REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (5 aprilie 2019)

Sergiu Lucinschi a fost condamnat la închisoare cu executare

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al R. Moldova Petru Lucinschi, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare ”pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la fals intelectual”. Decizia a fost luată de magistraţii români de la Înalta Curte de Casație și Justiție. În primă instanţă, acesta fusese condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

 

BNM a ridicat regimul de supraveghere intensivă la Moldova-Agroindbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis revocarea măsurilor prescrise în perioada supravegherii speciale a Moldova-Agroindbank, la aproape patru ani de la aplicarea acesteia. BNM precizează că decizia a fost luată după ce s-a constatat că banca asigură transparentizarea structurii acționariatului, urmare a achiziționării a 43,1 la sută din capitalul social de către HEIM PARTNERS LIMITED, format dintr-un consorțiu internațional de investitori, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Invalda INVL, Horizon Capital.

 

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu conducerea Academiei de Științe

Implementarea reformei în domeniile cercetării și inovării și următorii pași în această direcție au fost principalele teme de discuție la întrevederea dintre premierul Pavel Filip, conducerea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) și un grup de savanți. Filip a menționat că reforma cercetării și inovării era necesară pentru a pune accent pe performanță și calitate. El a opinat că nu lipsa banilor a fost și este cea mai mare problemă, ci faptul cum sînt gestionați acești bani.

 

Raionul Sîngerei are un nou preşedinte

Preşedintele raionului Sîngerei, Vasili Marandiuc, a demisionat din funcţie, în baza unei cereri. Pînă la expirarea mandatului de şef al raionului, în funcţia de preşedinte a fost ales Grigore Corcodel. Anterior, Grigore Corcodel a deținut funcția de șef la Centrul multifuncţional de prestare a serviciilor publice din Telenești.

 

Vicepremierul Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu ambasadorul Slovaciei

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare l-a primit în vizită pe ambasadorul Slovaciei în R. Moldova, Dušan Dacho. Potrivit Biroului politici de reintegrare, vizita se înscrie în cadrul deținerii Președinției în exercițiu a Slovaciei la OSCE pe durata anului 2019. Urmare unui schimb de opinii între oficiali cu privire la situația curentă pe dosarul transnistrean, vicepremierul Lesnic a abordat recentele evoluții în satul Varnița.

 

Funcționarii din penitenciare vor putea primi locuințe de serviciu

Funcționarii publici cu statut special din cadrul sistemului administrației penitenciare vor putea beneficia de locuințe de serviciu, potrivit unei hotărîri de guvern care a fost publicată vineri, 5 aprilie, în Monitorul Oficial. Hotărîrea vizează modificarea unei anexe a Regulamentului cu privire la modul de acordare a locuințelor de serviciu. Documentul a intrat în vigoare odată cu publicarea.

 

Începînd cu 5 aprilie, pescuitul va fi interzis timp de două luni

Ordinul cu privire la perioadele şi zonele de prohibiţie a pescuitului în bazinele acvatice naturale din R. Moldova, în 2019, a fost publicat în ediţia de vineri, 5 aprilie, a Monitorului Oficial. Astfel, conform ordinului emis de Agenţia de Mediu, este interzis pescuitul sportiv, amator și de agrement, timp de 62 de zile consecutive, de la 15 aprilie pînă la 15 iunie: în fluviul Nistru, pe sectorul de la satul Naslavcea pînă la oraşul Camenca; în lacul de acumulare Dubăsari; în fluviul Nistru, pe sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca (km 28) şi în braţul Turunciuc; în lacul Cahul. De asemenea, de la 11 aprilie pînă la 9 iunie, nu se va pescui în rîul Prut.

 

Șoferul care a omorît un biciclist la Căuşeni a primit o pedeapsă mai aspră

Șoferul care în vara anului 2016, fiind beat la volan a accidentat mortal un biciclist la Căușeni a fost condamnat la 5 ani și 6 luni închisoare cu executare. Acesta a mai fost privat de dreptul de a conduce mijloace de transport timp de 5 ani. Sentința a fost pronunțată după ce procurorii au contestat decizia instanței de fond pronunțată în vara anului trecut, prin care bărbatul a fost condamnat la 4 ani și 3 luni de închisoare.

 

Un consultat al procuraturii din Soroca va ajunge pe banca acuzaţilor pentru corupţie

Un consultat al procuraturii din Soroca va ajunge pe banca acuzaţilor pentru corupţie. Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupţie a anunţat că a finalizat şi deferit justiţiei cauza penală de învinuire a funcţionarului. Potrivit Procuraturii, învinuitul, susținînd că are influenţă asupra unui procuror , a extorcat de la un suspect 1300 de dolari pentru a-l scăpa de arest. Ulterior învinuitul a mai cerut de la aceeași persoană încă 3500 de euro. Dacă va fi găsit vinovat riscă pînă la cinci ani de închisoare.

 

Cincisprezece tineri diplomați au absolvit primul curs de formare profesională

Cincisprezece tineri diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au absolvit primul curs de formare profesională, organizat, în premieră, de Institutul Diplomatic național. În cursul ceremoniei de înmînare a certificatelor, ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că programele de instruire din cadrul Institutului Diplomatic sînt unice atît pentru MAEIE, cît şi pentru R. Moldova.

 

A fost atestat primul caz de acordare a cetățeniei R.Moldova în schimbul investițiilor

Preşedintele Igor Dodon a dispus "acordarea cetăţeniei R. Moldova unui cetăţean străin în baza datelor de identificare „–SP/01/2018". Decretul corespunzător, semnat de şeful statului, a fost publicat în "Monitorul Oficial" şi a intrat în vigoare vineri, 5 aprilie. Surse din cadrul administraţiei Preşedintelui au confirmat că acesta este primul caz de acordare a cetăţeniei moldoveneşti în schimbul investiţiilor. Programul corespunzător de obţinere a cetăţeniei în schimbul investiţiilor a fost aprobat în 2018 de Guvern.