REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (29 mai 2020)

Mai mult de jumătate din pacienții infectați cu COVID-19 deja s-au tratat

Circa 55 la sută din numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în țara noastră au fost deja tratate și externate. Alți 282 de pacienți au pierdut lupa cu virusul. Anunțul a fost făcut vineri, 29 mai, de conducerea Ministerului sănătății. Potrivit datelor prezentate de șeful de la ANSP, Nicolae Furtună, 4123 de pacienți din cei 7725 înregistrați au fost tratați. În prezent în stare gravă sînt 245 de pacienți, iar 282 de persoane, printre care și 18 lucrători medicali, au pierdut lupta cu virusul. El a specificat că cel mai des suferă de COVID-19 femeile, iar cel mai afectat este mediul urban.

 

MEI a lansat Foaia de parcurs pentru digitalizarea economiei

Ministerul economiei, în contextul crizei pandemice COVID-19, a elaborat o Foaie de Parcurs privind digitalizarea economiei. Scopul acesteia rezidă din necesitatea identificării a noi rezerve de creștere a activității antreprenoriale, precum și facilitarea interacțiunii la distanță dintre Guvern, comunitatea de afaceri și consumatori. Primul proiect al acestui document a fost prezentat în cadrul unei reuniuni online a reprezentanților MEI, experților Consiliului Economic pe lîngă prim-ministru, asociațiilor de business, partenerilor și reprezentanților proiectelor internaționale din domeniul tehnologiilor informaționale.

 

Ziua de 1 iunie va fi lucrătoare

Ministerul sănătății a informat că, în acest an, ziua de 1 iunie va fi lucrătoare. Potrivit sursei citate, în anii precedenți au fost adoptate hotărâri de Guvern prin care ziua de 1 iunie era declarată zi de odihnă, cu recuperarea acesteia în una din zilele de sâmbătă. În anul curent, din cauza pandemiei salariații din sectorul bugetar urmează să recupereze 22 de zile declarate libere prin Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale.

 

Regiunea transnistreană a prelungit regimul de autoizolare

Regiunea transnistreană a prelungit regimul de autoizolare pînă pe 15 iunie. Asta înseamnă că în continuare vor rămîne instalate posturile vamale ilegale şi restricţionată circulaţia persoanelor, inclusiv a agenţilor economici, dar şi a autorităţilor de la Chişinău. Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că toate solicitările pentru dialog au fost respinse de autorităţile nerecunoscute de la Tiraspol, care declară că se descurcă cu pandemia.

 

Leul se apreciază față de principalele valute de referință

Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 29 mai un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6277 lei pentru un dolar (-6,65 bani) și 19,4009 lei pentru un euro (-9,36 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6942 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,4945 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 29 mai, constituie: 0,6555 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0060 lei pentru 1 leu românesc și 0,2486 lei pentru 1 rublă rusească.

 

O grupare specializată în comercializarea drogurilor a fost reținută la Fălești

Forțele de ordine au destructurat activitatea ilegală a unui grup infracțional specializat în introducerea prin contrabandă pe teritoriul R. Moldova și comercializarea ulterioară a stupefiantelor. Poliția a reținut în flagrant delict trei persoane, fiind sechestrate droguri în valoare de peste 2,6 milioane de lei. Polițiștii au identificat membrii grupării infracționale, trei bărbați cu vîrsta de 29, 37 și 39 de ani, toți originari și locuitori ai raionului Fălești, anterior condamnați pentru mai multe infracțiuni.

 

Antrenorul de fotbal, Igor Dobrovolski, a obținut cetățenia moldovenească

Antrenorul de fotbal, Igor Dobrovolski, maestru în sport, a depus jurămîntul pentru acordarea cetățeniei R. Moldova, în prezența primarului general, Ion Ceban. Victor Dobrovolski și-a început cariera de fotbalist la echipa „Nistru” din Chişinău, iar ultimul meci l-a jucat tot în Moldova, la echipa „Tiligul”, Tiraspol. În calitate de jucător, Dobrovolski a devenit campion olimpic în anul 1988, în componenţa selecționatei URSS, iar în 1993 a cîştigat Liga Campionilor cu „Olympique Marseille”. Antrenorul de 53 de ani a condus și selecționata naţională de fotbal a Moldovei, pe care a adus-o pînă pe locul 37 în ratingul FIFA.

