REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (5 decembrie 2017)

Krasnoselski a propus propria variantă de soluționare a diferendului transnistrean

Liderul autoproclamatei republici transnistrene Vadim Krasnoselski a propus reglementarea diferendului prin ”instituirea unor relații prietenești dintre Chișinău și Tiraspol după modelul Cehia – Slovacia”.

”Probabil vom depăși divergențele și vom înțelege că situația ne aranjează așa cum este: economia funcționează, este pace. Trebuie de păstrat acest statut, să ne recunoaștem reciproc, să încheiem un acord de prietenie și pace pentru o mie de ani. Așa cum a făcut Cehia și Slovacia. Aceasta e calea pe care trebuie să mergem”, a spus Krasnoselski.

Potrivit lui, timp de 27 de ani pe cele două maluri ale Nistrului au fost create sisteme de drept diferite a două state diferite – Transnistria și Moldova.

 

Premierul Filip a dezmințit existența unui plan de soluționare a diferendului

Premierul Pavel Filip a dezmințit existența unui plan de soluționare a conflictului transnistrean, dar a precizat că executivul lucrează asupra elaborării unei viziuni. El a mai spus că un document final nu există, așa cum a pretins publicația rusă Kommersant.

„Se lucrează asupra elaborării unei viziuni. Colegii din Guvern împreună cu experții din societatea civilă. Ea va fi definitivată, dar este una generală”, a spus Pavel Filip la o emisiune a postului public de televiziune Moldova 1.

Premierul a mai estimat că un document final ar putea fi elaborat pînă la sfîrșitul acestui an după ce „vom avea o viziune agreată de toți”.

Anterior publicația rusă Kommersant a afirmat că Executivul deja a publicat un plan privind soluționarea conflictului transnistrean.

 

Liderul liberalilor consideră că finanțarea externă este condiționată prin renunțarea la sistemul electoral mixt

Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a opinat că sistemul electoral mixt va favoriza Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor la următoarele alegeri parlamentare din anul 2018.

Potrivit lui Ghimpu, ”situația internă și externă arată că dacă se va merge pe calea acestui tip de vot, Moldova va pierde sprijinul financiar, iar aceasta înseamnă și pierderea sprijinului politic”. „Eu încă n-am pierdut toată speranța, eu încă mai cred că putem reveni la sistemul proporțional și aceasta trebuie să o facă Partidul Democrat”, consideră liberalul.

În opinia lui, singura soluție pe care o are Republica Moldova ca să nu piardă sprijinul financiar extern ar fi încetarea intentării dosarelor politice precum și o justiție independentă.

 

Curtea Constituțională a avizat pozitiv modificările în privința sistemului judecătoresc

Curtea Constituțională a avizat pozitiv proiectului de lege privind modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova în privința sistemului judecătoresc.

Curtea a constatat că Guvernul este subiectul autorizat în acest caz, inițiativa legislativă este conformă prevederilor din Constituție și nu depășește limitele impuse de articolele din Legea Supremă. Astfel, proiectul de lege poate fi înaintat Parlamentului spre examinare și poate fi adoptat la cel puțin 6 luni de la prezentarea inițiativei legislative.

La 7 noiembrie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat Proiectul legii de modificare a Constituției ce vizează termenul inițial de numire a judecătorilor, selectarea magistraților Curții Supreme de Justiție (CSJ), componența și competențele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Proiectul respectiv excludere mandatului de 5 ani al judecătorilor, fapt prevăzut de Constituție. Astfel, magistrații urmează a fi numiți în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă de către Președintele țării, la propunerea CSM. Propunerea va putea fi respinsă însă, de Șeful statului, doar o singură dată, potrivit prevederilor Legii privind statutul judecătorului.