REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (7 iunie 2019)

Peste 180 de muzicieni vor participa la Festivalul Internațional ”Zilele Muzicii Noi”

Două concerte simfonice, patru concerte camerale și un concert de muzică corală vor fi susținute în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Internațional ”Zilele Muzicii Noi”, care se va desfășura în perioada 7-13 iunie în R. Moldova. Pe scenă vor evolua peste 180 de muzicieni din țară și de peste hotare.

 

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a discutat cu şeful Misiunii OSCE

Viceprim-ministrul Cristina Lesnic a avut o discuție cu şeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch. Principalele subiecte abordate au vizat evoluțiile recente în regiunea transnistreană şi activitățile din cadrul unor grupuri de lucru sectoriale. Viceprim-ministrul și-a exprimat îngrijorarea față de noile decizii semnate de administrația de la Tiraspol prin care se evidențiază faptul că unele localităţi din perimetrul Zonei de Securitate s-ar afla sub controlul temporar al R. Moldova.

 

Un avocat din capitală a fost reţinut după ce a extorcat 6500 de euro

Un avocat din Chişinău a fost reţinut de ofiţerii anticorupţie după ce ar fi pretins 6500 de euro de la o mamă pentru a nu fi lipsită de drepturile părinteşti. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie, avocatul susţinea că ar putea influenţa două complete de judecată în vederea adoptării unei decizii favorabile în privinţa acesteia. A fost iniţiată o cauză penală pentru trafic de influenţă, iar dacă va fi găsit vinovat, avocatul riscă pînă la şapte ani de închisoare.

 

Moneda europeană se va ieftini cu 10 bani

Moneda europeană și dolarul se vor ieftini ușor. Pentru acest sfîrşit de săptămînă Banca Naţională a Moldovei a anunţat un curs de 20.36 lei pentru un euro. Astfel, euro va pierde teren şi va costa cu 10 bani mai puțin decît joi, 6 iunie. Dolarul american se va ieftini cu cinci bani şi va costa 18 lei și 12 bani. Şi leul românesc va pierde din poziţii și va costa 4 lei și 31 de bani, cu un ban mai puţin decît ieri. Rubla va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna va rămîne la valoarea de 67 de bani.

 

Investițiile în active imobilizate au crescut cu 25,1 la sută

Investiţiile în active pe termen lung au crescut, în primul trimestru 2019, cu un sfert, față de perioada similară a anului precedent, cu mult peste nivelul prognozat de autorități și experți, care se așteaptă la o majorare de pînă la 5 la sută în anul curent. Pînă la 3,3 miliarde de lei au fost investite în clădiri, rezidențiale și nerezidențiale, mașini și utilaje, transport. Principalii factori care au determinat creșterea activității investiționale au fost majorarea investițiilor private și bugetare, situația creditară favorabilă, precum și creșterea investițiilor din sursele organizațiilor internaționale.

 

Un grup criminal organizat a fost deconspirat de procurori

Procurorii, în comun cu ofițerii de investigație, au efectuat joi, 6 iunie, mai multe percheziții în municipiul Chișinău, municipiul Comrat și raionul Taraclia, în rezultatul cărora au fost reținute patru persoane cu vîrstele cuprinse între 35-40 ani. S-a constatat faptul că, membrii grupului criminal organizat, erau specializați în circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, desfășurîndu-și activitatea infracțională preponderent în raioanele de Sud ale țării. În cazul în care, suspecții vor fi găsiți vinovați ei riscă pedeapsă cu închisoarea pentru un termen de la 7 la 15 ani.

 

Circa 15 mii de liceeni susţin examenul de BAC la limba de instruire

Un număr de 14878 de liceeni susţin vineri, 7 iunie, examenul de Bacalaureat la limba de instruire. Sesiunea de BAC a început la 4 iunie şi va dura pînă pe data de 21 iunie. Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, din cei 14878 de candidați, 12017 vor susține proba la limba și literatura română, iar 2861 – proba la limba și literatura rusă.

 

Anual, cel puţin 10 moldoveni mor din cauza intoxicaţiilor alimentare

În R. Moldova se înregistrează, anual, circa 18-20 mii de cazuri de boli diareice acute, inclusiv în jur de 10 decese. Datele au fost făcute publice în contextul marcării la 7 iunie a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare. Specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/ anunţă că, în ţara noastră, în special în perioada verii, anual izbucnesc peste 20 de focare epidemice cu implicarea unui număr de pînă la 300 de bolnavi.