REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (23 noiembrie 2018)

Legislativul a adoptat majorarea pensiilor

Pensiile stabilite, pînă la 1 ianuarie 2019, al căror cuantum nu depăşeşte minimul de existenţă, vor fi majorate cu 10%. Parlamentul a votat în prima și a doua lectură proiectul de lege pentru susținerea financiară suplimentară a unor beneficiari de pensii. Potrivit documentului, se majorează cu 10% pensiile stabilite pînă la 1 ianuarie 2019 și al căror cuantum nu depăşeşte minimul de existenţă în valoare de 1589 lei. Conform autorilor, în urma modificărilor, pensiile pentru limita de vîrstă vor creşte în medie cu 115 lei.

 

Preşedintele Igor Dodon a participat la şedinţa Consiliului Economic moldo-rus

În cadrul vizitei de lucru la Moscova, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, a participat la şedinţa Consiliului Economic moldo-rus, în cadrul căruia, experţi din cele două ţări au apreciat înalt rezultatele primului Forum Economic moldo-rus, care s-a desfăşurat la Chişinău, în luna septembrie. Membrii Consiliului au convenit să monitorizeze și să contribuie la realizarea înțelegerilor și a Memorandumurilor de colaborare, care au fost semnate la primul Forum economic moldo-rus. De asemenea, au fost identificate direcțiile prioritare de activitate ale Consiliului economic, inclusiv pe dimensiunea dezvoltării agriculturii, industriei, turismului, precum și pe atragerea investițiilor străine directe.

 

Va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale

În R. Moldova va fi creat Consiliul coordonator pentru asigurarea securității informaționale. Măsura este stipulată în Strategia securității informaționale pentru anii 2019-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia, adoptate de parlament. Consiliul va avea atribuții consultative și operaționale și va asigura integrarea sistemică a componentelor spațiului informațional. Strategia integrează domeniile prioritare cu responsabilitățile de asigurare a securității informaționale. О atenție specială este atrasă componentei de securitate a spațiului mediatic.

 

Legislativul a votat modificarea Codului de procedură penală

Persoana învinuită de săvîrșirea unei infracțiuni ușoare și grave va avea obligația de a nu părăsi țara sau localitatea pe un termen de cel mult 12 luni cumulative. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a Codului de procedură penală votat în prima lectură de parlament. Măsura este valabilă pentru cetățenii suspectați de săvîrșirea unei infracțiuni ușoare sau grave pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare pe un termen de cel mult 12 ani.

 

Deputații au modificat Constituția

Noțiunile „handicapați” și„ handicapate” vor fi înlocuite în Constituție cu sintagma persoană „cu dizabilități”. Parlamentul a adoptat cu 71 de voturi modificarea articolului 50 și articolului 51 din Legea Supremă. Potrivit autorilor documentului, odată cu operarea acestor modificări, prevederile Constituției vor fi ajustate la legislația internațională. Totodată, va fi respectat angajamentul asumat prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

 

Companiile de asigurări au subscris prime în valoare de peste 1,1 miliarde de lei

Companiile de asigurări din R. Moldova au subscris, în nouă luni, prime în valoare de 1 miliard 129,2 milioane de lei, în creștere cu 5,7 la sută față de perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). Cel puțin 94 la sută din primele brute subscrise reprezintă asigurările generale. BNS menționează că asigurările de răspundere civilă auto au avut o pondere de 48,7 la sută în total prime brute subscrise. Asigurările de viață continuă să aibă o pondere mică în piața de asigurări, respectiv 6 la sută.

 

Oferta de valută a acoperit cererea cu 102,2%, în luna octombrie

Gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit, în luna octombrie, 102,2% comparativ cu 114,2% în luna precedentă, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 5 milioane de dolari SUA, în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici a avut o evoluție opusă, majorîndu-se cu 15,1 milioane de dolari SUA. Persoanele fizice au vîndut, în luna octombrie, valută în sumă totală echivalentă cu 300,1 milioane de dolari SUA și au cumpărat 111,7 milioane de dolari.

 

Oamenii străzii din Chișinău vor putea solicita adăpost pe timp de noapte

În perioada de iarnă, oamenii străzii din capitală vor fi asigurați cu adăpost provizoriu pe timp de noapte, vor fi transportați, la necesitate, la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil; le va fi acordat primul ajutor medical, în caz de necesitate; vor beneficia de mic dejun și cină. Un Mecanism de plasament și acordare a asistenței medico-sociale persoanelor fără domiciliu stabil din municipiu a fost aprobat, în acest sens de autoritățile municipale. De asemenea, prin contribuția ONG-urilor de profil, vagabonzii vor fi asigurați și cu prînz gratuit. La nivel de administrație publică locală a municipiului Chișinău, a fost creată o Comisie responsabilă de implementarea Mecanismului privind susținerea persoanelor fără adăpost.