REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (28 februarie 2020)

Legea ce prevede indexarea pensiilor de două ori pe an a fost adoptată în lectură finală

Parlamentul a votat vineri, 28 februarie, în lectura a doua, proiectul de lege privind indexarea pensiilor de două ori pe an – la 1 aprilie și la 1 octombrie. Potrivit noii legislații, indexarea va fi aplicată pentru toate pensiile, indiferent de mărimea acestora. Totodată, se va indexa și venitul minim garantat utilizat la determinarea Programului de Ajutor Social. Astfel, mecanismul de indexare se va aplica pentru toate prestațiile sociale, inclusiv plățile capitalizate, îndemnizațiile de dizabilitate survenită ca urmare a unui accident de muncă și compensațiile bănești lunare stabilite participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

 

Semnalul televiziunii digitale va ajunge și la familiile defavorizate

Familiile vulnerabile vor beneficia de convertoare gratuite pentru televiziunea digitală terestră. Primăria municipiului Chișinău informează că familiile social dezavantajate, care sînt beneficiare de ajutor social, pot depune cereri pentru a primi convertoare gratuite pentru televiziunea digitală terestră. Cererile vor fi adresate în formă scrisă, pînă la data de 20 martie, către asistentul social comunitar din localitatea în care beneficiarul de ajutor social își are reședința.

 

Producătorii de fructe, struguri şi pomuşoare vor putea beneficia de granturi de la USAID

Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) a lansat un apel de finanțare prin granturi pentru susținerea asociațiilor sectoriale naționale și regionale, care reprezintă producătorii de fructe în stare proaspătă, struguri de masă, pomușoare și miere de albini. Data limită de depunere a dosarelor de aplicare este 3 aprilie. Granturile vor fi acordate în special pentru elaborarea și implementarea activităților ce vor duce la îmbunătățirea sistemelor de servire a necesităților membrilor, la creșterea capacităților personalului și conducerii asociațiilor privind conceptualizarea, dezvoltarea și oferirea serviciilor.

 

La Biblioteca Națională a fost inaugurată expoziția de fotografie „Mărțișorul prin lume”

O expoziție de fotografie, cu genericul „Mărțișorul prin lume, simbol al primăverii eterne în toate colțurile mapamondului”, a fost inaugurată la Biblioteca Națională a R. Moldova. Expoziția cuprinde 65 de fotografii, realizate de autorul proiectului, jurnalistul Vitalie Guțu, și concetățenii noștri stabiliți în diverse țări ale lumii: Austria, Belgia, Elveția, Franța,Germania, Grecia, Spania, SUA, Ungaria etc. Astfel, vizitatorii vor putea vedea imagini cu mărțișorul la sediul ONU din Geneva (Elveția), la Muzeul Louvre și Turnul Eiffel din Paris (Franța), Palatul Kensington din Londra (Marea Britanie) etc.

 

Părinţii care cresc cel puțin patru copii vor beneficia de poliţe medicale gratuite

Ambii părinți, inclusiv cei adoptivi, care cresc cel puțin patru copii, vor beneficia de statut de persoană asigurată în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (AOAM). Un proiect de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală a fost votat în două lecturi de către deputați. Potrivit proiectului, va beneficia de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, pentru perioada în care cel puțin un copil are vîrsta de pînă la 18 ani.

 

La 1 martie începe activitatea pentru înregistrarea la vot a diasporei moldovene

Comisia Electorală Centrală /CEC/ va organiza un grup de lucru pentru asigurarea votului cetățenilor moldoveni aflați peste hotare. Președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat, în cadrul unei mese rotunde organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, că diaspora reprezintă cel mai numeros grup-țintă a Comisiei Electorale Centrale. Potrivit lui Cimil, în vederea asigurării votului cetățenilor moldoveni, aflați peste hotare, au fost organizate ședințe de lucru cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și ai Biroului Relații cu Diaspora, în vederea constituirii unui Grup de lucru pentru demararea acțiunilor pentru alegerile prezidențiale.

