REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (20 noiembrie 2020)

Judocanul Denis Vieru a cucerit bronzul la Campionatul European

Judocanul Denis Vieru în vîrstă de 24 de ani a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de la Praga. Acesta a obținut patru victorii în categoria de greutate 66 kg. În meciul pentru medalia de bronz, sportivul a dispus mai întîi de irlandezul Nathon Burns și spaniolul Alberto Gaitero, dar apoi i-a cedat sîrbului Strahinja Buncic.

 

Alte 1442 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3482 de teste, fiind confirmate 1442 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care nouă de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 93 961 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 99 sînt lucrători medicali: medici - 32, asistenți medicali - 50, personal auxiliar - 17. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 3185 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 253 în stare extrem de gravă (53 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

În ţară au început lucrările de prevenire a lunecușului pe drumurile naţionale

În urma înregistrării temperaturilor scăzute, pe parcursul nopții de ieri, pe întreg teritoriul R. Moldova au fost executate lucrări de combatere a lunecușului pe drumurile naționale, în special Regiunea de Centru, pe sectoarele Anenii Noi, Chișinău, Criuleni și Dubăsari, comunică Administrația de Stat a Drumurilor. Potrivit ASD, în procesul tehnologic au fost antrenate 16 utilaje speciale, 23 muncitori și răspîndite 32 tone de material antiderapant.

 

Parlamentul a ratificat un nou acord de finanțare cu Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă

Legislativul a ratificat Acordul de finanțare dintre R. Moldova și Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă în vederea realizării Proiectului „Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale” (IFAD VIII). Acordul reprezintă un proiect investițional cu finanțare din sursele Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă în sumă de 18 939 000 de euro, credit pe termen lung, și 5 537 415 dolari SUA, grant nerambursabil finanțat din Fondul de Adaptare.

 

Ministrul de Externe Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu Steven Fisher, ambasadorul britanic la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, l-a primit în audiență pe Steven Fisher, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în R. Moldova. În cadrul convorbirii, diplomații au apreciat ritmul ascendent al dezvoltării relațiilor moldo-britanice, precum şi sprijinul ferm pe care îl manifestă Regatul Unit pentru implementarea agendei de reforme în R. Moldova.

 

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat un concurs de proiecte culturale pentru anul 2021

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a îndemnat reprezentanții organizațiilor necomerciale să aplice la concursul de proiecte culturale pentru anul 2021. Termenul-limită de depunere a dosarelor este 30 noiembrie 2020. „Pentru finanțarea proiectelor culturale în anul 2021, din bugetul de stat a fost alocată suma de cinci milioane de lei”, indică MECC.

 

BIRD va oferi 92 de milioane de euro pentru îmbunătățirea sistemului de termoficare din capitală

R. Moldova va primi un împrumut în valoare de 92 milioane de euro din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru îmbunătățirea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău. Un acord de împrumut în acest sens a fost ratificat de Parlament. Potrivit documentului, banii vor fi utilizați la dezvoltarea infrastructurii de producere a energiei termice şi electrice din municipiul Chişinău, precum pentru îmbunătățirea calității serviciilor de termoficare.

 

Primăria Chișinăului a invitat mediul de afaceri să inițieze parteneriate publice-private

Primăria municipiului Chișinău are trei mari priorități de activitate pe termen mediu: taxarea electronică în transportul public, amenajarea parcărilor cu plată și construcția unui sistem de iluminare publică eficient energetic. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a participat la un panel de discuții în cadrul Moldova Bussines Week 2020, unde a vorbit despre prioritățile administrației capitalei în raport cu reprezentanții mediului de afaceri, în vederea inițierii parteneriatelor publice-private.

 

În cîteva săptămîni, sistemul medical din R. Moldova va fi la limită, anunță premierul

În prezent, R. Moldova este pe locul 19 în Europa după numărul de cazuri de COVID-19 și pe 13 la numărul de decese. Deși la etapa actuală locuri în spitale și în secțiile de terapie intensivă mai avem, în cîteva săptămîni sistemul medical va fi la limită și vom avea dificultăți mari la internarea bolnavilor noi. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, într-o postare pe pagina sa oficială. Potrivit surse citate, în pofida eforturilor OMS și a întregii comunități internaționale, pandemia capătă amploare pe plan global, dar și la noi.

 

Amenzile pentru profanarea mormintelor au fost majorate

Sancțiunile pentru profanarea mormintelor au fost înăsprite. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de către Legislativ. Documentul prevede că profanarea mormintelor va fi sancționată cu amenzi de pînă la 47 500 de lei și cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 ore la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la doi ani. Totodată, Codul contravențional va reglementa în calitate de contravenție acțiunea de profanare a mormintelor. Sancțiunea contravențională, potrivit proiectului, va fi de pînă la 1 800 de lei.

 

În R. Moldova vor putea fi instituite pensii facultative

Deputații au aprobat astăzi în lectura a doua proiectul de Lege privind fondurile de pensii facultative. Pentru acest document și-au data votul 88 de legislatori. Documentul stabilește cadrul legal privind constituirea și funcționarea fondurilor de pensii facultative pe baza economiilor capitalizate individuale, cerințele față de organizarea, licențierea și activitățile desfășurate de administratori, normele privind depozitarii fondurilor de pensii facultative, precum și competențele de supraveghere a acestor entități.

 

Veteranii vor beneficia de asigurare medicală

Veteranii vor beneficia de asigurare medicală. Un proiect de modificare a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și a Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație a fost votat astăzi în lectura finală. Documentul stabilește că veteranii care nu sînt angajați în cîmpul muncii vor beneficia de asigurare medicală gratuită. Modificările la Legea cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație prevăd majorarea de la 250 pînă la 500 de lei a cuantumului alocației lunare de stat soților supraviețuitori ai participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă, căzuți la datorie, sau ai participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl decedați, sau ai persoanelor, cu dizabilități de pe urma războiului, decedate.

 

UE a donat un lot de echipament special poliției din R. Moldova

Inspectoratul General al Poliției a primit tehnică de calcul și stații de comunicare securizată destinate secțiilor de urmărire penală. Lotul conține 430 de unități de tehnică de calcul, 50 de imprimante și 170 de stații de comunicare securizată în standard TETRA, destinate secțiilor de urmărire penală și investigații teritoriale. În cadrul evenimentului de recepționare a echipamentului, șeful Inspectoratului General al Poliției, Sergiu Paiu a ținut să mulțumească partenerilor din UE.

 

Amenzile pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a COVID-19 vor fi micșorate

Amenzile aplicate pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice, vor fi micșorate de la 22 mii de lei pînă la 2000 de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de către deputați. Astfel, amenzile vor scădea de la 22 500 – 25 000 de lei, cît constituie în prezent, pînă la 2000 – 5000 de lei pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice, amenda va constitui între 10 000 și 35 000 de lei, în comparație cu 50 000 – 75 000 de lei, cît este în prezent.