REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (6 iulie 2018)

R. Moldova va avea un Cod Administrativ

În premieră, R. Moldova va avea un Cod administrativ care va defini modul de funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor administraţiei publice. Un proiect de lege în acest sens a fosta adoptat în lectură finală de Legislativ. Inițiativa are drept scop sistematizarea tuturor reglementărilor legale referitoare la procedura administrativă şi la contenciosul administrativ într-un singur act legislativ, în vederea asigurării clarităţii, coerenţei şi accesibilităţii. Noul Cod Administrativ stabilește domeniul de aplicare a procedurii administrative, modul de desfăşurare a procedurii administrative, participanţii la procedura administrativă, fazele procedurii administrative, operaţiunile administrative, contractele administrative, executarea şi respectarea actelor administrative, controlul administrativ şi căile de atac.

 

Parlamentul a comemorat victimele deportărilor staliniste

Drapelul de Stat de pe clădirea Parlamentului Republicii Moldova a fost coborît, iar Drapelele de Stat din fața instituției au fost legate cu panglică de doliu în amintirea celor care au avut de suferit de pe urma celui de-al doilea val de deportări din 1949. Ziua de 6 iulie pe întreg teritoriul țării, este declarată de doliu naţional și sînt comemorate victimele deportărilor staliniste. În toate localitățile din țară, drapelele vor fi în bernă, va fi păstrat un moment de reculegere și vor fi organizate depuneri de flori în memoria victimelor deportărilor staliniste. În prezent, în R. Moldova locuiesc peste opt mii de foști deportați.

 

Lista activităților premise în cadrul parcurilor IT a fost extinsă

Lista activităților ce vor putea fi desfășurate în cadrul parcurilor pentru tehnologia informației a fost extinsă din contul activităților de cercetare și inovare. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în lectură finală de către Parlament. Noile activități care vor putea fi desfășurate în parcurile IT se referă la instruirea în domeniul calculatoarelor, servicii de cercetare și dezvoltare experimentală în calculatoare și științe informatice, nanotehnologie, inginerie și tehnologie, matematică și fizică, biotehnologie și nanobiotehnologie, fabricarea componentelor electronice, servicii de obținere a filmelor de animație și de design specializat, bazate pe utilizarea echipamentelor de calcul specializate de înaltă performanță. În prezent, în R. Moldova activează circa 400 de companii în domeniul tehnologiei informației, unde sînt angajați circa 10 mii de persoane.

 

Legislativul încearcă să prevină sinuciderile prin lege

Deputații au audiat și adoptat în ședința plenară raportul Comisiei speciale pentru elaborarea pachetului de modificări legislative în domeniul prevenirii suicidului. Raportul a fost citit de președintele Comisiei speciale, deputatul Vladimir Odnostalco. Potrivit sursei citate, în cadrul ședințelor comisiei a fost evaluată situaţia de ansamblu privind suicidul şi tentativele de suicid, au fost identificați factorii ce determină comportamentul suicidal al copiilor, tinerilor şi adulţilor. De asemenea, au fost evaluate serviciile de susţinere emoţională a populaţiei şi eficiența acestora. În final, au fost identificate soluţii legislative ce ar îmbunătăţi cadrul legal existent şi ar conduce la prevenirea suicidului. Conform sursei citate, numai în anul 2015, circa 697 de persoane, inclusiv 103 minori, au comis tentative de suicid, dintre care 343 de cazuri s-au soldat cu decesul persoanelor. În anul 2016, numărul acestora a crescut pînă la 815 cazuri.

 

Premierul s-a întîlnit cu oamenii de afaceri din raionul Criuleni

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întîlnire cu antreprenorii din raionul Criuleni. Potrivit Direcţiei comunicare a Executivului, premierul a confirmat deschiderea Guvernului pentru un dialog constructiv cu agenții economici, pentru a găsi, în comun, soluții pentru problemele pe care le întîmpină aceștia. „Businessul contribuie direct la dezvoltarea ţării. Totul se bazează pe dumneavoastră: profiturile, respectiv acumulările la buget, care ne permit să soluționăm problemele în educaţie, sănătate şi alte domenii sociale”, a precizat prim-ministrul. În cadrul dialogului, au fost trecute în revistă măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri.

 

Sectorul agricol din UTA Gagauz-Yeri a fost prejudiciat cu peste 14 mln de lei

Ploile abundente cu grindină, ce au căzut săptămîna trecută în sudul ţării, au cauzat prejudicii în valoare de 14,1 milioane de lei sectorului agricol din UTA Gagauz-Yeri. Despre aceasta a anunţat Alexandr Chendighelean, şeful Direcţiei pentru agricultură şi industrie din autonomie. Din cauza intemperiei, au avut de suferit 25 de întreprinderi agricole, dintre care 13 din satul Congazcic. Chendighealean a menţionat că pachetul de documente necesare pentru stabilirea ajutorului material producătorilor, care au suportat pierderi din cauza ploilor, a fost deja expediat Ministerului Agriculturii.

 

Tîrgul Universităților din România se desfășoară la Chișinău

Tîrgul Universităților din România se desfășoară vineri, 6 iulie, la Chișinău. Tinerii absolvenți care doresc să își facă studiile la o universitate de peste Prut pot afla informații despre condițiile de admitere, dar și cum este să fii student în România de la profesori universitari și de la studenții basarabeni din România. Tîrgul se desfășoară pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare. Sîmbătă, 7 iulie, Tîrgul Universităților din România va fi organizat la Bălți, în incinta teatrului ”Vasile Alecsandri”, iar duminică, 8 iulie, la Cahul, la Universitatea Bogdan Petriceicu Hașdeu.

 

Șoferii, care au avut de suferit în urma lucrărilor de reparație de pe traseul Chișinău – Leușeni ar putea primi compensații

Șoferii, care au avut de suferit în urma lucrărilor de reparație necalitativă de pe traseul Chișinău – Leușeni, ar putea primi compensații, iar persoanele responsabile de reabilitarea drumului vor fi sancționate. O decizie în acest a fost luată după ce ministrul Economiei, Chiril Gaburici, a convocat în ședință responsabilii de la drumuri și le-a cerut explicații pentru lucrările de reparație necalitative, în urma cărora mai mulți șoferi s-au pomenit cu parbrizele și geamurile de la mașini fisurate sau chiar sparte. „Cer să fie compensate toate cheltuielile și pagubele suportate de șoferii mașinilor care se deplasau pe acea porțiune de drum, iar persoanele care se fac vinovate, să fie penalizate”, a punctat Chiril Gaburici.

 

Banca Mondială a aprobat o nouă finanțare de 30 de milioane dolari R. Moldova

Consiliul de Directori al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unei finanțări R. Moldova în valoare de 30 milioane de dolari SUA pentru operațiunea privind politicile de dezvoltare în domeniul guvernanței economice pentru Moldova. Banii devin disponibili ca urmare a realizării de către Guvern a reformelor în domeniul guvernanței economice, și anume, managementul finanțelor publice, îmbunătățirea mediului de afaceri, inclusiv, domeniul bancar, agricultura și sectorul energetic. Scopul finanțării este asigurarea stabilității macroeconomice și stimularea creșterii economice, precizează Ministerul Finanțelor. Potrivit ministerului, Programul de Management Economic al R. Moldova "DPO-3" este una dintre cele mai importante componente ale Parteneriatului Strategic pentru perioada anilor 2018-2021 și sprijină Strategia națională de dezvoltare a Guvernului “Moldova 2020”.