 

Un kg de stupefiante au fost depistate de oamenii legii într-un autocar de pe ruta Odesa-Chișinău

Un tînăr din Dondușeni, care a încercat să introducă ilegal în țară 1 kg de stupefiante, a fost reţinut de oamenii legii. Potrivit Procuraturii, drogurile au fost depistate de către angajații de la postul vamal Palanca. Acestea erau ascunse sub o banchetă din autocarul rutei Odesa-Chișinău, în ambalaje din polietilenă transparentă. În cazul în care îi va fi dovedită vinovăția, bănuitul riscă închisoare pe un termen de pînă la 10 ani.

 

Tot mai mulți moldoveni preferă să prezinte declarațiile pe venit în format electronic

Numărul documentelor fiscale prezentate Serviciului Fiscal de Stat (SFS) prin intermediul sistemului informațional Declarația electronică de către persoanele fizice a crescut în decursul anului 2019, față de anul 2018, de mai bine de două ori, și a constituit circa 37,2 mii. Datele statistice ale Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), administrator tehnic-tehnologic al sistemului informațional al SFS, mai arată că, anul trecut, numărul documentelor fiscale prezentate SFS prin sistemul Declarația electronică de către persoanele juridice a sporit, față de anul 2018, cu 9,6% și a alcătuit peste 1 mln 692 de mii.

 

Peste 130 mii de locuitori beneficiază de servicii locale îmbunătățite

Peste 40 de asociații de băștinași au realizat proiecte comunitare pentru a îmbunătăți viața a circa 130 mii de locuitori, datorită granturilor oferite în 2019 de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției, în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”. Rezultatele proiectului au fost evaluate la Forumul inițiativelor #CuDragpentruAcasa, desfășurat la Chișinău. În perioada de referinţă, asociațiile de băștinași au mobilizat în total 183.791 de dolari, pe lîngă cei peste 160 mii de dolari oferiți de Guvernul Elveției.

 

Pînă la 1 ianuarie 2021 asupra acordării cetăţeniei prin investiţii va fi pus moratoriu

Parlamentul a adoptat vineri, 28 februarie, în primă lectură, proiectul de lege pentru instituirea moratoriului privind acordarea așa-numitei ”cetățenii prin investiții”. Proiectul prevede instituirea moratoriului, pînă la 1 ianuarie 2021, asupra recepționării cererilor noi de dobîndire a cetățeniei R. Moldova prin investiții în domeniile de dezvoltare strategică a țării noastre. Legea privind instituirea moratoriului va intra în vigoare la data publicării în ”Monitorul Oficial”. Cererile depuse pînă la data intrării în vigoare a acesteia vor fi examinate în modul stabilit de Guvern.

 

Troleibuzele din Chișinău sînt dezinfectate după fiecare cursă

Întreprinderea Municipală Regia Transport Electric Chișinău întreprinde măsuri pentru prevenirea răspîndirii virușilor, astfel că după fiecare cursă mijloacele de transport sînt dezinfectate. Întreprinderea municipală anunță că troleibuzele sînt salubrizate de două ori pe zi. La sfîrşitul fiecărei rute se face aerisirea salonului unităţii de transport şi se prelucrează barele şi mînerele cu substanţe dezinfectante.

 

În bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău au fost îngropați șapte milioane de euro, susține primarul capitalei

Primăria Chișinău a primit rezultatele unui audit extern independent cu privire la reparația bulevardului Ștefan cel Mare din capitală. Primarul Ion Ceban afirmă că datele cuprinse acolo vorbesc despre delapidări. „Pot spune, cu toată responsabilitatea, că cineva a îngropat 7 milioane de euro în timpul reparației bulevardului Ștefan cel Mare. Asfaltul în stații și în alte locuri nu este bun din cauza creșterii procentului de bitum și a nerespectării standardelor tehnice”, a declarat Ceban.

 

În R. Moldova nu sînt înregistrate cazuri de infectare cu Coronavirus

În R. Moldova nu sînt înregistrate cazuri de infectare cu Coronavirus. Ministerul sănătăţii a anunţat că şapte persoane care au prezentat simptome asociate infecţiei cauzate de Coronavirusul de tip nou, au fost testate la Laboratorul ANSP, însă rezultatele au fost negative. Toţi cei şapte pacienţi testaţi s-au întors recent din Italia şi Coreea.