REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (29 noiembrie 2019)

Producătorii de legume vor beneficia de granturi din partea USAID

„Creştem Împreună” este genericul unui apel de granturi pentru dezvoltarea sectorului de prelucrare a legumelor în cîmp deschis, anunţat în cadrul programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) „Agricultura Performantă în Moldova” (APM). Data limită de depunere a actelor de participare este 10 ianuarie 2020. Granturile vor fi acordate pentru susținerea companiilor/întreprinderilor prelucrătoare de legume, cu scopul de a dezvolta sisteme durabile de achiziție a materiei prime.

 

Ministrul de Externe l-a primit pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău

Subiectele actuale de pe agenda bilaterală moldo-rusă, promovarea dialogului pragmatic în diverse domenii de interes reciproc au fost abordate în cadrul întrevederii ministrului de externe Aureliu Ciocoi cu ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov. Cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii pe marginea rezultatelor recentei vizite în Federația Rusă a delegației guvernamentale în frunte cu prim-ministrul R. Moldova, fiind remarcată importanța realizării practice a înțelegerilor convenite.

 

Euro și dolarul își vor continua scumpirea

La sfîrșitul acestei săptămîni, euro va costa 19 lei și 19 bani, iar dolarul - 17 lei și 44 de bani, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, atît euro, cît și dolarul se vor scumpi cu cîte trei bani. Totodată, leul românesc, se va aprecia cu un ban, pînă la cotația oficială de 4 lei și 01 bani. Rubla rusească va costa în continuare 27 de bani. Și hrivna ucraineană nu își va schimba valoarea, continuînd să coste, și la sfîrșitul acestei săptămîni, 72 de bani.

 

Elena Gorelova participă la conferința internațională „Integrare economică eurasiatică”

La indicația Președintelui R. Moldova, Igor Dodon, și la invitația părții ruse, Elena Gorelova, consilier prezidențial pe probleme economice, întreprinde o vizită la Moscova pentru a participa la cea de-a XIV-a conferință internațională „Integrare economică eurasiatică”. Evenimentul este organizat de Banca de Dezvoltare Eurasiatică pentru a examina problemele actuale legate de integrarea ulterioară în spațiul Uniunii Economice Eurasiatice, precum și subiecte legate de dezvoltarea celor mai de perspectivă sectoare ale economiilor naționale ale țărilor membre ale UEEA.

 

Doi membri ai grupării „Kitaeț” riscă 15 ani de închisoare pentru contrabandă cu droguri

Doi soţi, membri ai grupării „Kitaeț” au ajuns pe banca acuzaţilor fiind învinuiţi că ar fi introdus prin contrabandă din Turcia peste 1 kg de heroină. Potrivit Procuraturii, inculpații sînt soț și soție, originari din raionul Nisporeni. Dacă vor fi găsiți vinovați de trafic şi contrabandă de droguri, aceștia riscă pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

 

Ambasadorul R. Moldova în Turcia a fost rechemat din funcţie

Decretul privind rechemarea lui Igor Bolboceanu din funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al R. Moldova în Republica Turcia, în Republica Libaneză și în Regatul Hașemit al Iordaniei a fost publicat în numărul de vineri, 29 noiembrie al Monitorului Oficial. Prezentul decret intră în vigoare la data publicării.

 

Întreprinderile vor fi susținute pentru a implementa activități de ecologizare

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din R. Moldova vor fi susținute de către stat pentru a implementa practici prietenoase mediului ambiant. Inițiativa a fost făcută publică în cadrul Conferinței Internaționale a IMM-urilor „Moldova Verde”. Prin intermediul noului Program „Ecologizarea IMM-urilor”, vor fi selectate pentru finanțare circa 150 de companii. Totodată, se preconizează ca circa 3000 de persoane să beneficieze de suport informațional, iar cel puțin 400 de întreprinderi să fie instruite pentru a putea implementa principiile economiei verzi.

 

O tînără din Străşeni va ajunge pe banca acuzaţilor după ce a ameninţat o jurnalistă

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat vineri, 29 noiembrie, că a trimis în judecată dosarul de învinuire a unei tinere de 20 de ani din Strășeni, care a amenințat cu moartea o angajată a unei televiziuni din Chișinău. Potrivit datelor PCCOCS, tînăra a trimis jurnalistei timp de aproape jumătate de an mesaje de ameninţare pe rețelele de socializare. Dacă va fi găsită vinovată, fata riscă o pedeapsă sub formă de amendă de pînă la 37500 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de la unu la trei ani.

 

Valoarea subvențiilor în agricultură au depășit 1 mlrd de lei

În acest an, producătorii agricoli din țara noastră au depus 7480 de cereri de subvenționare în agricultură, în valoare de 1 mlrd 180 mln de lei. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a anunțat că numărul dosarelor a atins un nou record, iar valoarea subvențiilor solicitate este cu 10,3% mai mare decît anul trecut. Sprijinul financiar a fost solicitat de 4476 de producători agricoli, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind producători agricoli mici.

 

BNM va pune în circulație mai multe monede jubiliare și comemorative

Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație 14 monede jubiliare și comemorative, ca mijloc de plată și în scop numismatic. Hotărîrea care prevede acest lucru a fost publicată vineri, 29 noiembrie, în Monitorul Oficial. Astfel, seria „Personalități” va fi completată cu monedele „Glebus Sainciuc – 100 de ani de la naștere”, „Serghei Lunchevici – 85 de ani de la naștere”, „Gheorghe Vrabie – 80 de ani de la naștere” și „Mihai Volontir – 85 de ani de la naștere”.

 

Biroul permanent al Parlamentului va avea o nouă componenţă

Componența Biroului permanent al Parlamentului va fi modificată. Decizia a fost anunţată vineri, 29 noiembrie, de către membrii Comisiei juridice, numiri şi imunități şi a fost impusă în urma schimbării majorităţii parlamentare. Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a precizat în şedinţa comisiei că potrivit noului algoritm, Partidul Socialiștilor va avea patru membri în birou, PDM-ul va avea trei, iar PAS, Platforma DA și Partidul ȘOR cîte unul. El a specificat că speakerul şi vicepreşedinţii Legislativului sînt membri ai Biroului permanent din oficiu.

 

Alexandr Stoianoglo este noul Procuror General

Alexandr Stoianoglo este noul Procuror General. Decretul de numire în funcţie a fost semnat în dimineaţa zilei de vineri, 29 noiembrie de şeful statului Igor Dodon. Preşedintele R. Moldova a scris pe pagina sa oficială că a agreat decizia Consiliului Superior al Procurorilor luată în urma concursului desfășurat legal în parametrii democrației și statului de drept.