REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (29 martie 2019)

Grupurile de lucru pentru agricultură au examinat subiecte ce țin de resursele acvatice ale Nistrului

La sediul din or. Chișinău al Misiunii OSCE în Moldova a avut loc o ședință comună a grupurilor de lucru pentru agricultură și ocrotirea mediului, cu participarea reprezentanților mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri „5+2”. În cadrul reuniunii au fost abordate prioritar subiecte ce țin de mediu, și în special, cele legate de resursele de apă ale rîului Nistru. Discuțiile s-au axat pe procesul de efectuare a debitelor ecologice.

 

Ucraina a suplinit numărul autorizațiilor pentru transportatorii moldoveni

R. Moldova și Ucraina au decis suplinirea cotei de autorizații pentru transportul rutier de marfă pentru anul 2019 cu 30 mii de autorizații, ceea ce reprezintă o majorare cu 66 la sută. Decizia a fost luată în urma ședinței Comisiei mixte moldo-ucrainene în domeniul transportului rutier internațional, care s-a desfășurat ieri la Kiev, Ucraina. Totodată, părțile au stabilit o cotă preliminară de 60 mii de autorizații pentru transportul rutier de marfă pentru anul 2020.

 

Reabilitarea drumurilor va fi finalizată pînă la sfîrșitul anului curent

Lucrările de reabilitare a mai multor drumuri naționale, finanțate din surse externe, vor fi finalizate pînă la sfîrșitul acestui an. Subiectul a fost discutat de ministrul economiei Chiril Gaburici cu antreprenorii responsabili de modernizarea traseelor. Gaburici a menționat că autoritățile nu vor mai tolera abateri în procesul de reabilitare a drumurilor, iar fiecare întîrziere în construcția acestora va fi taxată.

 

Microbuzele de rută din capitală vor fi supuse testării tehnice

Microbuzele care transportă călători pe rutele din capitală vor fi supuse testării tehnice. Unitățile de transport care nu vor susține testarea nu își vor mai putea continua activitatea. Prima etapă a testării va începe la 1 aprilie și va dura 2 săptămîni. Primăria Chișinău a anunțat că după încheierea reviziei tehnice, Direcția transport public și căi de comunicație este în drept să interzică exploatarea microbuzelor care nu au susținut testarea tehnică în termenul stabilit. În prezent în capitală circulă circa o mie de microbuze pe 51 de rute.

 

Ministrul Ulianovschi a discutat cu noul Reprezentant Rezident PNUD în R. Moldova

Cooperarea R. Moldova cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), precum şi priorităţile mandatului noului Reprezentant Rezident PNUD în țara noastră, au constituit subiectele principale ale discuţiei ministrului de externe Tudor Ulianovschi, cu Dima Al-Khatib, care recent a fost desemnată în noua funcție. Dima Al-Khatib a menționat că pe durata mandatului său va încerca să sprijine R. Moldova în realizarea obiectivelor prioritare, susținînd că ”între Guvernul R. Moldova şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare există un parteneriat eficient, ambele părţi contribuind în măsură egală la implementarea proiectelor”.

 

Agenţia de Mediu atenţionează asupra pericolului ambroziei

Agenția de Mediu a emis un avertisment despre pericolul pe care îl prezintă planta cu denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, nocivă atît pentru culturile agricole, cît și pentru sănătatea oamenilor. “Ambrosia artemisiifolia este o plantă invazivă, extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice, rezistentă la secetă şi arşiţă, preferă solurile nisipoase, mai puţin fertile, uşor alcaline, fapt ce o plasează în categoria plantelor dominante. Polenul acestei plante este considerat un alergen foarte agresiv cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei”, indică surse de la Agenţia de Mediu.

 

Un bărbat a murit, după ce a detonat o grenadă în mîinile sale

Un bărbat a murit, după ce a detonat o grenadă în mîinile sale. Bărbatul, în vîrstă de 50 de ani, era căsătorit, dar soția sa era plecată la muncă peste hotare. După ce au auzit bubuitura puternică, vecinii au ieşit să vadă ce s-a întîmplat. Ei au recunoscut victim. Acesta lucra în calitate de instalator și avea doi copii. Polițiștii presupun că bărbatul s-a sinucis din cauza problemelor din familie. Acesta nu a lăsat niciun bilet de adio.

 

Circa patru milioane de apeluri au fost preluate de Serviciul 112 în primul an de la lansare

Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 a împlinit vineri, 29 martie, un an de la lansare. În această perioadă, operatorii au preluat zilnic cel puţin 12 mii de apeluri, numărul total al solicitărilor atingînd cifra de 3.900.000. Ofiţerul de presă al Serviciului 112, Ana Carpovici, a menţionat că în această perioadă, cele mai multe solicitări au fost transmise către Ambulanță – 79,1%, Poliție – 23,2%, Pompieri – 2,4%.

 

Şase persoane, printre care foşti poliţişti, au fost reţinute pentru contrabandă

Şase persoane, printre care un şef de post al poliţiei de frontieră şi subalternul acestuia, au fost reţinute în flagrant în timp ce încercau să treacă cu bărcile marfă din Ucraina. Ieri, procurorii au efectuat percheziţii la domiciliile şi în mijloacele de transport a celor şase şi au depistat şi ridicat marfă în valoare de peste 2,5 mln de lei. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedeapsă cu închisoarea pe un termen de pînă la 10 ani.

 

Peste 500 de șoferi au fost documentați de INP pentru nereguli în trafic

Peste 500 de șoferi au fost documentați în ultimele zile de angajații Inspectoratului Național de Patrulare (INP) pentru nereguli în trafic. Conducătorii auto au trecut prin mai multe filtre instalate pe traseele din țară. În doar cîteva zile, inspectorii de patrulare au verificat circa 1 200 de mașini, iar ca rezultat, peste 500 de șoferi s-au ales cu procese-verbale.

 

Frigul din ultimele zile nu a avut impact asupra sectorului agrar, potrivit MADRM

Răcirea vremii din ultimele zile nu a influenţat sesizabil sectorul agrar din ţară, iar condiţiile meteorologice, în fond, au fost satisfăcătoare pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, au comunicat surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM). „La culturile de toamnă a apărut frunza a treia și se produce înfrăţirea. În a treia decadă a lunii martie, rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului, pe terenurile cu culturi de toamnă, au constituit în fond 25-35 mm (80-130% din normă)”, a explicat Marin Grama, consultant superior la Direcţia MADRM.

 

Zeci de tone de fructe autohtone vor fi expuse duminică la un tîrg organizat în centrul capitalei

Zeci de tone de fructe autohtone vor fi expuse duminică, 31 martie curent, la cea de-a doua ediție a tîrgului „Ia Moldova acasă”, care va fi organizat în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din centrul capitalei. Locuitorii și oaspeții capitalei vor putea procura la tîrg struguri, mere, prune și chiar mure de pădure. Acestea vor fi expuse de peste 20 de agricultori veniți din toată țara.