REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (21 septembrie 2018)

A fost anunţat Cod Galben de poluare în municipiile Chişinău şi Bălţi

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Galben de poluare în municipiile Chișinău și Bălţi. Potrivit SHS, în această perioadă în localitățile respective nivelul poluării aerului și conținutul de dioxid de azot se prevede sporit. Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în municipiile Chişinău şi Bălţi, pe 19 septembrie şi dimineaţa pe 20 septembrie s-a atestat un nivel sporit al poluării aerului cu dioxid de azot. Norma medie zilnică sanitară a fost depăşită de 2,2-2,3 ori, iar concentraţiile maxime au constituit de la 1,1 pînă la 2,0 concentraţii maxime admisibile.

 

Agenții economici și populația au depus în bănci, în luna august, circa 2,6 miliarde de lei

Băncile comerciale au atras în august de la agenții economici și populație în depozite la termen 2,59 miliarde de lei, cu peste un miliard mai mult decît în luna precedentă, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Persoanele juridice au făcut economii în sumă de peste 1,4 miliarde de lei, în timp ce persoanele fizice au depus în bănci circa 1,2 miliarde de lei. Deși dobînzile oferite de bănci sînt în scădere și au coborît la o medie de 3,79 la sută la depozitele agenților economici și, respectiv, 4,67 la sută anual la depunerile la termen ale populației, suma depusă în bănci în luna august este a doua ca mărime în acest an, după luna mai cînd volumul depozitelor s-a ridicat la 2,86 miliarde de lei.

 

Echipa de experți FMI și-a încheiat vizita în R. Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, care şi-a încheiat vizita în R. Moldova. În urma evaluării situației macroeconomice din țară, a sectorului financiar-bancar, dar și a politicilor bugetar-fiscale, experții au venit cu o serie de recomandări. Astfel, în următoarea perioadă, autoritățile își vor concentra eforturile asupra consolidării politicilor în domeniul bancar, asigurării creșterii economice și sporirii veniturilor la buget, precum și adoptării Legii privind Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară.

 

În R. Moldova vor avea loc Zilele Europene ale Patrimoniului

Mai multe acțiuni culturale vor fi organizate în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), care se vor desfășura în perioada 24-28 septembrie în întreaga țară. Programul ZEP cuprinde un șir de activități precum: expoziții de fotografii și documente, conferințe, mese rotunde, vizionări de filme, ateliere de meșteșugărit și de preparare a bucatelor tradiționale, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu de importanţă naţională sau locală – parcuri, grote, muzee, case memoriale, biserici, rezervații naturale, biblioteci etc.

 

Numărul deținuților a scăzut

După şase luni de la intrarea în vigoare a legii privind umanizarea politicii penale, numărul deţinuţilor în penitenciare a scăzut, iar 97 deţinuţi s-au ales cu pedepse mai blînde. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Justiţiei, la data de 1 iulie curent în penitenciarele din țară se aflau în detenție 7319 persoane, cu 549 mai puțin decît în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, prin modificările aduse Codului penal, Codului de procedură penală, Codului de executare și celui contravențional, au fost implementate o serie de mecanisme de executare a pedepsei și eliminate mai multe blocaje.

 

Rata dobînzii la creditele bancare în lei a coborît la un nou minim istoric

Rata medie ponderată a dobînzii la creditele noi în monedă naţională, acordate de băncile moldoveneşti, a coborît în luna august 2018 la un nou minim istoric, de 8,45 la sută anual, față 9,76 la sută în perioada similară a anului precedent. Este a patra lună consecutiv cînd rata dobînzii la finanțările în monedă națională se menține sub 9 la sută, arată date ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Experții apreciază că perioada cu dobînzi relativ mici va continua. Reintrarea inflației pe un trend de scădere și o posibilă reducere a ratei de politică monetară de către BNM vor trage ușor în jos dobînzile la creditele în lei, sînt de părere experții financiari.

 

ANSP a confirmat trei cazuri noi de rujeolă

Trei cazuri noi de rujeolă au fost confirmate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). Două persoane sînt din Ceadîr-Lunga şi una în raionul Glodeni. Astfel, numărul bolnavilor de rujeola a ajuns la 285. Cele mai multe cazuri sînt confirmate în Ceadîr-Lunga, 150. Urmează Vulcăneşti unde s-au atestat 34 de cazuri şi Ungheni, cu 20 de cazuri. La Taraclia sînt înregistrate 12 cazuri, iar la Cahul – 10. Persoane bolnave de rujeola sînt şi la Cantemir, Ocniţa, Glodeni, Nisporeni, Hînceşti şi Chişinău. Pe întreg teritoriul țării este menținut Codul Portocaliu privind riscul de răspîndire a rujeolei

 

Membrii Asociației Investitorilor Străini au investit peste 1,1 miliarde de euro în Republica Moldova

Asociația Investitorilor Străini (FIA) a marcat cea de-a 15-a aniversare sub sloganul ”15 ani de investiții în viitorul R. Moldova”. Investiția totală a companiilor membre FIA este de aproximativ 1 miliard 150 milioane euro, potrivit unui comunicat de presă al Asociației. În prezent, Asociația Investitorilor Străini este formată din 18 membri din 11 țări - cele mai mari companii din R. Moldova cu capital străin, în cadrul cărora lucrează peste 16.500 de persoane. Aceste companii funcționează în aproape toate sectoarele economiei: industrie, agricultură, infrastructură, telecomunicații, medicină, distribuție, consultanță etc.

 

Găgăuzii își vor alege un nou bașcan pe 19 mai

Alegerile bașcanului UTA Găgăuzia vor avea loc pe 19 mai 2019. O decizie în acest sens a fost aprobată vineri, 21 septembrie, de către Adunarea Populară a autonomiei. Actualul bașcan, Irina Vlah a declarat anterior că va candida la următoarele alegeri pentru un nou mandat.

 

La Chișinău a început Forumul economic moldo-rus

La Chișinău a început Forumul economic moldo-rus. La evenimentul care se va încheia sîmbătă, 22 septembrie, și-au anunțat participarea circa 200 de oameni de afaceri din Federația Rusă și peste 350 din R. Moldova. Forumul Economic moldo-rus este un eveniment internațional al oamenilor de afaceri în cadrul căruia vor fi discutate problemele actuale privind dezvoltarea cooperării economice dintre R. Moldova și Federația Rusă. Potrivit organizatorilor, evenimentul va fi organizat anual, iar ediția din anul 2019 va avea loc la Moscova. Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile din R. Moldova pe piața rusă s-au diminuat cu 8 la sută, în șapte luni ale acestui an față de perioada similară a anului precedent.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
07.03.24 - 00:42
01.03.24 - 00:46
08.03.24 - 20:46
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
09.03.24 - 11:42
01.03.24 - 00:40