REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (6 decembrie)

Persoanele cu dizabilități din capitală vor primi un ajutor unic în valoare de 500 de lei

Persoanele cu necesități speciale din capitală, care beneficiază de alocații, vor primi un ajutor material unic în valoare de 500 lei. Anunțul a fost făcut de Primăria municipiului Chișinău. Potrivit sursei citate, de ajutor vor beneficia circa 2300 de persoane. Acesta va fi acordat în contextul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități.

 

Zinaida Greceanîi a participat la festivitatea dedicată celei de-a 25-a aniversări a Curții de Conturi

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a participat vineri, 6 decembrie la ceremonia festivă dedicată celei de-a 25-a aniversări a Curții de Conturi a R. Moldova. Evenimentul a întrunit numeroși oficiali ai instituțiilor supreme de audit din UE și alte state ale lumii. Greceanîi a remarcat că sărbătorirea a 25 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi este un eveniment de referinţă, dar şi un moment de analiză a rolului instituției supreme de audit în contextul provocărilor actuale și al celor trei principii fundamentale: autonomie, independență și transparență.

 

R. Moldova va primi două granturi în valoare de circa 12 milioane USD

Statele Unite ale Americii vor oferi R. Moldova două granturi în valoare totală de circa 12 milioane de dolari, în cadrul a două acorduri semnate anterior de cele două state. Potrivit vicepremierului dl Serghei Pușcuța, banii vor fi oferiți sub formă de asistență tehnică. În acest sens, executivul a aprobat suplimentarea valorii totale a Acordului de asistență privind obiectivul de dezvoltare între guvernul R. Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru o guvernare democratică mai eficientă și mai responsabilă cu 6,6 milioane dolari SUA, atingînd valoarea totală de 50,8 milioane dolari SUA.

 

Republica Moldova și Statul Qatar vor impulsiona colaborarea economică

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu Hamad Rashid Al-Athba, Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ambasadei Statului Qatar în R. Moldova. În cadrul întrevederii, au fost discutate oportunități de cooperare bilaterală pe domeniul social-economic, precum și oportunitățile investiționale existente în țara noastră. Referindu-se la dezvoltarea şi consolidarea relațiilor economice dintre ambele țări, premierul Chicu a subliniat necesitatea promovării active a oportunităților de afaceri, care le oferă R. Moldova pentru oamenii de afaceri din Qatar, prin organizarea forumurilor și misiunilor de afaceri.

 

Euro se va scumpi, iar dolarul se va ieftini

La sfîrșitul acestei săptămîni, euro se va scumpi, iar dolarul se va ieftini, relevă ratele oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, dolarul va costa în următoarele trei zile 17 lei și 47 de bani, cu trei bani mai puțin decît ieri. Pe de altă parte, moneda unică europeană se va scumpi cu un ban, pînă la 19 lei și 38 de bani. Leul românesc va rămîne la prețul oficial de 4 lei și 05 bani. Hrivna ucraineană va costa, la sfîrșit de săptămînă, 73 de bani. O tendință similară va avea și rubla rusească, care își va păstra valoarea de 27 de bani.

 

Preţul poliţei medicale va rămîne neschimbat şi în 2020

Costul primei de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) în sumă fixă pentru anul viitor va rămîne la nivelul anului curent şi va fi de 4056 lei. Deputaţii au votat în primă lectură proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020. Potrivit proiectului, şi în anul următor se vor menține reducerile la procurarea poliţei medicale pentru mai multe categorii de persoane fizice și juridice.

 

Bărbatul care a aplicat violența asupra unui polițist de frontieră – plasat în arest la domiciliu

Procuratura Generală anunță plasarea în arest la domiciliu, pentru 20 de zile, la solicitarea procurorilor, a unui bărbat cu vîrsta de 35 de ani din Larga, Briceni, care a aplicat violența asupra unui ofițer la Poliției de Frontieră, atunci cînd a fost oprit de acesta. Dacă va fi găsit vinovat, învinuitul riscă pedeapsa cu amendă 67.500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de pînă la 180 de ore, sau cu închisoare de pînă la 2 ani.

 

Circa 130 de antreprenori au primit credite avantajoase prin programul „Facilitatea de creditare a tinerilor”

Circa 130 de tineri antreprenori au beneficiat de credite cu rata dobînzii redusă, oferite în cadrul programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor” inițiat de Ministerul Finanțelor. În cele 10 luni de activitate a programului, suma creditelor acordate tinerilor antreprenori a atins cifra de 85,3 mln de lei. Banii au ajuns la beneficiari din 28 de raioane ale țării.

 

Transportatorii insistă pe majorarea tarifului

Transportatorii anunță un nou protest pentru miercuri, 11 decembrie, în centrul Chișinăului. Ei protestează față de refuzul Ministerului Economiei de a majora tariful la transportul de pasageri. Într-un comunicat de presă, Asociaţia Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) informează că motivul grevei este nesemnarea Memorandumului de înțelegere între Asociație și Minister, care ar permite desfășurarea activității de transportare a călătorilor cu tariful de 74 bani pentru un kilometru.