REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (26 februarie 2021)

Producătorii moldoveni se vor conforma normelor UE pentru protecția livezilor

Producătorii de fructe vor trebui să utilizeze tot mai multe produse biologice pentru protecția livezilor. Asta după ce problema reziduurilor de pesticide în fructe devine tot mai actuală, mai ales în contextul înăspririi cerințelor din partea rețelelor de magazine din Uniunea Europeană, precum și a radierii unui șir de preparate de uz fitosanitar atît din Registrele europene, cît și din cele naționale. Potrivit lui Vitalie Gorincioi, președintele Asociației Moldova Fruct, producătorii trebuie să se orienteze cît mai rapid la cerințele cumpărătorului. „Rețelele de magazine nu acceptă fructe cu reziduuri care depășesc normele maxim admisibile”, susţine Vitalie Gorincioi.

 

Echipa de fotbal Dacia Buiucani a obținut titlul ,,Revelația Anului" 2020

Federația Moldovenească de Fotbal /FMF/ a acordat titlul de „Revelația Anului" Clubului Sportiv Dacia-Buiucani. FMF a făcut totalurile activității fotbalistice din țară și a acordat titlul „Revelația Anului" echipei Dacia-Buiucani, care a reușit anul trecut să se califice în eșalonul superior al fotbalul moldovenesc, trecînd cu brio prin toate nivelele sportive, divizia „B" și divizia „A", pentru a ajunge în divizia națională. Echipa care a reușit această performanță este formată din discipoli ai Clubului Sportiv pentru Copii și Tineret „Buiucani".

 

ANI va solicita în judecată declanșarea procedurii de confiscare a averii unui deputat

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare în privința unui deputat din Parlamentul R. Moldova în rezultatul unui control al averii și intereselor personale, care a fost efectuat pentru perioada 2014 – 2019 și a anunțat că va transmite cauza în instanța de judecată pentru declanșarea procedurii de confiscare a averii nejustificate. Potrivit datelor ANI, în cadrul verificărilor efectuate și a documentelor obținute, inspectorul de integritate a constatat existența unei diferențe substanțiale, în mărime de peste 600 de mii de lei, între averea dobîndită și veniturile obținute de către deputat și soția acestuia.

 

O grădiniță din Călărași a fost reabilitată energetic cu susținerea AEE

Clădirea unei grădinițe de copii din orașul Călărași a fost reabilitată energetic în cadrul unui proiect susținut de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE). O comisie specială a evaluat lucrările şi a constatat că acestea au fost efectuate conform normelor. Valoarea totală a proiectului constituie circa 1,48 milioane de lei, cu ajutorul cărora a fost posibilă izolarea termică a pereților exteriori ai instituției. Pe perioada implementării, beneficiarului i-a fost asigurată asistența tehnică ce include raportul de audit energetic, elaborarea devizului de cheltuieli, expertiza documentației de deviz, expertiza tehnică a clădirii și servicii de supraveghere tehnică.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1736 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4560 de teste, fiind confirmate 1736 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care opt de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 181 886 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 63 sînt lucrători medicali: medici-18, asistenți medicali-32, personal auxiliar-13. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3514 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 287 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 8443 de persoane, iar 16 663 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

Primăria Chișinău a lansat licitația repetată pentru achiziționarea autobuzelor noi

Primăria Chișinău a lansat licitația repetată pentru achiziționarea a 100 de autobuze noi. Anunțul despre concurs a fost publicat pe platforma „achizitii.md”, urmînd să fie publicat și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Potrivit normelor legale, licitația va dura 35 de zile. Cerințele înaintate de municipalitate pentru achiziționarea mijloacelor de transport țin de caracteristicile tehnice - autobuzele trebuie să fie noi, cu o lungime minimă de 12 metri, dotate cu sistem de supraveghere în interior și la exterior, precum și cu sistem de aer condiționat. Suma prevăzută pentru lotul de 100 de autobuze noi este de 270 milioane de lei.

 

Șeful Penitenciarului nr. 15 Cricova a fost reținut

Șeful Penitenciarului nr. 15 Cricova a fost reținut și un număr impunător de obiecte interzise au fost ridicate în urma descinderilor organizate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Potrivit PCCOCS, descinderile au fost autorizate de magistrați, în legătură cu dosarul penal al unuia din adjuncții Administrației Naționale a Penitenciarelor instrumentat de procurori. Săptămîna trecută, acesta fusese reținut și plasat în arest preventiv pentru abuz de putere în interesul unei organizații criminale, iar investigațiile în privința învinuitului sînt în plină desfășurare.

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va efectua o vizită de lucru în R. Moldova

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va efectua o vizită de lucru în R. Moldova. Vizita acestuia la Chișinău se încadrează în seria vizitelor pe care le va efectua în perioada 28 februarie – 3 martie, în R. Moldova, Georgia și Ucraina. Conform site-ului Consiliului European, oficialul european va ajunge la Chișinău pe 28 februarie.

 

Ministerul Agriculturii a lansat primul apel de subvenționare per cap de animal

În perioada 1 aprilie – 4 iunie 2021, deținătorii de animale pot depune dosarele de solicitare a plăților la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Plățile directe vor fi oferite pentru trei măsuri de sprijin: Măsură 1- bovine: vaci din rase specializate pentru producția de lapte și mixte – 7000 lei; vaci din rase specializate pentru producția de carne – 7000 lei; junci peste 12 luni – 5000 lei; Măsura 2 - ovine: oi din rase specializate pentru producția de lapte și mixte – 500 lei; oi din rase specializate pentru producția de carne – 500 lei; mioare peste 12 luni – 300 lei; Măsura 3 – caprine: capre – 500 lei; căprițe peste 12 luni – 300 lei.

 

R. Moldova rămîne în zona roșie a Ucrainei

R. Moldova continuă să fie în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Astfel, moldovenii care intenționează să meargă sau să tranziteze Ucraina vor nevoiți să prezinte rezultatul negativ la testul PCR. Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina vor prezenta la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării COVID-19, efectuat nu mai tîrziu de 48 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. În lipsa testării menționate aceste persoane vor intra în carantină în locuri determinate timp de 14 zile.