REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (22 ianuarie 2021)

Agenţia Medicamentului a anunţat procedura de autorizare și recepționare a vaccinurilor anti-COVID în Moldova

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunţat condiţiile de autorizare și recepționare a vaccinurilor anti-COVID-19 în ţara noastră. Astfel, AMDM se angajează de a evalua într-un regim prioritar orice vaccin împotrivia noului coronavirus, însă preparatele trebuie să corespundă anumitor criterii de autorizare. În special, toate medicamentele trebuie să fie autorizate în ţara de producere sau în ţara deţinătorului certificatului de înregistrare a medicamentului.

 

Ziua Comemorării Victimelor Holocaustului este desfășurată în R. Moldova cu o expoziție internațională - „Drepții lumii”

În condițiile pandemiei COVID-19, CCE KEDEM organizează un eveniment comemorativ în format online. În cadrul transmisiunii directe, va fi prezentată expoziția informativă „Drepții lumii Moldovei, Germaniei, SUA și Japoniei”, pregătită în cadrul proiectului „Inmortal Deeds - Eternal memory” cu sprijinul Biroului Elvețian de Cooperare din Moldova. Transmiterea în direct și deschiderea online a expoziției va avea loc pe 26 ianuarie la ora 17:00 pe rețelele de socializare și pe site-ul oficial al CCE KEDEM.

 

Proiectul Claselor Bilingve a fost examinat de ministrul Lilia Pogolșa și a Ambasadorului Franţei E.S. Pascal Le Deunff

Ministrul educației, Lilia Pogolșa a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în R. Moldova, E.S. Pascal Le Deunff. La ședință au mai participat directorul Alianței Franceze din Moldova Emmannuel Skoulios și directorul regional pentru Europa Centrală și Orientală al AUF Mohamed Ketata. Oficialii au discutat despre stadiul relațiilor de colaborare moldo-franceze în domeniul educației, și anume: implementarea proiectelor de mobilitate academică și stimularea cooperării inter-universitare, Proiectul Claselor Bilingve, realizarea în comun a proiectelor de cercetare științifică, crearea centrelor francofone în cadrul instituțiilor de învățămînt etc.

 

Consiliul Municipal Chișinău a susținut corelarea bugetului municipal cu transferurile de la bugetul de stat

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat corelarea bugetului municipal pe anul 2021, care prevede că partea de venituri și de cheltuieli se majorează cu 55,46 milioane de lei. Consiliul Municipal Chișinău a susținut cu votul a 26 de consilieri municipali majorarea veniturile bugetului municipal cu 42 milioane de lei din contul transferurilor de la bugetul de stat, destinate reparației infrastructurii căilor de acces în inter-cartiere și achiziționarea echipamentului medical pentru necesitățile IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfîntul Arhanghel Mihail".

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 670 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2632 de teste, fiind confirmate 670 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 154 788 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 33 sînt lucrători medicali: medici-11, asistenți medicali-11, personal auxiliar-11. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2 076 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 228 în stare extrem de gravă (32 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din R. Moldova împlinește 30 de ani

Comitetul Național Olimpic și Sportiv din R. Moldova /CNOS/ se pregătește de sărbătorirea a 30 de ani de la fondare. Președintele CNOS, Nicolae Juravschi, a declarant că „sportivii noștri au definitivat identitatea națională prin sport și au demonstrat că sîntem capabili să ne impunem pe arena sportivă internațională”. Comitetul Național Olimpic a fost fondat la 29 ianuarie 1991, organizația a devenit membră a Comitetului Internațional Olimpic în 1993. Primul președinte al Comitetului Olimpic a fost Efim Josanu.

 

Vicepremierul Olga Cebotari a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirсh

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a avut o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii referitor la prioritățile curente în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană și în realizarea eficientă a politicilor de reintegrare a țării. Unul dintre subiectele-cheie a discuției a constituit vizita de lucru în R. Moldova, în perioada 26-28 ianuarie curent a Reprezentantului Special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Thomas Mayr Harting.

 

La sfîrșitul săptămînii de muncă, leul moldovenesc s-a depreciat și mai mult în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american aproape 4 bani, iar monedei unice europene – circa 10 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 22 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,4521 lei pentru un dolar (+3,71 bani) și 21,1921 lei pentru un euro (+9,66 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,4150 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,0955 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 22 ianuarie, constituie: 0,6167 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3476 lei pentru 1 leu românesc și 0,2364 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Comuna Țînțăreni va primi 20 mln de lei pentru dreptul de a folosi groapa de gunoi din localitate

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat Acordul adițional semnat între Primăria municipiul Chișinău și comuna Tînțăreni prin care municipalitatea se obligă să facă mai multe investiții în localitate în schimbul dreptului de a depozita deșeurile solide la groapa de gunoi din localitate. Costurile totale ale acestor investiții se ridică la 20 de milioane de lei, 10 milioane fiind transferați direct pe conturile Primăriei Țînțăreni. Potrivit viceprimarului Ilie Ceban, municipalitatea Chișinău și-a asumat 15 acțiuni, printre care se numără consolidarea barajului gropii de gunoi, întreținerea digului, lucrări de asfaltare a străzilor din localitate, amenajarea și dotarea stadionului din localitate ș.a.

 

Peste 8000 de persoane au revenit în țară, în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 19 245 traversări. Pe sensul de intrare în Republica Moldova s-au înregistrat 8 856 traversări persoane, dintre care 4 944 treceri la frontiera moldo-română, 3 102 treceri la frontiera cu Ucraina și 810 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămîn a fi: PTF Leușeni – 2 102 traversări persoane; PTF Sculeni – 1 243 traversări persoane; PTF Otaci – 1 224 traversări persoane; PTF Aeroport - 810 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați - 797 traversări persoane.

 

Mai multe străzi din centrul Chișinăului vor fi redeschise pentru transportul rutier

Conducătorii auto pot circula începînd de astăzi pe strada Sfatul Țării din Chișinău. De asemenea, municipalitatea examinează situația pe teren și va propune soluții pentru a redeschide și alte tronsoane de străzi din zonă, unde pînă în prezent era restricționată circulația. Acestea se referă la str. Maria Cebotari, în perimetrul str. 31 August 1989 și bd. Ștefan cel Mare și Sfînt; modificarea sensurilor de circulație pe strada S. Lazo, într-un singur sens, pe direcția de deplasare spre str. Mihail Kogălniceanu; str. Maria Cebotari cu direcția de circulație în sens unic - din str. Mihail Kogălniceanu spre bd. Ștefan cel Mare și Sfînt.

 

R. Moldova va primi un grant în valoare de 10 milioane euro pentru extinderea serviciilor de alimentare cu apă în zonele rurale

Ministerul Finanțelor și Banca de Dezvoltare a Germaniei au semnat Acordul suplimentar de finanțare și Acordul de grant pentru finanțarea proiectului „Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă şi canalizare, Moldova Centru, faza 2”, în valoare totală de 10 milioane euro. Scopul proiectului constă în îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației prin minimizarea riscurilor pentru sănătate și utilizarea eficientă a resurselor naturale prin dezvoltarea și extinderea serviciilor de alimentare cu apă în zonele rurale, în cazul dat fiind vorba de conectarea a circa 5 localități rurale la apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași.