REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (25 mai 2018)

Meteorologii au anunţat pînă la sfîrşitul lunii Cod Galben de incendii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat în mare parte a ţării, pînă pe 31 mai, Cod Galben de pericol excepţional de incendiu. Conform meteorologilor, pînă la această dată, în zonele de centru, sud şi parţial de nord ale ţării, se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole. Salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

 

La Chișinău a avut loc ședința de lucru a experților din domeniul veterinar

La sediul Misiunii OSCE din Chişinău a avut loc ședința de lucru cu experții din domeniul veterinar și fitosanitar, componentă a grupului sectorial de lucru pentru economie. Experții de profil din partea Chișinăului și Tiraspolului au abordat aspectele ce țin de armonizarea cerințelor aplicate la importul și exportul în/din regiunea transnistreană a mărfurilor de origine animală și a hranei pentru animale dar și nomenclatorul mărfurilor supuse controlului sanitar-veterinar în regiunea transnistreană.

 

Guvernul promite să aloce bani pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale

Premierul Pavel Filip a prezidat ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, la care s-a decis alocarea banilor pentru înlăturarea consecințelor calamităților naturale. Astfel, vor fi alocate bunuri materiale în valoare de 1,37 milioane de lei pentru lichidarea consecințelor ploilor cu grindină din 21 septembrie 2017, în satul Cunicea, raionul Florești. Totodată, 1,9 milioane de lei vor fi destinate înlăturării pagubelor produse de ninsorile din aprilie 2017 în Grădina Botanică. Membrii Comisiei au aprobat și alocarea a 93,1 mii de lei pentru acoperirea cheltuielilor suportate de Ministerul Afacerilor Interne în procesul de înlăturare a consecințelor ninsorilor abundente din ianuarie 2018.

 

Roman Boțan și-a depus demisia din funcția de președinte al Comisiei securitate națională

Deputatul Roman Boțan și-a depus demisia din funcția de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului. Anunțul a fost făcut în ședința plenară, după dezbaterile din plenul Parlamentului pe marginea proiectului de lege de modificare și completare a unor acte legislative. Roman Boțan a precizat că gestul său este unul de protest, menționînd că nu vrea ca numele său să fie asociat cu anumite legi. Boțan a fost președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din 29 iulie 2016.

 

R. Moldova va participa la negocierile pentru constituirea unei Adunări Interparlamentare trilaterale

R. Moldova va participa la negocierile pentru constituirea Adunării Interparlamentare a Radei Supreme a Ucrainei, Parlamentului Georgiei și Parlamentului R. Moldova. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost aprobat de Parlament. O delegație a Legislativului, condusă de speakerul Andrian Candu va efectua în zilele următoare o vizită în Georgia pentru a discuta aspecte legate de crearea şi funcționarea Adunării Interparlamentare. Lucrările de constituire a Adunării Parlamentare urmează să se desfășoare pe data de 9 iunie 2018, la Kiev. Parlamentarii din cele trei țări vor adopta și semna un manifest și Statutul de funcționare a Adunării Interparlamentare.

 

Denunţarea actelor de corupție va fi reglementată prin lege

Denunţarea actelor de corupție și mecanismul de protecție a avertizorilor vor fi reglementate prin lege. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în primă lectură de Parlament. Potrivit autorilor, scopul proiectului este ”de a institui un mecanism eficient de denunţare a corupţiei şi de protecţie a avertizorilor, fapt ce va duce la creşterea cazurilor ajunse în vizorul instituţiilor de drept”. Noile reglementări stabilesc modalitatea de sesizare a practicilor ilegale din cadrul entităţilor publice şi private, procedura de examinare a acestora, drepturile avertizorilor şi măsurile de protecţie a lor.

 

ASP va verifica corectitudinea textelor de publicitate

Corectitudinea lingvistică a textelor de publicitate va fi efectuată de Agenția Servicii Publice. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Legislativ. Potrivit prevederilor legale, pînă la înregistrarea persoanei juridice, ASP va verifica denumirea sub aspectul disponibilității, distinctivității și al corectitudinii lingvistice. Guvernul urmează, în termen de trei luni, să ajusteze cadrul normativ, remunerarea personalului care va presta servicii de verificare lingvistică fiind acoperită din sursele proprii ale Agenției Servicii Publice. Anterior, atribuția de verificare lingvistică revenea Centrului Național de Terminologie.

 

Legislativul a operat modificări în Codul Muncii

În cazul reorganizării sau lichidării întreprinderilor, fapt care presupune concedieri colective, angajatorii vor fi obligaţi să informeze salariaţii și Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă cu cel puţin 30 de zile calendaristice înainte de declanşarea procedurilor. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în lectură finală de către Parlament. În urma modificărilor legislative, angajatorii care intenţionează să întreprindă concedieri colective vor avea obligaţia să informeze în scris despre apropiatele concedieri reprezentanţii salariaţilor din unitate, indicînd motivele şi perioada concedierilor, numărul şi categoriile salariaţilor pasibili de concediere şi alte informaţii relevante.

 

Numărul milionarilor din R. Moldova s-a dublat în cinci ani

Numărul milionarilor din R. Moldova care au depus declarații pe impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2017 s-a dublat în ultimii cinci ani, iar averea lor cumulativă în anul trecut a fost de 1.28 miliarde de lei. Cea mai accentuată și pronunțată creștere a fost consemnată în rîndul persoanelor care au declarat venit de la 1 la 3 milioane de lei, de la 285 în 2015, la 345 în 2016 și 461 persoane în 2017, a anunțat într-o conferință de presă directorul Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Serghei Pușcuța. Potrivit fiscului, opt persoane au declarat venituri de peste 11 milioane de lei fiecare. Aceste sume nu includ veniturile sub formă de dividende, cîștiguri de la jocuri de noroc și campanii promoționale, venituri de la darea în locațiune a bunurilor mobile și imobile persoanelor juridice, venituri de la comercializarea producției din fitotehnie, horticultură și zootehnie. Cel puțin un număr de 1792 persoane au obținut în anul 2017 venituri ce depășesc 1 milion de lei, R. Moldova avînd astfel cu 243 milionari mai mulți decît în anul precedent.

 

A fost inaugurat cel mai mare parc solar din R. Moldova

Ministrul economiei Chiril Gaburici, a participat la inaugurarea celui mai mare parc solar din R. Moldova – Parcul solar Fly Ren. Investiția suportată de către companie se cifrează la circa 1 milion de euro. La eveniment au mai participat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovshi, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, investitori italieni, reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei. Parcul solar este amplasat în comuna Băcioi și este construit din circa 400 de baterii fotovoltaice. Investițiile în au fost făcute de două companii din Italia – Fly Ren Energy Group și Consulcesi Tech.