REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (25 septembrie 2020)

Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare în sprijinul patrimoniului cultural

Prim-ministrul Ion Chicu a inspectat astăzi clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici" din Chișinău după producerea incendiului devastator. Șeful Executivului a solicitat specialiștilor să realizeze cercetarea statică și dinamică a locului incendiului pentru stabilirea circumstanțelor și a cauzei producerii incendiului. De asemenea, oficialul a reiterat importanța consolidării eforturilor comune pentru a restabili instituția culturală, astfel că în perioada imediat apropiată să fie identificate resursele necesare.

 

Incendiul de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” a fost lichidat

La ora 10:05, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ au anunțat lichidarea incendiului în incinta Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Focul a distrus aproape în întregime edificiul, ambele săli de concerte fiind devastate. Liliana Pușcașu, ofiţer de presă în cadrul IGSU, a precizat că pompierii și salvatorii continuă efectuarea lucrărilor de demontare și înlăturare a materialelor de construcție care prezintă pericol, dar și vor evacua fonoteca din biblioteca Filarmonicii Naționale. La fața locului lucrează laboratorul experimental antiincendiar pentru înaintarea versiunilor.

 

Șase hectare de teren vor reintra în proprietatea Primăriei Chișinău

Consiliul Municipal Chișinău /CMC/ a votat întoarcerea în proprietatea municipalității a două terenuri cu o suprafață totală de 6 hectare. În anul 2013, Judecătoria Centru a obligat Primăria Chișinău să transmită aceste loturi în arendă funciară, pentru un termen de 5 ani, unei întreprinderi. Consilierii au constatat expirarea termenului stabilit de judecată și au votat pentru recuperarea terenului.

 

Municipalitatea va asigura cu apă potabilă grădinițele din capitală

Primăria Chișinău informează că fost definitivat caietul de sarcini în vederea achiziționării serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă a copiilor din instituțiile de învăţămînt preşcolar din municipiul Chişinău. Anunțul privind lansarea licitației pentru asigurarea cu apă potabilă a fost publicat de direcțiile educație, tineret și sport sectoriale pe platforma guvernamentală Mtender. Suma prevăzută pentru achiziționarea apei potabile pentru copii este 2,1 mil.lei, iar mijloacele financiare în acest scop au fost planificate în bugetul municipal.

 

15 cazuri active cu infecția Coronavirus în rîndul personalului penitenciar

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) informează că, înregistrează 15 cazuri active cu infecția Covid-19 în rîndul personalului penitenciar și 0 cazuri active în rîndul persoanelor private de libertate. „Precizăm că la moment dotarea cu medicamente pentru tratamentul Covid-19, antivirale, antipiretice, anticoagulante, consumabile, inclusiv echipamente de protecție, dezinfectanți pentru personal și persoanele private de libertate sînt asigurate în cantități suficiente”, se menționează într-un comunicat al ANP.

 

De la începutul anului, în ţară au fost construite 17 pavilioane auto pentru pasageri

Şaptesprezece pavilioane auto pentru pasageri au fost construite în R. Moldova de la începutul anului current. „În perioada 1 ianuarie – 1 septembrie, la solicitarea primăriilor din 13 raioane, au fost date în exploatare 17 pavilioane auto pentru pasageri, cu o valoare a investițiilor de circa 2,3 milioane de lei, bani alocați conform Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2020”, conform unui comunicat al Administraţiei de Stat a Drumurilor.

 

Sheriff a fost eliminată la penalty-uri din Liga Europei

Sheriff Tiraspol a fost eliminată la penalty-uri de irlandezii de la Dundalk. Meciul a început bine pentru Sheriff în meciul cu echipa care este pe locul 3 în Irlanda după 12 etape. Singurul moldovean din teren, fundașul Veaceslav Posmac, a deschis scorul în minutul 8, cu o lovitură de cap după un corner executat de ucraineanul Bliznichenko. Irlandezii au egalat în prelungirile primei reprize. Murray a înscris, de asemenea, cu o lovitură de cap. Învingătoarea s-a decis la seria penalty-urilor. La Sheriff au transformat Kapic, Veloso și Parra, dar a ratat nigerianul Obilor.

 

În condiţii de secetă, viile Pergola și Gable demonstrează performanță

Plantațiile de struguri de masă pe sisteme intensive de suport Pergola și Gable au demonstrat performanță, înregistrînd recolte înalte de calitate de pînă la 35 tone de struguri la hectar. Specialiştii estimează că asta în pofida condițiilor climaterice nefavorabile din anul current. Potrivit lui Andrei Botezatu, specialist în cadrul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), sistemul de suport Pergola a permis menținerea în timp îndelungat a umidității în sol și protejarea boabelor de arsurile razelor și a temperaturilor înalte.

 

Agricultorii transnistreni vor plăti pentru irigare

Producătorii agricoli din Transnistria vor plăti o taxă suplimentară de aproximativ 3 dolari pentru un hectar de pămînt cultivat, drept taxă ţintă “pentru dezvoltarea sistemului de irigaţii”. Acest lucru este prevăzut de modificările în legislaţie adoptate de sovietul suprem de la Tiraspol. Noua sumă va fi percepută de pe toate terenurile fără excepţie, iar fondurile primite în buget vor fi folosite pentru reparaţiile curente şi majore ale reţelelor de drenaj, achiziţionarea de echipamente şi utilaje pentru irigaţii.

 

Premierul Chicu s-a întîlnit cu Reprezentanta de țară UNICEF Moldova

Prim-ministrul Ion Chicu a avut, astăzi, o întrevedere cu Reprezentanta UNICEF în R. Moldova, Desiree Monique Jongsma, care la sfîrșitul lunii septembrie își încheie misiunea în țara noastră. Premierul și-a exprimat gratitudinea pentru efortul și dedicația cu care s-a implicat misiunea UNICEF în acordarea asistenței pentru realizarea priorităților Guvernului în domeniul asigurării bunăstării și promovării drepturilor copiilor din țară.

01.10.20 - 11:36
01.10.20 - 00:30
01.10.20 - 00:33
01.10.20 - 00:36
01.10.20 - 00:34
01.10.20 - 16:51
01.10.20 - 16:35
01.10.20 - 14:48
01.10.20 - 14:47
01.10.20 - 16:39
01.10.20 - 16:43
01.10.20 - 18:05
02.10.20 - 00:49
01.10.20 - 16:26
01.10.20 - 11:37