REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (30 noiembrie 2018)

Încă 50 mii de familii cu venituri mici vor primi compensaţii pentru căldură

Încă 50 mii de familii defavorizate vor primi compensaţii pentru căldură, după ce legislativul a decis că cei care au venituri de pînă la 2000 de lei, vor fi eligibili pentru a primi ajutor în perioada rece a anului. Potrivit proiectului adoptat în lectură finală de către deputaţi, indicele pentru venitul lunar minim garantat, utilizat la stabilirea dreptului de ajutor pentru perioada rece a anului a fost majorat de la 1,6 la 1,95. În prezent valoarea acestuia este de 1640 de lei și urmează să fie mărită pînă la 1999 lei.

 

Veniturile bugetului de stat au crescut cu circa 10%

Veniturile totale ale bugetului de stat au crescut cu 9,8 la sută în intervalul ianuarie – octombrie 2018, față de perioada similară a anului 2017. Acestea au constituit 29 854,1 mln lei, potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanțelor. Cheltuielile bugetului de stat au constituit 29 787,3 mln lei, fiind în creștere cu 9%. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru servicii în domeniul economiei, învățămînt, protecție socială, ordine publică și servicii de stat. Executarea bugetului de stat, în 10 luni ale anului 2018, s-a încheiat cu un excedent de 66,8 mln lei. Cel mai mare generator de venituri la bugetul de stat a fost Serviciul Vamal.

 

Premierul a avut o convorbire telefonică cu președintele Rromâniei

Premierul Pavel Filip a avut vineri, 30 noiembrie, o discuție telefonică cu președintele Rromâniei, Klaus Iohannis. Pavel Filip l-a felicitat pe Iohannis cu ocazia Zilei Naționale a Rromâniei, marcată pe 1 decembrie. Filip a mulțumit pentru sprijinul constant acordat țării noastre de Rromânia. Cea mai recentă manifestare a acestei susțineri este promulgarea în ziua de ieri a legii privind construcția autostrăzii Tîrgu Mureș - Iași - Ungheni și care include și podul peste rîul Prutla Ungheni.

 

Operatorii privați vor putea presta servicii feroviare

Operatorii privați vor putea presta servicii feroviare, potrivit Codului transportului feroviar care a fost publicat vineri, 30 noiembrie, în Monitorul Oficial al R. Moldova și astfel a intrat în vigoare. Conform documentului, infrastructura feroviară va aparţine în continuare statului, iar serviciile de tracţiune, transport pasageri şi marfă vor putea fi prestate și de operatori privaţi. Totodată, noile reglementări vor elimina monopolul întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” pe piaţa serviciilor feroviare.

 

68 la sută dintre apelurile la Serviciul 112 sînt false

Numărul unic de urgență 112 a fost apelat de 2,5 milioane de ori în opt luni de la lansarea serviciului, iar 68 la sută dintre apeluri sînt false. Cele mai multe persoane care sună la 112 au nevoie de intervenția ambulanței. Directorul Serviciului 112, Liviu Oboroc, a declarat că operatorii recepționează lunar 270 de mii de apeluri, sau 9 mii de apeluri zilnic și doar în cazul a trei mii dintre acestea este nevoie de intervenția serviciilor urgente. Către poliție au fost transferate 24 la sută dintre apeluri, iar pompierii au fost solicitați de 2 la sută dintre persoanele care au sunat la 112.

 

Alexandru Esaulenco a fost numit vicedirector al SIS

Alexandru Esaulenco a fost numit în funcţia de vicedirector al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Decizia fost luată cu votul a 54 de deputaţi. Candidatura lui Esaulenco a fost propusă de directorul SIS şi a fost susţinută de majoritatea deputaţilor prezenţi la şedinţa plenară. Alexandru Esaulenco a deţinut anterior funcţia de şef al Direcţiei contrainformaţii militare în cadrul aceleiaşi instituţii. Funcţia de vicedirector al SIS a rămas vacantă după plecarea în septembrie din acest post a lui Ruslan Munteanu.

 

Veteranii războiului din Afganistan vor fi decoraţi cu o nouă distincţie

Veteranii războiului din Afganistan vor fi decorați cu Crucea comemorativă „Participant la acțiunile de luptă din Afganistan (1979-1989)”. Un proiect de lege ce prevede acest lucru a fost votat în lectură finală de către parlament. Noile distincţii vor fi conferite moldovenilor care au participat la acțiunile de luptă din Afganistan în perioada 24 decembrie 1979 – 15 februarie 1989 în cadrul contingentului limitat al trupelor militare sovietice în această țară.

 

Comercializarea şi folosirea veselei de unică folosință va fi interzisă

Folosirea și comercializarea veselei de unică folosință din plastic va fi interzisă de la 1 ianuarie 2021. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în lectură finală de către parlament. Potrivit autorilor, obiectele din plastic constituie o sursă de gunoi pentru comunităţi. Ei propun drept alternativă vesela de unică folosinţă produsă din hîrtie, faină de porumb, cînepă organică, zaharuri, grîu, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr, amidon, resturi din mere sau cele care conţin aditivi biodegradabili.

 

Evoluțiile în domeniul justiției au fost prezentate la noua reuniune a Comitetului de Asociere RM-UE

Secretarul general de stat al Ministerului Justiției, Anatolie Munteanu, a prezentat evoluțiile în domeniul justiției în cadrul noii reuniuni a Comitetului de Asociere R. Moldova-UE, care are loc la Bruxelles. Oficialul moldovean a vorbit despre aprobarea mai multor modificări legislative ce vizează modernizarea Codului civil și a cadrului conex, simplificarea procedurii civile, stabilirea unui mecanism de responsabilizare a judecătorilor, uniformizarea modalităților de acces în funcția de judecător ș.a.

 

Cetățenii R. Moldova vor putea călători în Turcia doar cu buletinul

Cetățenii R. Moldova și ai Republicii Turcia vor putea călători reciproc în baza buletinului de identitate. Parlamentul a ratificat Protocolul semnat la Chișinău la 17 octombrie curent, dintre guvernele celor două țări privind abolirea reciprocă a vizelor. Documentul semnat de cele două ţări prevede că cetăţenii R. Moldova şi ai Turciei vor avea dreptul de a intra pe teritoriul statelor pentru acelaşi termen de şedere ca şi în cazul călătoriilor în baza paşapoartelor. Cei care vor dori să călătorească pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, studenţii sau cei care intenţionează să se încadreze în cîmpul muncii vor fi obligaţi să obţină o viză.