REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (28 iunie 2019)

Piața Centrală din capitală are un nou director interimar

Întreprinderea „Piața Centrală” din capitală are un nou director interimar, Iurie Vasilenco. Acesta a fost desemnat prin dispoziția Primarului general interimar, după ce Viorel Braga și-a prezentat joi demisia din funcție din proprie inițiativă. Noul director interimar al Î.M. „Piața Centrală” este jurist de profesie și a activat în cadrul Ministerului Afacerilor de Interne, în calitate ofițer de investigare a fraudelor economice. Iurie Vasilenco va asigura interimatul funcției de director al Î.M. „Piața Centrală”, pînă la organizarea unui concurs de către Consiliului municipal Chișinău. Aceasta este cea de-a treia schimbare a conducerii întreprinderii în ultimele luni.

 

Din 1 iulie va fi modificat modul de calculare indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă

Din 1 iulie 2019, vor fi aplicate noi proceduri de calculare și plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Conform noilor reglementări, angajatorul va stabili, calcula și achita, din mijloacele financiare proprii, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obișnuite sau de accidente nelegate de muncă pentru primele cinci zile calendaristice de incapacitate temporară de muncă. Cuantumul lunar al indemnizației plătite din mijloacele financiare ale angajatorului va constitui 75% din salariul mediu al angajatului. Stabilirea indemnizației de către angajator se va efectua în baza certificatului medical în original, pe suport de hîrtie.

 

Iurie Ciocan și-a prezentat demisia din funcția de membru al CEC

Iurie Ciocan și-a prezentat demisia din funcția de membru al Comisiei Electorale Centrale. Ciocan a devenit membru al CEC încă în anul 2003.

 

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-a întîlnit cu prim-ministrul Federației Ruse

Președintele parlamentului Zinaida Greceanîi a avut, joi, 27 iunie, o întrevedere cu prim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Medvedev. Președintele parlamentului a subliniat că după formarea majorității parlamentare și instituirea guvernului, Republica Moldova promovează o relație echilibrată și optează pentru o colaborare pragmatică în interesul țării. Zinaida Greceanîi a declarat că majoritatea parlamentară are un puternic suport din partea societății și acest lucru va impulsiona restabilirea parteneriatului strategic cu Federația Rusă pe toate dimensiunile de colaborare. Prim-ministrul Federației Ruse a exprimat deschidere pentru rezolvarea problemelor acumulate și a urat autorităților succes în atingerea aspirațiilor anunțate.

 

Punctul de trecere Cosăuți-Iampoli și-a sistat activitatea

Punctul de trecere de tip debarcader Cosăuți-Iampoli și-a sistat activitatea în dimineața zilei de vineri, 28 iunie. Potrivit Poliției de Frontieră, motivul sistării este ridicarea nivelului de apă în rîul Nistru. În acest sens, călătorilor li se recomandă să opteze pentru punctele de trecere din apropiere, cum ar fi: PTF debarcader Soroca-Țekinovka sau PTF auto Otaci-Moghileov-Podolsk.

 

Șeful Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, Corneliu Groza, a demisionat

Șeful Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, Corneliu Groza, a demisionat. Despre aceasta a anunțat ministrul de Interne, Andrei Năstase. Groza a devenit șef al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău în anul 2016.

 

Guvernul Federației Ruse a prelungit regimul preferențial pentru exportatorii autohtoni

Șeful statului, Igor Dodon a anunțat că Guvernul Federației Ruse a luat decizia de a prelungi pentru producătorii din Moldova regimul preferențial de export pentru cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie pînă la 1 iulie 2019. În urma înțelegerilor pe care le-a avut Igor Dodon cu Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în luna octombrie 2018, Guvernul rus a luat decizia de a anula taxele pentru unele categorii de mărfuri moldovenești, începînd cu 1 ianuarie 2019. Datorită acestui fapt, în perioada ianuarie-mai 2019, volumul a patru categorii de mărfuri exportate a crescut semnificativ comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018.

 

Hotărîrea privind stabilirea datei alegerilor locale generale a fost publicată în Monitorul Oficial

Hotărîrea privind stabilirea datei alegerilor locale generale a fost publicată vineri, 28 iunie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Potrivit deciziei legislativului, scrutinul va avea loc la 20 octombrie 2019. Hotărîrea parlamentului va intra în vigoare la data de 1 august 2019.

 

La Otaci au început lucrările de demolare a blocului avariat

În după amiaza zilei de joi, 27 iunie, compania contractată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a început lucrările de demolare a blocului prăbușit de la Otaci. Acțiunile au început cu demontarea plăcilor de beton ce atîrnau de la etajele superioare. De la începutul procesului deja au fost demontate 5 placi de beton. Tehnica specială continuă lucrările la blocul avariat, iar angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prezenți la fața locului monitorizează situația și asigură securitatea în preajma terenului de lucru.