REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (31 iulie 2020)

Banca Mondială va aloca 15 mln de dolari pentru sectorul agroalimentar din Moldova

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat un suport de 15 milioane de dolari SUA oferit Republicii Moldova pentru a Treia finanțare adițională în cadrul Proiectului agricultura competitivă în Moldova (PACM). Acesta va susține modernizarea sistemului de siguranță alimentară al țării, prin crearea unui sistem de management al subproduselor de origine animală nedestinate producției de alimente, conform standardelor UE.

 

Cod galben de pericol excepțional de incendiu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de pericol excepțional de incendiu. Acesta va fi valabil pe tot teritoriul țării în perioada 31 iulie – 6 august. Potrivit meteorologilor, în perioada menționatăse va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural. Temperatura aerului va oscila în următoarea săptămînă între 28 și 34 grade Celsius.

 

Mai multe persoane sînt bănuite de punerea ilegală în circulație a articolelor din metale și pietre prețioase

Procuratura Anticorupție, de comun cu Inspectoratul Național de Investigații al IGP al MAI, au efectuat peste 24 de percheziții în capitală și la Cahul într-un dosar inițiat pentru ”corupere pasivă”, ”corupere activă” și ”fals în acte publice”. Astfel, a fost documentată activitatea ilicită a mai multor persoane în punerea ilegală în circulație a articolelor din metale și pietre prețioase, în proporții deosebit de mari, introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, în lipsa unor acte de proveniență. În total, opt persoane figurează în respectiva cauză penală, printre ei: directorul IP CSSM, precum și 7 administratori a 5 companii.

 

Republica Moldova a depășit pragul de 24 de mii de cazuri de COVID-19

Republica Moldova a depășit pragul de 24 de mii de cazuri de COVID-19 după ce joi au fost înregistrate alte 396 de cazuri noi. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, din numărul total de cazuri noi, 3 sînt de import (Belgia - 1, Franța - 1, România - 1). Pînă la ziua de azi, 17040 persoane s-au vindecat. Totodată MSMPS informează despre înregistrarea altor nouă decese provocate de COVID-19, bilanțul morților ajungînd la 771.

 

Peste 2 mln de lei vor fi alocaţi pentru susţinerea incubatoarelor de afaceri

Un nou instrument de susținere pentru dezvoltarea Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM), a fost aprobat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii, care va aloca în acest scop peste două milioane de lei. Despre asta a anunțat ministrul de resort Sergiu Railean în cadrul ședinței de lucru a Consiliului Consultativ al RIAM. „Am dispus alocarea sumei de 2,2 milioane de lei pentru un nou instrument de susținere a dezvoltării Rețelei Incubatoarelor de Afaceri. Scopul este de a consolida capacitățile reprezentanților rețelei în asistarea și creșterea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural”, a declarat oficialul.

 

Republica Moldova va avea un nou ambasador în Elveția

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene,Tatiana Molcean, a fost numită în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană. Decretul în acest sens a fost semnat de președintele Igor Dodon.„Doamna Molcean are o experiență de activitate destul de mare în instituția diplomatică a țării noastre, dar prima în calitate de ambasador”, a menționat șeful statului.

 

Hotărîrea privind asigurarea subvenţionată în agricultură va fi publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea Guvernului de a aproba şi prezenta Parlamentului spre examinare proiectul de lege privind asigurarea subvenţionată în agricultură a fost publicată în Monitorul Oficial. Această lege are ca scop stimularea producătorilor agricoli în asigurarea intereselor patrimoniale împotriva riscurilor specifice activităților agricole și protejarea intereselor acestora în procesul de asigurare. De asemenea, legea va reglementa relaţiile dintre asigurători şi producătorii agricoli, precum și relațiile care se stabilesc între aceștia și autoritățile publice, în legătură cu subvenţionarea de către stat a primelor de asigurare.

 

În Chișinău se găsesc cele mai multe locuri de muncă vacante

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că are în evidență 8400 de locuri de muncă vacante şi 34 de mii de șomeri. Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost gestionate de către Direcţia Generală pentru Ocuparea Forţei de Muncă mun. Chişinău, la finele perioadei avînd în evidență 2527 locuri de muncă vacante. Distribuția locurilor vacante conform activităților economice denotă o preponderență a locurilor din Industrie (32,2%), urmate de Transport și depozitare (12%), Sănătate și asistență socială (10%). Analizînd locurile vacante conform salariilor se atestă o pondere de 34% a locurilor cu salarii mai mari de 5000 lei, urmate de locurile cu salarii în acord (32%) și salarii între 3001 și 5000 lei.

 

Moldovenii care intră în Ucraina nu vor mai sta în carantină

Cetățenii moldoveni, care vor prezenta rezultatul negativ al testării COVID-19, nu vor mai fi obligați să stea 14 zile în carantină la intrarea în Ucraina. Ambasada Republicii Moldova la Kiev menționează că intrarea și aflarea pe teritoriul Ucrainei va fi permisă cetățenilor Republicii Moldova doar în cazul prezentării poliței de asigurare care va servi drept garanție pentru achitarea cheltuielilor legate de tratarea coronavirusului COVID-19.
Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii Republicii Moldova, fără plasarea la autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că tranzitarea va fi efectuată pe parcursul a două zile.

 

Incendiul de la poligonul de deșeuri de la Țînțăreni a fost lichidat

În după amiaza zilei de 30 iulie pompierii au reușit să lichideze ultimele focare de ardere de pe poligonul cu deșeuri din apropierea localității Țînțăreni. Arderea a durat mai multe zile pe suprafețele poligonului, dar și în interiorul gunoiștii. La fața locului salvatorii și muncitorii vor continua să efectueze lucrări de copertare a terenului pentru a evita reaprinderea focarelor. Pentru stingerea incendiului au fost utilizate 38 unități de tehnică, iar pentru lichidarea focarului acționează 85 de persoane dintre care angajați IGSU, muncitori de la Regia Auto salubritate, dar și reprezentanți a autorităților publice locale. La acțiunile de stingere a focului au acționat 47 de pompieri și salvatori cu 7 autospeciale de stingere.

 

Un tînăr de 18 ani a fost găsit mort în curtea penitenciarului nr. 13

Un tînăr de 18 ani a fost găsit fără suflare în curtea din penitenciarului nr 13, unde își ispășea sentința. Cadavrul a fost descoperit de un angajat al penitenciarului. Medicii sosiți la fața locului au stabilit că individul s-a strangulat de o bară a unui dispozitiv sportiv din curtea penitenciarului. Pe acest caz a fost inițiată o anchetă penală. Toate circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.