REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (23 februarie 2018)

R. Moldova va deveni „Capitala mondială a turismului vinicol” în 2018

În perioada 6-7 septembrie R. Moldova găzdui cea de-a treia ediție a Conferinţei globale privind turismul vinicol a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO). Evenimentul va fi organizat de Guvernul R. Moldova în parteneriat cu UNWTO. Potrivit Agenției Turismului, la eveniment vor participa cele mai reprezentative companii și autorități din țările care au drept prioritate dezvoltarea turismului vinicol. R. Moldova va găzdui circa 300 de experți în domeniul oenologiei și a turismului vinicol din peste 60 de țări. Scopul acestui eveniment constă în promovarea R. Moldova ca destinație turistică atractivă la nivel internațional prin valorificarea potențialului său vitivinicol unic în lume.

 

Ministrul de externe s-a întîlnit cu Ambasadorul SUA în R. Moldova

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, s-a întîlnit joi, 22 februarie, cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova James Pettit, relatează Serviciul de presă al MAEIE. Potrivit sursei citate, în cadrul dialogului purtat au fost abordate subiecte de interes comun, precum şi trasate obiectivele prioritare ale cooperării moldo-americane pentru perioada următoare. Părţile au discutat agenda contactelor bilaterale la nivel înalt, precum şi relansarea activităţii grupurilor comune de lucru din cadrul Dialogului Strategic R. Moldova – SUA.

 

Va fi creată Agenția Națională pentru Cercetare şi Dezvoltare

Guvernul a decis, joi, 22 februarie, crearea Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, care va implementa politicile statului în domeniile cercetării, inovării și dezvoltării. Autoritatea va gestiona fondurile pentru realizarea proiectelor pe această dimensiune, fiind responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători. Entitatea va fi înființată prin fuziunea Instituției Publice „Agenţia pentru Cercetare şi Dezvoltare”, Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi Centrului Proiecte Internaționale din subordinea Academiei de Științe a Moldovei.

 

Anumiți studenți vor beneficia de burse de merit

Cabinetul de miniștri a aprobat acordarea, în anul 2018, a șapte Burse de excelenţă ale Guvernului în valoare de 2500 de lei fiecare şi a altor șase Burse nominale a cîte 2000 de lei, pentru studenții doctoranzi. În total, la concurs au participat 21 de studenți din cadrul a șase instituții de învățămînt. Dosarele au fost evaluate de cinci grupuri de experți, selectați conform domeniului științific și programelor de doctorat prezentate. Pentru a spori pe viitor rata de participare la concurs, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a propus repartizarea proporţională a Burselor între cele șase domenii ştiinţifice stabilite, precum și acceptarea dosarelor doctoranzilor care-și fac studiile cu frecvență redusă și a celor care achită taxa de studii.

 

MIEPO va implementa un proiect transfrontalier de 600.000 euro

Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) a cîștigat un proiect de finanțare din fondul Programului Bazinului Mării Negre 2014-2020 în valoare de circa 600.000 euro, pe o perioadă de doi ani. Acordul de finanțare urmează să fie semnat pe 2 martie la București. Obiectivul principal al proiectului este creșterea cooperării și comerțului în regiunea Bazinul Mării Negre prin crearea unei rețele de actori relevanți, sprijinită de o platformă electronică pentru instruire, promovare, colaborare, comerț și creșterea competențelor profesioniștilor din domeniul vinicol și cooperarea lor cu mediul academic și Guvernamental.

 

ANRE a propus o micșorare cu 20,3% a tarifelor la gazele naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune micșorarea cu 20,3% a tarifelor la gazele naturale pentru anul 2018. Propunerea este anunțată pe site-ul Agenției, la rubrica ”transparență decizională şi consultări publice”. Anterior, directorul general ANRE, Tudor Copaci, a spus în cadrul unor audieri în comisia parlamentară de profil că există premise pentru micșorarea tarifelor, atît pe partea oscilațiilor de curs valutar, cît și în condițiile micșorării prețului de import al gazelor.

 

Legea privind activitatea zilierilor a fost votată din nou în Parlament

Parlamentul, în ședința de vineri, 23 februarie a menținut votul exprimat anterior pentru executarea unor activităţi necalificate, cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri, remisă spre reexaminare de șeful statului. Potrivit legii, un lucrător zilier poate desfășura activități pentru acelaşi beneficiar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic, iar timpul de muncă nu va depăşi 40 de ore pe săptămînă. Plata pentru activitatea zilierului va fi efectuată la sfîrşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi zilier. Totodată, salariul poate fi acordat și săptămînal în cazul unui acord exprimat în scris de către zilier și beneficiar. Potrivit autorilor legii, 30% din populația ocupată a țării este încadrată în activități cu caracter ocazional, dintre aceștia 70% sînt implicați în lucrări agricole.