REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (21 iunie 2019)

Pînă la sfîrşitul săptămînii în ţară este emis Cod Galben de caniculă

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat în perioada 21-23 iunie Cod Galben de caniculă. După o perioadă de instabilitate atmosferică, în intervalul indicat ţara va fi cuprinsă de arşiţă, iar pe arii extinse temperatura maximă a aerului va ajunge pînă la 33-34 grade Celsius. În acest context, medicii atenţionează în special persoanele în vîrstă, femeile însărcinate, copiii şi pacienţii cu maladii cardiovasculare şi respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare.

 

Euro se va scumpi cu 19 bani

Moneda unică europeană se va scumpi cu 19 bani la sfîrșitul acestei săptămîni și va costa 20 de lei și 58 de bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Totodată, dolarul american se va scumpi cu un ban, pînă la nivelul de 18 lei și 21 de bani. Leul românesc va adăuga patru bani și va avea un preț oficial de 4 lei și 35 de bani. Pentru hrivna ucraineană, BNM a stabilit un curs valutar oficial de 69 de bani. Și valoarea rublei rusești va rămîne neschimbată. Aceasta va costa în continuare 28 de bani.

 

Președintele Curții Constituționale și-a anunţat demisia

Mihai Poalelungi și-a dat demisia din funcția de judecător și președinte al Curții Constituționale. Anunţul a fost făcut pe pagina instituției. Potrivit unui comunicat de presă, Mihai Poalelungi a depus cererea de demisie joi, 20 iunie. Mihai Poalelungi a fost ales în funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei în martie 2018.

 
Peste 50 de mii de copii se vor odihni în taberele din țară în perioada estivală

Peste 50 de mii de copii și adolescenți se vor odihni în perioada estivală în cele circa 120 de tabere de odihnă care vor activa în țară. Mai exact, copiii se vor odihni în 77 de tabere cu sejur de zi și alte 46 de tabere cu regim staționar. Informația a fost oferită de șeful Serviciului informare al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Mutruc.

 

Pentru alegerile başcanului vor fi tipărite peste o sută de mii de buletine de vot

Pentru desfăşurarea alegerilor guvernatorului UTA Gagauz-Yeri vor fi tipărite 107 499 de buletine de vot, conform unei decizii a Comisiei electorale de la Comrat. Membrii comisiei au aprobat forma şi conţinutul buletinului ce va fi folosit la alegerile başcanului. Buletinul va fi de culoare mov, cu lăţimea de 140 de milimetri, iar candidaţii vor fi incluşi în ordinea în care au fost înregistraţi de Comisia electorală a autonomiei. Alegerile başcanului vor avea loc pe 30 iunie 2019.

 

Trei persoane au ajuns la spital după ce o grenadă a explodat într-un bloc din capitală

Trei tineri au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale în urma unei explozii într-un apartament din bulevardul C. Negruzzi, municipiul Chişinău. Natalia Stati, ofiţerul de presă al poliţiei capitalei a menţionat că incidentul a fost înregistrat la 18 iunie în jurul orei 01.00. Imediat la faţa locului s-au deplasat toate serviciile specializate pentru stabilirea circumstanțelor. Ajunși, poliţiştii au stabilit că în bucătăria unui apartament în care locuiau patru tineri a avut loc o deflagraţie.

 

470 de candidați la Bac susțin ultimul examen din sesiunea curentă

Un număr de 470 de elevi alolingvi susțin vineri, 21 iunie, examenul de bacalaureat la limba maternă, aceasta fiind ultima probă din sesiunea curentă. Din numărul total al candidaților prezenți la examen, 179 susțin proba la limba bulgară, 260 – la limba găgăuză și 31 la limba ucraineană. Potrivit Ministerului educației, testele de examen vor fi verificate în perioada 4 – 25 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în centrele de bacalaureat la data de 26 iunie.

 

Pe 21 iunie a început vara astronomică

Solstiţiul de vară, produs vineri, 21 iunie, la ora 07.24, a marcat începutul verii astronomice. La această dată este înregistrată cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte ale anului. Din cele mai vechi timpuri, solstițiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strîngerii recoltei. „ În emisfera sudică, același solstițiu este plasat temporal în jurul datei de 21 decembrie.

 

Noul ministru de Externe a fost prezentat colectivului

Premierul Maia Sandu l-a prezentat vineri, 21 iunie, pe noul ministrul al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicolae Popescu, angajaţilor de la minister. Prim-ministrul l-a asigurat pe noul şef al diplomaţiei de la Chişinău că va avea tot suportul din partea guvernului. Nicolae Popescu a menţionat în faţa colectivului de la MAEIE că îşi doreşte un minister apolitic, iar “succesul politicii externe depinde de contextul politicilor interne”.

 
R. Moldova a devenit finalista concursului UE pentru energie durabilă

R. Moldova a devenit unul dintre cei șase finaliști ai Premiului Uniunii Europene pentru Energie Durabilă pentru țările din Parteneriatul Estic. Despre aceasta s-a anunţat în cadrul ceremoniei de premiere din 18 iunie, care a avut loc la Bruxelles. entru premiul mare al UE pentru energie durabilă au fost depuse peste 50 de cereri din şase țări. Juriul a ales șase finaliști, printre care și proiectul din R. Moldova: Biomasă și eficiență energetică în grădinița „Prichindel“ din satul Bușila, raionul Ungheni.