REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (6 decembrie)

O delegație a guvernului transnistrean negociază sprijinul businessului local

O delegație a executivului transnistrean, în frunte cu așa-zisul premier Alexandr Martînov, negociază miercuri, 6 decembrie, la Moscova, posibilitatea creditării businessului din stînga Nistrului.

Discuțiile au loc în cadrul mesei rotunde cu genericul ”Dezvoltarea cooperării economice dintre Rusia și Transnistria: perspective și direcții de colaborare”. În componența delegației transnistrene au fost incluși conducătorii celor mai mari întreprinderi locale.

Potrivit lui Martînov, în urma negocierilor va fi stabilit un mecanism concret de creditare a agenților economici transnistreni. ”Însă pentru a extinde exportul în Federația Rusă, producătorii transnistreni trebuie să colaboreze mai activ cu regiunile rusești, dar și să mărească capacitățile și volumul de producție”, a opinat Martînov.

 

Emisiunile de propagandă din străinătate vor fi interzise în spațiul audio-vizual din Moldova

Parlamentul a înregistrat un proiect de lege, privind modificarea Codului audiovizualului, prin care să interzică difuzarea și retransmiterea pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informațional-analitice, politice și militare din statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Inițiativa legislativă este semnată de deputații PPE și PDM, și este motivată prin ”necesitatea de a securiza spațiul informațional”. Autorii proiectului nu optează pentru închiderea unor posturi de televiziune, ci doar pentru eliminarea programelor de propagandă.

În mare parte, proiectul de lege se referă la televiziunile din Rusia, deoarece această ţară nu a ratificat Convenția Europeană care stabileşte reguli comune de difuzare a informaţiilor.

Proiectul mai prevede sancţiuni de la 40.000 pînă la 70.000 de lei. În cazul abaterilor repetate, amenda se ridică la 100.000 de lei, iar pedeapsa cea mai aspră, aplicată de CCA, va fi retragerea licenţei.

 

Elevii vor avea de învățat mai puțin

Mai multe discipline obligatorii din școală vor deveni opționale. Prevederea se conține în noul Concept al modernizării curriculei școlare, elaborat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Potrivit ministrului de resort, Monica Babuc, actualul concept a fost elaborat zece ani în urmă și nu mai corespunde necesităților elevilor și profesorilor.

În opinia ministrului, fiecare elev la o anumită vîrstă trebuie să aibă posibilitatea de a-și dezvolta abilitățile și cunoștințele în domeniile dorite. ”Ne propunem să evaluăm și modernizăm conținutul programelor școlare în sensul micșorării numărului de ore obligatorii în favoarea celor opționale”, a mai spus Babuc.

 

La Bălți s-a creat o situație critică cu deșeurile

În orașul Bălți s-a creat o situație critică cu deșeurile, după ce firma de salubrizare a anunțat că se retrage din activitate ”din cauza presiunilor exercitate de către conducerea Primăriei Bălți” . Totodată firma respectivă cere recuperarea unei investiții de 16 milioane de lei.

Conflictul dintre firma de salubritate şi primăria satului Bilicenii Noi a izbucnit după ce autoritățile locale au revendicat dreptul de proprietate asupra terenului pe care este amenajată groapa de gunoi, deși în 1987, Guvernul a transmis lotul municipiului Bălți.

Fondatorul companiei este convins că în spatele acestui scandal stă Igor Șeremet, viceprimar al municipiului Bălți. ”În consecinţă, compania a decis să se retragă, dar cerem autorităților din Bilicenii Noi să-i întoarcă 16 milioane de lei, bani pe care i-am investit, în ultimii cinci ani, pentru întreținerea gunoiştii”, a spus Dumitru Rusnac, fondatorul companiei de salubrizare.