REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (26 aprilie 2019)

Lumina Sfîntă de la Ierusalim va ajunge şi în acest an în ţara noastră

Lumina Sfîntă de la Ierusalim va ajunge şi în acest an în ţara noastră, pentru a 17-a oară consecutiv. O delegaţie a Mitropoliei Moldovei, condusă de Mitropolitul Vladimir, a plecat vineri, 26 aprilie în Țara Sfîntă, la Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim, de unde va lua Sfînta Lumină. Potrivit Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, delegația oficială va ateriza pe Aeroportul internațional Chișinău în seara zilei de 27 aprilie.

 

Remiterile din UE în favoarea persoanelor fizice continuă să crească

Transferurile de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) din țările Uniunii Europene continuă să crească și au ajuns la o pondere de 46 la sută din total transferuri, în luna martie față de 44,5 la sută în februarie, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Transferurile din CSI au în ultimele luni o tendință de stagnare la nivelul de 21,7-21,8 la sută.

 

O aeronavă străină a intrat neautorizat în spațiul aerian al R. Moldova

O aeronavă străină a intrat neautorizat în spațiul aerian al R. Moldova. Despre aceasta a anunțat joi, 25 aprilie, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). Potrivit instituției, imediat după aterizarea pe Aeroportul Internațional Chișinău, AAC a inspectat aeronava și a sesizat în paralel organele de drept. În urma inspecției desfășurate de AAC, a fost constatată lipsa autorizației pentru intrarea în spațiul aerian al R. Moldova. Ulterior, aeronavei I s-a permis decolarea.

 

FMI constată consolidarea cadrului de guvernanță a BNM

Reforma legislației realizată după criza bancară din anul 2014 a fost susținută de FMI și a dus la consolidarea cadrului de guvernanță a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și la fortificarea autonomiei sale, apreciază Volodymyr Tulin, Reprezentantul Permanent al FMI la Chișinău într-o Declarație pentru presă. El constată că actualmente, cadrul de guvernanță se bazează pe mecanisme adecvate, dacă ne referim la procedurile de revocare a conducerii BNM. Tulin adaugă că „în continuare, este esențial de protejat rezultatele obținute cu mult efort și de evitat orice inițiative care ar duce la degradarea mecanismelor de siguranță existente ".

 

Decoraţiunile de Paşti au fost amenajate în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chişinău

În Scuarul Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului” din Chişinău au fost amenajate decoraţiuni luminoase, specifice Sărbătorilor de Paşti. În acest an, în prejma Arcului de Triumf (Porţile Sfinte) au fost instalate 15 decoraţiuni luminoase: cinci ouă –gigant şi lumînările de pe stîlpii de iluminat. Acestea au fost amenajate de către Î.M. „LUMTEH”. Decoraţiunile vor rămîne în scuarul catedralei pînă la Paştele Blajinilor.

 

Doi bărbați au fost sancționați pentru că au vrut să scoată ilegal din țară țigarete și anabolizante

Peste 15 mii de țigarete și circa o mie de anabolizante au fost depistate de vameșii de la Cahul, cu ajutorul cîinelui specializat al Vămii. Țigaretele au fost reținute, după ce patrupedul postului vamal a reacționat la tavanul unui microbuz de pasageri și colete, care se îndrepta spre Marea Britanie. În rezultat au fost reținute atît mărfurile, cît și vehiculele folosite la transportarea acestora. De asemenea, șoferii unităților de transport urmează să achite și amenzi în mărime de pînă la 4.500 de lei.

 

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova a fost eliberat din funcție

Președintele Ucrainei Petro Poroșenco a semnat un decret privind eliberarea din funcție a lui Ivan Gnatishin, ambasadorul Ucrainei la Chișinău. Documentul a fost publicat la 25 aprilie pe site-ul administrației prezidențiale din Ucraina. Nu este specificat care sînt motivele care au stat la baza acestei decizii. Gnatishin a ocupat funcția de ambasador al Ucrainei la Chișinău în perioada 1996 – 2000 și respectiv din 2015 pînă în 2019.

 

Curtea Constituțională a decis că alegerile anticipate vor avea loc în baza sistemului mixt

În cazul în care vom avea alegeri anticipate, acestea vor avea loc în baza sistemului de vot mixt. O decizie în acest sens a fost aprobată de Curtea Constituțională. În aceeași decizie se mai spune că „modificarea frecventă sau tîrzie a normelor care guvernează procesul electoral, poate dezavantaja alegătorii, concurenții electorali și partidele, existînd riscul încălcării dreptului la vot și a dreptului de a fi ales”. Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

 

Șapte angajaţi ai unei companii de transport au fost reținuți

Procuratura şi Inspectoratul General al Poliţiei anunţă despre reţinerea a şapte angajaţi ai unei companii de transport, care pentru a-şi lichida concurenţii, s-au dedat la o serie de şantaj, distrugeri şi deteriorări intenţionate a bunurilor firmelor concurente. În urma măsurilor speciale de investigaţii, s-a stabilit că, organizatorii grupării, doi locuitori ai capitalei, cu vîrstele de 38 şi, respectiv, 33 de ani, administratori ai unor firme specializate în transportul de călători, au organizat comiterea mai multor activităţi criminale, a căror ţintă erau administratorii firmelor concurente.

 

MAI a adus omagiu victimelor catastrofei de la Cernobîl

Astăzi, 26 aprilie 2019, se împlinesc 33 de ani de la producerea catastrofei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, o tragedie considerată cel mai mare dezastru nuclear din istorie. Astfel, conducerea MAI a avut o întîlnire cu veteranii MAI, participanți la lichidarea consecințelor acestei catastrofe nucleare, în cadrul căreia a fost prezentat un film documentar în care sînt redate istoriile familiilor care au suferit în urma acestei tragedii.

 

Cinci tineri sînt căutaţi de poliţie după ce au atacat un bărbat în plină stradă

Cinci indivizi sînt căutați de polițiștii sectorului Botanica a Direcției de Poliție Chișinău fiind suspectaţi de jaf. Potrivit poliţiei, incidentul a avut loc în dimineața de 6 aprilie curent. Tinerii, aflîndu-se în curtea unui bloc locativ de pe bulevardul Decebal, au agresat fizic și au jefuit un tînăr de 25 de ani. În cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru jaf. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă pînă la şapte ani de închisoare.

 

Numărul curselor pe rutele interurbane a fost suplinit în perioada sărbătorilor de Paști

Numărul curselor pe rutele interurbane a fost suplinit în perioada Sărbătorilor Pascale în legătură cu creșterea fluxului de călători. Astfel, astăzi și mîine, din capitală vor porni mai multe microbuze și autobuze spre localitățile din țară, pentru a transporta pasagerii care aleg să petreacă Paștele alături de rude. Ion Andrușca, director adjunct al Gării auto Nord din capitală, a precizat că astăzi și mîine vor fi operate circa 150 - 180 de curse suplimentare.