REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (5 martie 2021)

Mitropolia a emis noi recomandări pentru bisericile din țară în contextul creșterii cazurilor de COVID-19

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a emis noi recomandări cu privire la săvîrșirea slujbelor, în contextul instituirii regimului special de activitate de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică, cauzat de virusul COVID- 19. Astfel, slujbele ciclului liturgic (Vecernia, Utrenia și Sfînta Liturghie) se vor oficia cu respectarea următoarelor condiții ce țin de sănătatea publică: purtarea obligatorie a măștilor de protecție, respectarea distanței sociale. În acest sens, lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămînii, încît preoții să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioșilor la slujbele de sîmbătă şi duminică.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1800 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4780 de teste, fiind confirmate 1800 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care opt de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 191 197 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 69 sînt lucrători medicali: medici-30, asistenți medicali-28, personal auxiliar-11. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 4018 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 311 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10 606 persoane, iar 17 605 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Copii cu nevoi speciale au primit ajutoare de la UNICEF pentru lupta cu COVID-19

Copii cu deficiențe de auz și cerințe educaționale speciale, precum şi personalul Serviciilor de asistență psihopedagogică din 35 de raioane şi UTA Găgăuzia vor beneficia de o donație din partea Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) sub formă de materiale de protecție și igienă. Potrivit Ministerului educaţiei, este vorba despre 10632 de măști cu fereastră în dreptul gurii, 1100 de litri de soluție dezinfectantă și 4600 mănuși. Totodată, UNICEF a donat și 163 de pachete educaționale destinate copiilor cu dizabilități și cerințe educaționale speciale.

 

O tînără interpretă din Moldova a obținut Marele Premiu la un festival-concurs din România

Tînăra interpretă de muzică ușoară și populară Irina Revenco, elevă la Colegiul pedagogic de muzică din Bălți, laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale, a obținut trofeul Festivalului-concurs ”Minimegastar”, care s-a desfășurat zilele acestea online, fiind organizat de către Radio România Internațional. Potrivit organizatorului festivalului, Marian Stere, acesta se află la prima ediție după 20 de ani de pauză. Concursul s-a desfășurat pe diferite categorii de vîrstă. Irina Revenco a obținut Marele Premiu la secțiunea interpretare, categoria de vîrstă 15-16 ani.

 

Încă o ședință a Comisiei Unificate de Control a eșuat din lipsă de consens asupra ordinii de zi

La întrunirea săptămînală a membrilor Comisiei Unificate de Control din 4 martie 2021, delegația R. Moldova a abordat din nou problema cetățenilor răpiți în raionul Camenca de către reprezentanți înarmați ai structurilor de forță subordonate Tiraspolului. Subiectul rămîne actual în contextul în care doi dintre cetățeni continuă să fie deținuți ilegal, fiind refuzate apelurile autorităților constituționale de a-i pune în libertate. Pe durata dezbaterilor, delegația Tiraspolului nu a oferit nici o explicație asupra subiectului, încercînd să insinueze că acesta nu ar ține de competența Comisiei. Astfel, ordinea de zi propusă de delegația R. Moldova a fost respinsă de partea transnistreană, prin urmare nefiind posibilă deschiderea ședinței.

 

Termenul de privatizare a locuințelor ar putea fi prelungit

Persoanele care locuiesc în locuințe pasibile de privatizare conform Legii privatizării fondului de locuințe, vor obține dreptul de a le privatiza pînă la 31 mai 2024. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Parlament în prima lectură. Autorii susțin că proiectul a fost elaborat la solicitarea mai multor cetățeni care au dreptul la privatizarea locuințelor, însă, din diferite motive obiective sînt în imposibilitatea de a-și exercita acest drept pînă la data de 31 mai 2021, cum prevede legea în vigoare.

 

Dosarul de autorizare a vaccinului Sputnik V în R. Moldova a fost prezentat de reprezentanți ai Ministerul Sănătății din Rusia

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunțat astăzi că dosarul pentru autorizare a vaccinului Gam-COVID-Vac (Sputnik V) a fost prezentat de reprezentantul legal al Instituției Bugetare Federale de Stat a Federației Ruse (IBFS) ”Centrul Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie a Academicianului (CNCEM) N.F. Gamaleya” al Ministerului Sănătății al Federației Ruse (MSFR). Potrivit unui comunicat emis de AMDM, toate vaccinurile anti-COVID, inclusiv Sputnik V, sînt autorizate condiționat.

