REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (5 iunie 2020)

Pe 5 iunie este marcată Ziua Mondială a Mediului

Pe 5 iunie este marcată Ziua Mondială a Mediului. Cu acest prilej, pe parcursul acestei săptămîni, în R. Moldova a fost desfăşurată campania „E timpul pentru Natură!”, iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), Agenţia de Mediu, au făcut publice mai multe informaţii privind situaţia ecologică din ţara noastră. Tematica din acest an a Zilei Mondiale a Mediului este biodiversitatea - un apel la acțiuni pentru combaterea accelerării pierderii și degradării speciilor din lumea naturală.

 

Primăria capitalei anunță concurs pentru funcția de șef al Direcției protecția drepturilor copilului

Primăria municipiului Chișinău a reluat procedurile de desfășurare a concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice vacante. Un comunicat al primăriei anunță primul concurs pentru selectarea candidatului la postul de șef al Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului. Potrivit anunțului, dosarul pentru concurs poate fi depus pînă la data de 24 iunie curent, ora 17:00.

 

Ministrul de Externe a discutat cu doi europarlamentari

Perspectivele amplificării dialogului bilateral RM-UE, precum și valorificarea potențialului de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic s-au regăsit pe agenda discuțiilor ministrului de externe Oleg Țulea cu europarlamentarii David McAllister și Andrius Kubilius. Ministrul a reiterat angajamentul Guvernului de a promova în continuare procesul de integrare europeană și consolida dialogul cu instituțiile UE. ”Dialogul cu forul legislativ european întotdeauna a vizat întreg spectrul relațiilor RM-UE, cu un accent special pe cele mai actuale probleme”, a spus Țulea.

 

Prim-ministrul a participat la ședința Consiliului național pentru problemele veteranilor de război

Prim-ministrul a participat la ședința Consiliului național pentru problemele veteranilor de război. Ion Chicu a menționat că Consiliul a fost și este o platforma apolitică, pe care se discută exclusiv problemele veteranilor. „Sîntem conștienți că nu toate problemele pot fi soluționate imediat, mai ales în condițiile anului 2020, cînd ne confruntăm cu criză economică. Dar, și în asemenea condiții, dialogul are sorți de izbîndă. Acolo unde este politică, nu sînt soluții. Guvernul nu percepe limbajul ultimatumului”, a declarat premierul.

 

O expoziție de coifură militară a fost deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă pentru public expoziția cu genericul „Coifura militară în colecția Muzeului Național de Istorie a Moldovei”. Muzeograful Aurelia Cornețchi, curatorul expoziției, a menționat că aceasta aduce în fața publicului cele mai reprezentative acoperăminte pentru cap - peste 200 de piese - , care provin din Austro-Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Franţa, Italia, Germania, Imperiul Rus, Imperiul Otoman, Polonia, Prusia, România, Ungaria, URSS.

 

China a oferit un nou lot de ajutor umanitar R. Moldova în lupta cu COVID-19

Republica Populară Chineză a oferit un nou lot de asistență umanitară R. Moldova. Acesta conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19. La evenimentul de donare au fost prezenți Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Zhang Yinghong și ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Donația constă în 100 mii de măști KN95, 100 mii de măști medicale de unică folosință și 5000 seturi de costume de protecție personală.

 

Primăria Chișinău va scoate la vînzare circa 50 de terenuri

Primăria municipiului Chișinău va înainta circa 50 de terenuri pentru a fi expuse la licitație publică. Primarul general, Ion Ceban, a semnat o dispoziție privind constituirea grupului de lucru pentru identificarea și propunerea spre vînzare, prin concurs public, a resurselor funciare proprietate a municipiului Chișinău. Comisia este condusă de viceprimarul Victor Chironda, iar în calitate de membri figurează reprezentanți ai Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare și ai Direcției asistență juridică.

 

Guvernul Japoniei va oferi 268 000 de dolari pentru susținerea femeilor din R. Moldova

Guvernul Japoniei va oferi 268 700 de dolari pentru Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) din R. Moldova, pentru a proteja și susține femeile, dar și pentru a depăşi provocările cu care acestea se confruntă în timpul pandemiei de COVID-19. Potrivit unui comunicat emis de UN Women, cele mai vulnerabile femei în contextul COVID-19 în R. Moldova sînt femeile migrante care s-au întors acasă, cele din mediul rural, femeile din grupurile subreprezentate, cele vîrstnice, femeile însărcinate și mamele care alăptează.

 

R. Moldova a început discuţiile cu FMI pentru o nouă finanţare

Autorităţile R. Moldova au început discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) privind un nou program de finanțare, a declarat Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Totodată, în ceea ce privește sectorul financiar-bancar, şeful BNM a spus că „sîntem în cadrul unui exercițiu de evaluare a siguranței băncii centrale (Safeguard Assesment)”. „Această evaluare este o etapă obligatorie pe care o parcurge orice bancă centrală din perspectiva aprecierii detaliate a guvernanței și a mecanismelor de control aplicate de către aceasta, pînă la aprobarea de către FMI a asistenței financiare propriu-zise”, a relevat Octavian Armaşu.

 

Antreprenori din Soroca şi Sîngerei vor beneficia de granturi din partea Cehiei

Patru mici antreprenori din Regiunea de Dezvoltare Nord, rezidenți ai Incubatoarelor de Afaceri Soroca și Sîngerei, vor beneficia de suport financiar din partea Agenției Cehe pentru Dezvoltare, prin intermediul Proiectului „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord a R. Moldova”, implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în parteneriat cu People in Need Moldova și Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”. Doi rezidenți ai Incubatorului de Afaceri Soroca și doi rezidenți ai Incubatorului de Afaceri Sîngerei au obținut finanţări a cîte patru mii de euro, în urma unei competiții de granturi.

 

Un minor din Briceni a murit după ce s-a izbit cu motocicleta într-un copac

Un minor de 17 ani a pierdut controlul motociletei pe care o conducea, a derapat de pe carosabil și s-a izbit violent într-un copac. În urma impactului, minorul a decedat. Incidentul a avut loc aseară. Șoferul care conducea un Kawasaki înmatriculata in Italia, a fost depistat pe marginea drumului cu multiple leziuni corporale în regiunea capului. Lovitura a fost atît de puternică încît casca de protecție a conducătorului a fost deteriorată. În drum spre spital, minorul a decedat.

 

60 la sută din persoanele infectate cu COVID-19 au fost vindecate

În ţară sînt înregistrate astăzi 9018 cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 60 la sută din persoanele infectate deja s-au vindecat. Anunțul a fost făcut vineri, 5 iunie, de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit datelor prezentate de șeful de la ANSP, Nicolae Furtună, în ultima săptămînă, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut. Tot în ultima săptămînă au fost înregistrate 45 de decese provocate de acest virus, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. În prezent, în stare gravă sînt 274 de pacienți, iar 315 de persoane, printre care și 18 lucrători medicali, au pierdut lupta cu virusul.