REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (30 octombrie 2020)

Alertele cu bombă din capitală au fost false

Alertele de astăzi dimineața cu bombă înregistrate la sediul Primăriei Chișinău și Ambasada Ucrainei s-au dovedit a fi false. Urmare a verificărilor de către forțele de ordine, nu au fost depistate obiecte suspecte sau explozibile. Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a menționat că în ambele cazuri au fost inițiate cauze penale, iar angajații poliției întreprind toate măsurile pentru a identifica și reține individul care a comunicat despre minarea instituțiilor.

 

Consiliul Europei a donat sistemului penitenciar din R. Moldova un lot de echipamente medicale

Consiliul Europei a donat astăzi sistemului penitenciar din R. Moldova un lot de echipamente medicale în valoare de 148.888 de euro. La evenimentul de recepționare a dispozitivelor au fost prezenți ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, William Massolin, șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău și Vladimir Cojocaru, directorul interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Echipamentele medicale au fost livrate și instalate în toate cele 16 secții de asistență medicală primară penitenciară și în Spitalul Penitenciar.

 

Un cetățean reținut de către structurile nerecunoscute de la Tiraspol a fost eliberat

Cetățeanul R. Moldova, angajat al autorităților constituționale, care a fost reținut în dimineața zilei de 29 octombrie curent de către structurile „MGB" a fost eliberat, a relatat Biroul politici de reintegrare. Persoana care făcea naveta tur-retur Camenca-Sănătăuca și se deplasa zilnic la serviciu și acasă este angajat al autorității de pe malul drept al Nistrului. Datorită implicării autorităților naționale constituționale pentru soluționarea acestui caz individual, persoana a fost eliberată.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 912 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3248 de teste, fiind confirmate 912 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 74 233 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 59 sînt lucrători medicali: medici - 19, asistenți medicali - 32, personal auxiliar - 8. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 814 se află în stare gravă (dintre care 43 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1265 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

Peste 23 mii de alegători au solicitat votarea la locul aflării

Comisia Electorală Centrală a anunțat că pînă astăzi, birourile electorale ale secțiilor de votare au recepționat 23 562 de cereri de votare la locul aflării, pentru scrutinul de duminică. Potrivit surse citate, din numărul total de solicitări, 321 sînt din partea alegătorilor cu simptome de COVID19, iar în situația a 23 243 de cazuri, în cereri sînt invocate alte motive.

 

Leul moldovenesc s-a depreciat

La sfîrșitul săptămînii de muncă, leul moldovenesc s-a depreciat puțin în raport cu dolarul, dar s-a apreciat și mai mult față de euro. Astfel, pe parcursul unei zile el a cedat dolarului american circa 0,5 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană mai mult de 5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 30 octombrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,0377 lei pentru un dolar (+0,51 bani) și 19,9400 lei pentru un euro (-5,04 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,0326 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,9904 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 30 octombrie, constituie: 0,5990 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0899 lei pentru 1 leu românesc și 0,2144 lei pentru 1 rublă rusească.

 

CCM s-a pronunțat asupra obligației autorităților publice de a furniza informații Consiliului Suprem de Securitate

Consiliul Suprem de Securitate nu va mai putea obține orice fel de informații de la autoritățile centrale ale statului și de la instituțiile subordonate Executivului. Curtea Constituțională a declarat că textul „precum și alte informații” din articolul 12 alin. (7) din Legea securității statului nu îndeplinește exigențele calității legii și contravine articolului 23 alin. (2) din Constituție. Curtea a stabilit că, pentru a se respecta principiile constituționale, autoritățile publice și persoanele juridice publice autonome, atunci cînd primesc solicitări de la Consiliul Suprem de Securitate privind furnizarea unor informații, trebuie să evalueze, în funcție de circumstanțele factuale și juridice ale fiecărui caz, dacă informațiile solicitate sînt destinate pentru realizarea scopurilor legitime ale legii și dacă nu există o ingerință disproporționată în dreptul la respectarea vieții private al persoanei.

 

Astăzi este ultima zi de agitație electorală

Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi, 30 octombrie curent, este ultima zi în care concurenții electorali la funcția de Președinte al R. Moldova, mai pot face agitație electorală. Legislația electorală prevede că agitaţia electorală este strict interzisă în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. În aceste zile nu este permisă nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Interdicţia respectivă nu se referă la informaţiile deja plasate pe internet şi pe afişele expuse anterior.

 

Peste 6.000 de angajați ai poliției vor asigura ordinea publică la secțiile de votare

La nivel național, peste 6 000 de angajați ai poliției vor asigura ordinea publică la secțiile de votare în ziua alegerilor prezidențiale. Angajații Inspectoratului General al Poliției (IGP) vor patrula în preajma secțiilor de votare pe o rază de 100 m în vederea prevenirii perturbărilor procesului electoral. Despre aceasta a anunțat șeful IGP, Sergiu Paiu. Între orele 7.0 și 21.00 va fi monitorizată deplasarea transportului pe teritoriul țării, a transporturi căror capacitate depășește opt locuri și a transportului rutier de persoane cursei regulate.

 

În capitală a demarat sezonul de încălzire

În capitală a fost dat astăzi startul sezonului termic 2020-2021 pentru toți consumatorii. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Ilie Ceban. Administrația orașului a anunțat că, pînă în prezent, au fost conectate la rețeaua termică centralizată 130 de grădinițe din totalul de 134; 36 de școli și licee, din totalul de 135, precum și 30 de instituții medicale din cele 62.

 

În orașul Ialoveni va fi realizat un proiect de îmbunătăţire a asigurării cu apă

În orașul Ialoveni a fost lansat un proiect care va asigura acces îmbunătățit la apă potabilă. Programul, care este al patrulea realizat cu sprijinul partenerilor din Slovacia, urmează să fie implementat în perioada octombrie 2020 - martie 2022. Valoarea totală a proiectului este de 219 950 de euro, care va fi susținută de partenerii slovaci, inclusiv cofinanțarea Agenției de Dezvoltare Regională Senec-Pezinok de 20 mii de euro.

 

Peste 300 de furturi de pe carduri bancare au fost înregistrate de la începutul anului curent

De la începutul anului, poliția a pornit 300 de cauze penale de sustrageri de pe carduri bancare, cu prejudiciu de circa 3 milioane de lei. Persoanele suspecte de infracțiunea dată riscă pînă la 15 ani privațiune de libertate. Potrivit poliției, în ultimul timp s-a atestat o creștere în domeniul fraudelor cu utilizarea cardurilor bancare, a clienților mai multor bănci din R. Moldova. În acest context, Direcția investigații infracțiuni informatice a Inspectoratului Național de Investigații al IGP și Băncile comerciale din Republica Moldova, vin repetat cu un apel către cetățeni să fie vigilenți.