impact pentru Stația de epurare a apelor uzate din municipiul Soroca. Studiul va fi elaborat cu scopul de a oferi o analiză complexă a situației privind starea sistemelor de canalizare, sanitația și gestionarea apelor uzate în municipiul Soroca. „Pînă în luna august a anului curent, experții francezi vor prezenta soluțiile optime și măsurile necesare pentru îmbunătățirea serviciilor menționate și a mediului înconjurător în regiune”, indică Ministerul.

 

A fost reținut al treilea deținut evadat din penitenciar

Inspectoratul Național de Investigații al IGP anunță că a fost reținut al 3-lea deținut evadat din Penitenciar zilele trecute. Acesta a fost depistat, ascunzîndu-se de polițiști, într-o pădure din Țîpova. Cei trei adolescenți evadați intenționau să treacă Nistrul, pentru a ajunge în regiunea transnistreană.