 

12 copii din R. Moldova sînt declarați dispăruți fără veste

307 sesizări cu privire la dispariția copiilor au parvenit la Poliție în primele 4 luni ale anului 2020, potrivit datelelor prezentate de Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP). Totodată, polițiștii au depistat 295 de copii care au abandonat domiciliul sau instituțiile sociale de protecție. Astfel, 12 copii rămîn a fi declarați dispăruți fără veste în R. Moldova

 

Ajutoarele din România nu vor mai fi gestionate de autoritățile de la Chișinău

Ajutoarele pe care le va oferi România cetățenilor R. Moldova nu vor mai fi coordonate de către guvernanții de la Chișinău. Astfel, organizarea oricăror ajutoare care vor ajunge pe teritoriul țării urmează a fi efectuată de către Departamentul pentru Relația cu R. Moldova din Guvernul României.

 

Pe 29 mai, în R. Moldova s-a încheiat anul de studii 2019-2020

Anul şcolar 2019-2020 se încheie pe 29 mai, fără careuri festive şi alte solemnităţi, decizia fiind luată în contextul măsurilor de prevenire şi combatere a COVID-19. „Ultima zi din acest an de studii este cu emoţii contradictorii, iar clopoțelul sună tăcut”, a menţionat ministrul educaţiei, Igor Şarov, într-un mesaj adresat cu acest prilej copiilor, elevilor, studenților, părinților, cadrelor didactice și manageriale.

 

O companie rusă a livrat echipament pentru casarea deșeurilor din activitatea medicală

Compania rusă „Insiprom” (or. Krasnodar) a inițiat livrările de echipament pentru casarea deșeurilor din activitatea medicală. Potrivit presei ruse, în mai 2020 Compania a expediat incineratorul INSI V-300 unei întreprinderi medicale din Moldova, situate în orașul Anenii Noi. Acest echipament este destinat casării ecologice a deșeurilor din activitatea medicală ceea ce, la rîndul său, contribuie la combaterea eficientă a pandemiei COVID-19. INSI V-300 are o capacitate de pînă la 110 kg de deșeuri pe oră.

 

Șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene își reiau activitatea

Activitatea a șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene se restabilește începînd cu ziua de astăzi, 29 mai. Activitatea trecerilor de frontieră se reia cu menținerea restricțiilor de rigoare în scopul prevenirii răspîndirii epidemiei de COVID-19. Astfel se redeschide PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe (rutier/internațional); PTF Ocnița – Sokireanî (rutier/internațional); PTF Larga – Kelmențî (rutier/internațional); PTF Larga – Kelmențî (fero/internațional); PTF Criva – Mamaliga (fero/internațional); PTF Basarabeasca – Serpniovo (fero/internațional).

 

Premierul a convocat o ședință pentru examinarea proiectului Codului transportului feroviar

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat vineri, 29 mai, o ședință pentru examinarea proiectului Codului transportului feroviar. Codul este o restanță în implementarea Acordului de Asociere RM – UE. Proiectul are obiectivul să transpună o serie de directive europene referitoare la organizarea și desfășurarea transportului feroviar. În urma adoptării proiectului modelul de organizare a întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” va fi schimbat prin separarea gestionării infrastructurii feroviare, a capacităților de tracțiune, a serviciilor de transport călători și marfă. În domeniul transportului feroviar nu va mai exista monopol.

 

Programul de reparaţie a drumurilor a fost publicat în Monitorul Oficial

Programul de reparație a drumurilor publice naționale și locale, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii şi aprobat de Guvern, a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 29 mai. Pentru realizarea acestuia, Legea bugetului de stat prevede alocarea unei sume totale de circa 1,4 miliarde de lei.