REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (26 otombrie 2018)

Elevii pleacă în vacanța de toamnă

Pentru elevii claselor I-XII-a începe mîine vacanța de toamnă, care va dura 9 zile. Copii vor reveni la școală la 5 noiembrie. Perioada vacanţelor elevilor a fost stabilită de Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării. Următoarea vacanță va fi cea de iarnă, care va dura 18 zile.

 

Podul din Anenii Noi, care trece peste rîul Bîc, a fost deschis pentru circulație

Lucrările de construcţie a podului din Anenii Noi, care trece peste rîul Bîc, s-au încheiat. Astăzi acesta a fost deschis pentru circulație. Podul asigură accesul spre centrul raional pentru oamenii din 12 localităţi. Pînă la reconstrucție podul a fost deteriorat, inclusiv din motivul deplasării permanente a mașinilor de mare tonaj. Astfel, acesta a fost închis în iulie 2017, iar în toamna anului trecut au început lucrările de construcție. Podul vechi a fost demolat și construit de la zero, conform standardelor europene. Valoarea totală a lucrărilor de construcție se ridică la 18 milioane de lei, bani alocaţi din bugetul de stat.

 

Începe inspectarea de toamnă a infrastructurii drumurilor naționale

Administrația de Stat a Drumurilor va organiza inspectarea de toamnă a infrastructurii drumurilor naționale și va evalua condițiile de siguranță rutieră în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie, potrivit unui ordin emis de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. Oficialul consideră că trebuie efectuate teste preventive pentru a analiza starea drumurilor, în scopul identificării unor soluții și tehnologii noi pentru întreținerea drumurilor naționale și locale pe perioada rece a anului. Evaluarea va fi desfășurată de trei comisii.

 

Conceptul reformei spitalicești urmează a fi definitivat în cel mai scurt timp

Noul concept de reformare a sectorului spitalicesc a fost prezentat în cadrul unei şedinţe prezidată de prim-ministrul Pavel Filip. Acesta prevede crearea unei reţele spitaliceşti regionale, în funcție de profilul instituțiilor medicale şi numărul populaţiei deservite. Este prevăzută, de asemenea, crearea spitalelor centrale la Chișinău și Bălți. Aprobarea noului model va permite concentrarea dispozitivelor medicale costisitoare în mai puține spitale și creșterea intensității utilizării acestora, dezvoltarea abilităților practice ale medicilor, datorită fluxului de pacienți, dar și îmbunătățirea condiţiilor de lucru a cadrelor medicale. Conceptul reformei spitalicești urmează a fi definitivat în cel mai scurt timp.

 

ASP a lansat procesul de înregistrare a centrelor medicilor de familie

Cei care vor să-și înregistreze un cabinet individual al medicului de familie sau un centru al medicilor de familie pot depune cererile la Agenția Servicii Publice. Persoanele juridice pot depune cererile de înregistrare la Centrele Multifuncționale sau subdiviziunile Agenției Servicii Publice din localitățile unde își au sediul. Dacă se dorește înregistrarea întreprinzătorului individual - cererea se depune în localitatea de reședință indicată în buletinul de identitate. La înregistrare, solicitanții trebuie să prezinte actele de constituire împreună cu avizul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

Postul vamal „Palanca” va fi temporar închis

Activitatea postului vamal temporar de la „Palanca” va fi sistată temporar începînd cu data de 5 noiembrie curent. Măsura este impusă de necesitatea efectuării lucrărilor de extindere a noului punct de trecere, care va fi dat în exploatare la finele anului curent. Călătorii care intenționează să traverseze frontiera pe la Palanca în această perioadă, sînt îndemnați să opteze pentru postul vamal „Tudora”, unde va fi suplimentat numărul de inspectori pentru a face față fluxului de călători.

 

Vizita Patriarhului Kirill în R. Moldova a fost amînată

Președintele statului a avut o discuție telefonică cu Administrația Patriarhului Kirill. În cadrul acesteia, șeful Departamentului relații externe al Patriarhiei Ruse, Mitropolitul de Volokolamsk Ilarion l-a informat pe Igor Dodon despre decizia de a amîna vizita pastorală a Sanctităţii Sale, Patriarhului Kirill în Republica Moldova pentru o perioadă ulterioară. Despre perioada vizitei ulterioare Președintele statului va discuta cu Sanctitatea Sa, săptămîna viitoare, în cadrul vizitei sale oficiale la Moscova.

 

În R. Moldova va fi creat Inspectoratul General al Carabinierilor

Trupele de Carabinieri vor reorganizate şi integrate în sistemul poliţienesc, cu păstrarea statutului militar. Parlamentul a votat proiectul Legii cu privire la Inspectoratul General al Carabinierilor. Inițiativa a fost susținută, în lectură finală, de 55 de deputați din cei prezenți. Proiectul stabileşte că, pînă la data de 31 decembrie 2020, Inspectoratul General al Carabinierilor va trece treptat la îndeplinirea serviciului militar, în exclusivitate, pe bază de contract. Noua lege va intra în vigoare în termen de 6 luni de la data publicării.