REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (7 august2020)

Universităţile din ţară au anunţat rezultatele Admiterii-2020

Universităţile din Republica Moldova au finalizat campania de admitere şi au anunţat rezultatele intermediare. Depunerea actelor în original se va efectua în perioada 8-18 august, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 20 august. Mare parte din instituţiile de învăţămînt vor avea şi turul doi pentru locurile neacoperite. În acest caz, dosarele vor fi depuse online între 20-27 august, rezultatele intermediare vor fi anunţate pe 28 august, iar depunerea actelor în original se va efectua pînă la 30 august. Rezultatele finale vor fi anunţate pe 31 august.

 

COVID-19: Peste 400 de pacienți sînt în stare gravă

424 de persoane infectate cu noul coronavirus sînt în stare gravă. 35 dintre aceștia sînt conectați la aparate de respirație asistată. Starea altor 1190 de pacienți este de gravitate medie. Pînă în prezent s-au vindecat 18676 de persoane. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea a încă cinci decese din cauza noului coronavirus, numărul morţilor ajungînd la 828. Joi în Moldova au fost confirmate încă 406 cazuri noi de infectare, după ce au fost efectuate 2254 de teste. Astfel, bilanțul celor infectați a ajuns la 26 628.

 

Șoferii au protestat în vama Leușeni împotriva restricțiilor de călătorie în UE

Mai mulți șoferi au organizat un protest și au blocat șoseaua spre punctul de trecere a frontierei Leușeni.Protestul a avut loc în seara zilei de joi și a fost anunțat pe rețele de socializare. La el au participat șoferii de curse lungi și cei care transportă colete și pasageri. Aceștia au protesta împotriva restricțiilor de călătorie puse cetățenilor R.Moldova în statele Uniunii Europene din cauza pandemiei de COVID-19. Poliția de Frontieră a venit cu o reacție și a calificat protestul ca fiind unul ilegal.

 

Un copil de patru ani din Dubăsari s-a înecat

Un copil de patru ani s-a înecat într-un lac din apropierea unei ferme din satul Crasnîi Vinogradari din regiunea transnistreană. Fata a fost adusă la Spitalul raional Dubăsari de către părinți, in stare inconștientă. Aceștia au povestit că fata a rămas pentru ceva timp fără supraveghere și a fost observată cînd era deja în apă. Medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva.

 

Parlamentul a cerut avizul Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea Codului Electoral

Parlamentul Republicii Moldova a solicitat avizul Comisiei de la Veneția pe marginea proiectului de lege privind modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale, votat în prima lectură, în luna iulie curent. În acest sens, deputații Comisiei juridice, numiri și imunități au avut o întrevedere în format on-line, cu experții Comisiei de la Veneția și OSCE/BIDDO, în frunte cu Secretarul adjunct al Comisiei de la Veneția, Simona Granata-Menghini, în cadrul căreia și-au expus opiniile despre amendamentele înaintate.

 

Un șofer de pe ruta Moldova - Italia a murit în vama Albița

Un șofer de pe ruta Moldova - Italia a murit în vama Albița, după ce i s-ar fi agravat starea de sănătate. Victima s-a dovedit a fi un bărbat în vîrstă de aproximativ 50 de ani, cu dublă cetățenie, și care conducea un vehicul de pe ruta Italia - R.Moldova plin cu pasageri. Bărbatul a acuzat dureri în zona toracică. Autoritățile urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs tragedia, dar și cauzele exacte ale decesului.

 

Un bărbat și-a împușcat mortal soția din gelozie

Un bărbat de 70 de ani va compărea pe banca acuzaților pentru omorul intenționat al soției, în vîrstă de 47 de ani. Procuratura a finalizat urmărirea penală și a expediat dosarul în judecată. Crima a avut loc în seara zile de 2 aprilie 2020, la domiciliul acestora din centrul capitalei. După ce au luat împreună cina, femeia a ieșit în curte. La scurt timp bărbatul a surprins-o în timpul unei conversații intime cu un alt bărbat pe rețelele de socializare. Într-o criză de gelozie, inculpatul a luat arma pe care o deținea legal și a efectuat o împușcătură în pieptul soției, care a decedat pe loc. Bărbatul riscă închisoare de la 15 la 20 de ani sau detențiune pe viaţă.

 

Examinările medicale ale şcolarilor pentru admitere se vor efectua pînă la 20 august

Planificarea examinărilor medicale ale copiilor pentru admitere în instituțiile de învățămînt preșcolar, primar și gimnazial se vor efectua în termen pînă la 20 august. Potrivit MSMPS, examenele medicale se vor organiza prin programare obligatorie prealabilă, asigurîndu-se zile și ore speciale, în funcție de fluxul și numărul de copii programați pentru examinare. „Consultația medicilor specialiști de profil se va solicita numai în cazurile cînd, după examinare primară de către medicul de familie/pediatru, se constată indicații medicale cu programare prealabilă obligatorie”, au explicat surse de la Ministerul Sănătăţii.

 

Un incendiu puternic a izbucnit în aproiere de vama Leușeni

Un incendiu puternic a izbucnit la doar cîteva sute de metri de punctul de trecere Leușeni. Flăcările au cuprins o porțiune de vegetație uscată, iar polițiștii de frontieră au intervenit împreună cu echipajele de pompieri pentru a lichida incendiul. Potrivit Poliției de Frontieră, focul s-a aprins într-o pădure de pini, aflată la doar 300 de metri de frontieră, fiind un focar de vegetație uscată. Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Leușeni-1 au intervenit ieri, alături de cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru a lichida incendiul. În scurt timp s-a reușit localizarea acestuia.

 

Asistenții medicali din instituțiile de învățămînt vor fi instruiţi să prevină infecția COVID-19

Asistenții medicali din instituțiile de învățămînt general și profesional tehnic vor beneficia de instruiri online privind măsurile de prevenire a infecției virusului COVID-19 în instituțiile de învățămînt. „Reluarea procesului educațional în sălile de clasă în noul an de studii trebuie să fie realizat în maximă siguranță atît pentru elevi, cît și pentru cadrele didactice. De aceea, prin formarea continuă a asistenților medicali și instruirea elevilor și cadrelor didactice ne propune să consolidăm bazele educației pentru sănătate pornind de la exemplul propriu”, a declarat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

 

Patru raioane participă la un proiect transfrontalier de servicii medicale pentru copii

Patru raioane din Republica Moldova şi trei judeţe din România vor participa la un proiect transfrontalier de îmbunătățire a serviciilor medicale oferite copiilor de pînă la trei ani și femeilor însărcinate în ultimul trimestru. Programul prevede sprijin pentru aproximativ 1700 de beneficiari. Proiectul își propune să elimine inechitățile existente, să reducă potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite prin intermediul vizitelor la domiciliu.