 

Primăria capitalei va emite obligațiuni municipale în valoare de 50 milioane de lei

Primăria municipiului Chișinău, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert Grup", a desfășurat audieri publice, în format online, pe marginea proiectului „Modernizarea Parcului de Troleibuze al municipiului Chișinău", ce urmează a fi finanțat în baza emiterii de obligațiuni municipal. Pentru realizarea acestui proiect, Primăria Municipiului Chișinău urmărește atragerea unor resurse financiare de circa 99,2 milioane de lei. Primarul general, Ion Ceban, a calificat inițiativa de realizare a proiectelor investiționale în baza emiterii de obligațiuni municipale pentru APL-uri drept o provocare.

 

Elevii au ieșit în vacanța de primăvară

Elevii au ieșit de astăzi în vacanța de primăvară. Aceasta trebuia să dureze patru zile, copiii urmînd să revină la ore marți, 9 martie, însă din cauza situației epidemiologice, generată de noul coronavirus, vacanța de primăvară din acest an de studii a fost prelungită pînă la 15 martie. Potrivit Ministerului Educaţiei, recuperarea orelor din cele șapte zile adăugătoare la vacanță se va efectua cu prezența fizică a elevilor, conform unui grafic individual, stabilit de administrația fiecărei instituții de învățămînt.

 

Începînd de astăzi intră în vigoare noi reguli de tranzitare a frontierei

Începînd cu ziua de astăzi, 5 martie, intră în vigoare noi măsuri de prevenire şi control al infecției COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în R. Moldova. Conform noii Hotărîrii Comisiei Naționale extraordinare de sănătate publică (CNESP), persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu, fișa epidemiologică, precum şi vor semna declarația pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locurile determinate. În cazul minorilor pînă la 14 ani, fișa epidemiologică şi declarația pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoțitorul. Excepție vor face doar copiii cu vîrsta mai mică de 5 ani; persoanele care dețin teste PCR COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării.

 

Peste 4400 de persoane au beneficiat gratuit în anul 2020 de operaţii de cataractă

Peste 4400 de persoane au beneficiat în anul 2020 de operații de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Numărul intervențiilor s-a micșorat cu 148 faţă de volumul planificat, din cauza pandemiei de COVID-19. Potrivit CNAM, pentru aceste operații, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate peste 47 milioane 445 de mii de lei. Costul mediu al unui caz tratat depășește 10 mii de lei, sumă ce include şi cheltuielile pentru consumabilele.

 

În municipiul Chișinău a început testarea plăților electronice în mijloacele de transport în comun

Primăria municipiului Chișinău începe implementarea plăților electronice în transportul public din capitală, în parteneriat cu doi operatori de plăți electronice și o bancă comercială. Terminalele de plată care acceptă achitările cu un card de plată contactless al oricărei bănci din lume, ale diferitor sisteme de plăți, cu smartphone-ul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless, sînt deja testate în parcurile de troleibuze și autobuze. Pînă la sfîrșitul lunii martie, cele mai solicitate rute de troleibuze, nr. 10, 22 și 30, și autobuze nr. 2 și 5 vor fi echipate cu validatoare mobile pentru acceptarea plăților fără numerar.

 

50 de formațiuni politice au dreptul să participe la procesul electoral din 16 mai 2021

Comisia Electorală Centrală a făcut astăzi publică lista partidelor şi altor organizații social-politice, înregistrate de Agenția Servicii Publice, care au dreptul să participe la alegerile locale noi din 16 mai 2021 pentru funcția de primar în comunele Camenca, raionul Glodeni, Hîrtop, raionul Cimișlia și Negurenii Vechi, raionul Ungheni. În conformitate cu prevederile legislației electorale, dreptul de a desemna candidați pentru alegeri îl au partidele şi alte organizații social-politice înregistrate. Astfel, 50 de formațiuni politice pot să-și înainteze candidați la funcția de primar în cele trei localități, unde CEC a stabilit desfășurarea alegerilor locale noi, pe data de 16 mai 2021.