REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (3 iulie 2020)

Circa 60 la sută din persoanele infectate cu COVID-19 au fost vindecate

În ţară s-au înregistrat pînă astăzi 17150 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 58 la sută din persoanele infectate s-au vindecat deja. Anunțul a fost făcut vineri de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Potrivit datelor prezentate de șeful de la ANSP, Nicolae Furtună, în ultima săptămînă, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut.

 

Peste 200 de afaceri ale tinerilor antreprenori au fost finanțate prin programul „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”

Prin intermediul Programului „Facilitatea de Creditare a Tinerilor”, lansat în anul 2019 de Ministerul Finanțelor, au fost finanțate pînă în prezent 217 afaceri ale tinerilor antreprenori, în sumă totală de 135,7 milioane lei. Potrivit Ministerului Finanțelor, în primul semestrul al anului curent au fost creditate 70 de sub-proiecte în valoare de 40,88 milioane lei. Programul s-a extins în 33 de raioane ale țării și are acoperire națională prin filialele a 8 instituții financiare participante partenere.

 

Programările pentru intervenții chirurgicale planificate au fost reluate

Instituțiile medico-sanitare publice republicane, municipale și raionale, au reluat programările pacienților pentru intervenții chirurgicale planificate. Potrivit Ministerului sănătății, se va păstra mecanismul de referire stabilit anterior, care include perfectarea extrasului de trimitere la intervenții chirurgicale de către medicul de familie. Intervențiile care sînt condiționate de rîndul de așteptare, vor fi reluate păstrînd numărul de rînd.

 

Primăria Sîngera a intrat în carantină

Primăria orașului Sîngera, din municipiul Chișinău, a intrat în carantină, pînă la data de 12 iulie, după ce un angajat al instituției a fost diagnosticat cu noul tip de coronavirus. Potrivit unei decizii a Primăriei Sîngera, se stabilește regimul de carantină în această primărie și se interzice accesul în instituție al persoanelor fizice și juridice.

 

R. Moldova a demarat discuțiile cu FMI pentru un nou program de trei ani

În perioada 7–22 iulie curent, echipa de experţi ai Fondului Monetar Internațional (FMI) va purta discuții cu autoritățile R. Moldova la distanță, din sediul FMI la Washington, pe marginea unui program nou pe trei ani. Potrivit reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, urmare a solicitării autorităților R. Moldova, echipa de experți va purta discuții pe marginea unui program nou pe trei ani, care se va axa pe un set complex de politici care să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, susținerea procesului de restabilire după pandemia COVID-19, promovarea bunei guvernanțe și reformelor instituționale.

 

Comisia Unificată de Control s-a autosesizat în urma protestului de pe podul Rîbnița-Rezina

La ședința Comisiei Unificate de Control din 2 iulie, Delegația R. Moldova a semnalat încălcarea gravă a dreptului la libera circulație care s-a înregistrat în ieri, 2 iulie, concomitent la toate posturile ilegale „grănicerești” instalate de Tiraspol în Zona de Securitate. Acțiunile abuzive ale structurilor transnistrene se califică drept sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare și un dispreț total față de deciziile aprobate la nivel de Comisie, informează Biroul politici de reintegrare.

 

Ședința Legislativului a eșuat din lipsă de cvorum

Ședința Parlamentului planificată pentru ziua de astăzi a fost din nou amînată din lipsă de cvorum, în sala plenului fiind prezenți doar deputații din fracțiunile PSRM și PDM. Președintele Legislativului, Zinaida Greceanîi, a menționat că deputații urmează să se întîlnească într-o altă ședință plenară săptămîna viitoare. „Constat lipsa cvorumului și ședința se declara închisă. Ne întrunim săptămîna viitoare”, a precizat Greceanîi.

 

Aproape 1000 de minori din R. Moldova au fost infectați cu COVID-19

Un număr de 945 de copii și 152 de femei gravide au fost infectați cu COVID-19. O bună parte din ei deja s-au vindecat. Anunțul a fost făcut vineri, 3 iulie, în cadrul unei conferințe de presă de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/, Nicolae Furtună. Șeful ANSP a menționat că, în prezent, au fost înregistrate 17150 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre acestea peste 450 sînt în stare gravă.

 

Procuratura Generală a inițiat un proces-penal în baza plîngerii deputatului Gațcan

Procuratura Generală a recepționat, ieri, plîngerea deputatului Ștefan Gațcan privind pretinsele presiuni și intimidări din partea anumitor persoane pentru a-l determina să renunțe la mandat. În baza plîngerii deputatului, dar și a demersului Partidului Pro Moldova, Procuratura Generală a declanșat azi un proces-penal, în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele cazului.

 

Mai mulți polițiști de patrulare au fost reținuți în baza denunțului unui șofer

Cîțiva angajați ai Inspectoratului de Patrulare, direcția sud, au fost reținuți de ofițerii CNA, procurori și angajații Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI după ce au fost denunțați de un șofer. Potrivit datelor CNA, recent, un bărbat din Cantemir s-a adresat cu denunț la Direcția generală teritorială Sud a CNA, declarînd că ar fi fost somat de cîțiva angajați ai Inspectoratului de Patrulare, direcția sud, să le dea mită 1000 de lei, pentru ca ar fi fost prins de polițiști în timp ce conducea automobilul în stare de ebrietate.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
05.03.24 - 18:52