REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (30 aprilie 2021)

Guvernul a aprobat Cadastrul funciar pentru 2021

Guvernul a aprobat Cadastrul funciar pentru anul 2021. Conform datelor Cadastrului, suprafața totală a țării constituie 3384,7 mii hectare. La 1 ianuarie 2021, suprafața totală a terenurilor cu destinație agricolă era de 2129,5 mii hectare. Suprafața terenurilor irigate constituie 217,94 mii hectare. Comparativ cu situația din 1 ianuarie 2020, se constată o diminuare a fondului de rezervă cu 41,24 mii hectare, ca urmare a excluderii terenurilor ocupate de construcții și anexe a fostelor unități agricole.

 

CEC a demarat pregătirile pentru alegerile anticipate din 11 iulie

Membrii Comisiei Electorale Centrale /CEC/ au avut o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare anticipate, stabilite pentru data de 11 iulie curent. Membrii Comisiei au informat că vor estima bugetul pentru scrutin, devizul de cheltuieli fiind înaintat Guvernului Republicii Moldova pentru a fi identificate resursele financiare necesare.

 

Membrii CNESP s-au întrunit în ședință

Comisia Națională pentru Sănătate Publică s-a întrunit în ședință. Membrii CNESP au mandatat comisiile teritoriale să ia decizia de a institui stare de urgență în sănătate publică la nivel local în situația în care incidența cazurilor trece de 100 de infectări la 100 de mii de cetățeni. În continuare, se mențin măsurile de securitate epidemiologică instituite și aplicate pe perioada pandemiei. Așadar, rămîne a fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice, respectarea igienei mîinilor și păstrarea distanței fizice de min. 1 metru între persoane.

 

Pensionarii din Chișinău, care au venituri mici, vor primi cîte 100 de lei în ajun de Paște

Primăria municipiului Chișinău informează că peste 29 de mii de pensionari nevoiași, care au cele mai mici pensii (de pînă la 1450 de lei), vor beneficia, tradițional, de ajutoare financiare a cîte 100 de lei, pentru pregătirea mesei de Înviere. Banii pot fi ridicați prin intermediul oficiilor poștale sau prin transferare pe cardurile bancare ale beneficiarilor. Suma alocată de municipalitate în acest scop constituie 2 932 500 lei.

 

Subvenții pentru persoanele care și-au pierdut locul de muncă în pandemie

Cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul ce vine sa susțină piața muncii din Republica Moldova, care a avut de suferit în urma crizei provocate de virusul Covid-19. Astfel, persoanele care nu au avut venituri salariale pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, ce preced lunii de angajare, vor beneficia de subvenții. Banii vor fi oferiți pentru cheltuielile salariaților începînd cu 1 ianuarie 2021. Cuantumul subvenției acordate va fi stabilit în funcție de categoria angajatului. În acest sens, din bugetul de stat urmează a fi alocate 200 milioane de lei.

 

Un medic de familie din Glodeni a fost răpus de COVID-19

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 4262 de teste, fiind confirmate 370 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre unul de import. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 1941 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 207 în stare extrem de gravă (36 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată). Alte 473 de persoane au fost vindecate. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor 15 decese provocate de COVID-19, numărul morților ajungînd la 5795. Virusul a răpit și viața unui medic de familie din Glodeni.

 

Militarii în termen nu vor merge acasă de Paște

Perioada de carantină continuă în unitățile Armatei Naţionale, deaceea ostașii nu au permisiunea să meargă acasă, iar vizitele în unitatea militară sînt interzise. Potrivit Ministerului Apărării, în ultimul timp au parvenit tot mai multe solicitări din partea rudelor ostașilor în termen, care doresc să-i viziteze în timpul Sărbătorilor Pascale. Conducerea Ministerului precizează că soldații vor avea parte de o masă de sărbătoare tradițională. Ei vor participa la serviciul divin pe teritoriul unității, vor servi cozonac și vor ciocni ouă împreună cu camarazii lor

 

Moldova va avea un Registru de evidență a Vaccinării împotriva COVID-19

Membrii Cabinetului de miniștri au aprobat instituirea Registrului de stat de evidență a Vaccinării împotriva COVID-19 (RVC-19). Conform documentului, urmează a fi elaborat un sistem informațional automatizat care va conține informații despre pacienți privind vaccinarea împotriva Covid-19 și vaccinurile administrate, programarea pacienților pentru vaccinare și eliberarea certificatelor de vaccinare.

 

Persoanele supuse represiunilor politice vor primi compensații

Peste 1,1 milioane de lei vor fi alocați pentru restituirea valorii bunurilor prin achitarea de compensații persoanelor supuse represiunilor politice. Decizia a fost luată de Guvern. Suma va fi distribuită, conform cererilor, Consiliilor raionale Briceni, Criuleni, Rîșcani, Strășeni şi Sîngerei. Din 1 ianuarie 2020, victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917-1990 primesc lunar alocații de 500 de lei, indiferent de faptul dacă sînt sau nu beneficiari de pensii sau alocații sociale.

 

Frontiera de stat va fi trecută în continuare în condiții de pandemie

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că trecerea frontierei de stat se va desfășură în continuare în condiții de pandemie. Astfel, se instituie obligativitatea prezentării la trecerea frontierei de stat, pe sensul de intrare în Republica Moldova, a rezultatului negativ al testului PCR COVID-19, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

 

SPPS a donat poliției șapte motociclete

Șapte motociclete de model „YAMAHA”, precum și echipamentul aferent, au fost donate din gestiunea Serviciului de Protecție și Pază de Stat /SPPS/ în cea a Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit SPPS, motocicletele ar urma să fie utilizare pentru facilitarea și fluidizarea traficului rutier, dar și pentru menținerea ordinii publice. Transmiterea unităților de transport va asigura o reacționare promptă a polițiștilor, oferind posibilitatea documentării și gestionării unor situații neordinare, experiența dată fiind utilizată frecvent și peste hotarele țării.

 

A demarat a treia etapă a Concursului „Pedagogul anului”

Etapa a treia a concursului Concursului republican „Pedagogul anului”, ediția 2021, se va desfășura în perioada 29 aprilie – 21 mai, în două faze. În prima fază, membrii Comisiei vor examina dosarele participanților și vor evalua candidații la proba orală „Inteligența profesională”. În a doua fază, candidații selectați vor susține: proba „Ora publică”, proba de ingeniozitate ad-hoc, tema pentru acasă – discursul „În numele viitorului”. La etapa republicană a concursului din acest an participă 55 de cadre didactice. Deținătorilor premiului I de la fiecare nominalizare li se va acorda trofeul „Pedagogul anului” și cîte un premiu bănesc în valoare de 50000 de lei.